Framsida

Förhandlingarna fortsätter

Igår hade vi åter förhandling kring T18. Vi hade tillsammans med ST lagt ett förslag som Arriva skulle testköra i Hastus. Hastus är Arrivas system för att ta fram turer och att testköra betyder att de lägger in tex betald rast och jämför det med hur det är idag. Hur dyrt/billigt det blir. Det är en ganska långsam process och än så länge har vi inte fått ut något ur Hastus som båda sidor är nöjda med.
Vi kommer fortsätta arbetet men just nu så står vi ganska långt ifrån varandra. Arbetsgivaren tycker att våra förslag kostar för mycket. Vi har flera möten inbokade för förhandling i februari.

Samtidigt som vi gör detta så fortsätter vi arbetet med de frågor som är uppe på central förhandling samt arbetsmiljöverket. Så inget står still.

Håll ihop och håll ut!

11 reaktioner till “Förhandlingarna fortsätter”

  1. Är det inte dyrare för de idag med så vakant turer och folk som förhandlar bort obetald rast? Har ni några siffror på detta?

    Gilla

  2. Man blir bara så trött på en arbetsgivare som har börjat tycka att vi kostar för mycket bara för att vi vill ha vettiga arbetstider och kunna ha ett liv utanför jobb också.
    Denna gång får vi inte ge efter

    Gilla

  3. Arbetar vi under dessa förhållningssätt som är idag så lär många fler bli sjukskrivna och 5- 15% kommer söka nya arbeten på andra ställen. Det kommer bli svårt för AG att få ihop det i slutändan.
    Hur går det med förhandlingarna centralt efter dem 6.6an som har lagts.?

    Gilla

    1. Förhandlingarna centralt och 6.6a är separata. Förhandling är mellan seko och Almega och 6.6a är arbetsmiljöverket. Inget nytt har hänt i någon av dem så det är bara att vänta tyvärr.

      Gilla

  4. Jag förstår inte riktigt. Vi har lämnat in förslag angående avsteg från kollektivavtalet till AG.
    Är det avsteg från vår eller AGs tolkning av avtalet? Detta borde väl lösas först?
    Kollektivavtalet är väl grunden som båda parter måste vara överens om innan förhandlingarna ens börjar om eventuella avsteg?
    Kom först överens om tolkningen av fridagstillägget, som i praktiken ger AG rätt till oinskränkta avsteg redan nu och kom överens om tolkningen av raster – betalda eller obetalda.

    Gilla

    1. Det finns flera möjliga sätt att komma vidare. De saker vi inte är överens om i kollektivavtalet ska vi se om vi kan få den centrala förhandlingen att lösa. Men. Vi kan oxå lösa det lokalt i en överenskommelse och då behöver de inte lösa det centralt.
      Om vi tex tar fridagstillägget. I nuläget så kan Arriva fortsätta med det medan vi väntar på att den centrala förhandlingen ska avslutas. Men vi kan såklart komma överens lokalt innan det. Men det blir nog i så fall i en helhetslösning. Alltså ett förslag som innehåller saker som vi vill ha(betald rast, paus, kortare arbetstid, längre nattvila osv) och saker som Arriva vill ha(kvällsgrupp som slutar senare mot fridag, morgongrupp som jobbar tidigare efter fridag, avsteg på 6 timmar före 05:00 osv). Det är inte säkert att vi kan komma överens. Vi vill inte göra för stora avsteg och Arriva vill inte ha begränsningar i hur de lägger turer.
      Så vill man ha klarhet i hur avtalet ska tolkas så måste vi vänta på de centrala förhandlingarna. Och det kan ta tid…

      Gilla

  5. Vad gäller om man har en 100% tjänst och väljer att gå ner till 75% då man har småbarn.
    Vem väljer vilka pass som ska bort och hur funkar det nu när vi inte har några Schema?

    Tack!

    Gilla

    1. Tyvärr finns det inga lagar som skyddar deltidsanställda på det sättet. Det är arbetsgivaren som lägger ut schema precis som på heltidsanställda. Du kan alltid prata med ppl och be om vilka dagar som ska ligga AFD(arbetsfri dag) men du kan tyvärr inte kräva det.

      Gilla

Lämna en kommentar