Framsida

T19

Vi har nu fått granska turerna inför T19. Det är ingen trevlig läsning och det är många saker vi kommer att gå vidare med.

  1. I vårat kollektivavtal finns en begränsning på 6 timmars tur om den börjar före 05:00. Arriva anser inte att den gäller och vi kommer självklart att driva frågan vidare. Men turerna som kommer ut nu har inte den begränsningen. Arriva har lagt gränsen på 8 timmar före 05:00.
  2. Arriva vill införa obetald rast på 40-60 minuter istället för 30 minuter som vi har nu. Vi anser att rastöverenskommelsen fortfarande gäller då den har en uppsägningstid på 75 dagar och den är inte uppsagd.
  3. Max turlängd är nu tillbaka på 10 timmar. Många av turerna på morgonen vid 06:00 är riktigt långa och går då över två rusningstider vilket är extra tungt. Vi hoppas att skyddet kan driva den frågan då vi har 10 timmar i kollektivavtalet.
  4. En paus på 10 minuter har lagts in efter 3,5 timmar. Vi kräver att paus skall ligga efter max 2,5 timmar då det är norm för tex bussförare. Frågan ligger hos skyddet som driver den via Arbetsmiljöverket.

Vi har framfört allt detta på förhandling men Arriva vill köra vidare på detta. Det ligger då på oss att ta saker vidare till central förhandling och påpeka saker till skyddet. Så det är det vi jobbar med nu. Förutom lång åkning och långa tidiga turer så uppfattade vi att innehållet såg ganska ok ut. Det är svårt att veta innan vi åker på turerna. Men vi hittade ingen motsvarighet till de tuffa m-si-hb som vi hade för ett år sedan vilket är positivt.

Lönen för kundvärdar är fortfarande inte löst. Vi kan inte gå vidare i frågan innan Arriva faktiskt anställer någon på den lägre lönen, det är så juridiken fungerar. Du som är timanställda eller vikarie och får erbjudande om anställning, kontakta oss så får du rådgivning. Vi kan inte skriva något generellt utan tar det enskilt. Kontakta oss på klubbpagatag@gmail.com eller Lars-Ake.Persson@seko.se

Glöm inte anmäla dig till medlemsmötet och julbord 5/12!
Klicka här för mer information

 

37 reaktioner till “T19”

  1. När ska detta ta slut?? Man blir inte ens förvånad längre.. Arriva ska vara ett stort företag men bryter mot alla regler och lagar de kan.. Så jävla hopplöst

    Gilla

  2. Arriva är en skam! Det är riktiga människor med familjer som får betala priset för att de lagt ett alldeles för lågt anbud. Allt bara för att en handfull personer på kontoret ska få bra vitsord i sitt CV. Hade detta varit ett ”start up-företag” på en gymnasieutbildning hade det med säkerher inte genererat godkänt betyg. Skäms på er, Arriva Sverige! Skäms!

    Gilla

  3. Imponerande att ni orkar stånga er blodiga mot en arbetsgivare som fullständigt stuckit ner huvudet i sanden. Men detta kommer stå Arriva Sverige dyrt. Folk kommer fly om det inte blir bättre snart, inte en chans man orkar med detta 8 år till. Hoppas ni laddar strejkvapnet inför 2020 för nu får det vara nog med att köra över oss som får tågen att rulla 365 dagar om året.

    Gilla

  4. Ge det några månader så kommer allt att rulla på som vanligt igen. Många som är stora i orden just nu men kommer vika ner sig ganska snabbt. Har tyvärr varit så de sista 10 åren. Tråkigt men sant !

    Gilla

    1. Det tråkiga är ju att, även om det löser sig inom några månader, så ska vi behöva rätta oss efter Arrivas slaveri fram tills dess och de kommer undan utan konsekvenser.

      Gilla

      1. Ja det finns en problematik i det här. Arriva kan testa och bryta regler, vi lägger ner massa tid på juridiska utredningar och annat arbete. Om vi vinner så backar de men får inga större straff. Lite böter kanske.

        Gilla

    2. Alla kan dra sitt strå till stacken. Man slutar jobba övertid och ställa upp, istället för att ens respektive sticker från sitt jobb vid vabbningar kan man själv göra det, sluta jobba på somrarna om man har föräldradagar etc. Tyvärr finns det vissa Svartfötter som är helt galna i övertid, ni sabbar totalt genom att strunta i lagar och regler.

      Gilla

  5. Så försökte vi göra förr med att strunta i övertid men där var alltid folk som ”ställde upp”. Vi kommer aldrig vara eniga i detta, så nu är det djungelns lag som gäller ! Vill jag jobba, gör jag det.

    Gilla

  6. Stort beröm till er i facket för allt arbete ni lägger ner, vi som medlemmar måste dra vårt strå till stacken och inte jobba övertid mm.

    Gilla

  7. Till den anonyme som säger att vill han jobba gör han det.
    Tjänar du så dåligt att du måste jobba övertid?
    Håller med ovanstående att det ända som hjälper är att vi slutar ställa upp för företaget. Fattar inte hur folk tänker. Sluta ställa upp på övertid och hjälp dina kolleger att försöka få till en dräglig arbetsmiljö.

    Gilla

  8. Så här står det i vårt avtal, väldigt tydligt tycker jag, varför tycker AG att man har rätt att bryta den och vad anses som brott mot fredsplikt ? att fullständigt strunta i avtal måste väl vara en stridsåtgärd kan jag tycka..

    ”Vid tjänstgöring i lokaltrafik upphandlad av länshuvudman får ordinarie arbetstid som
    påbörjas under tiden 00 till 04.30 inte förekomma två nätter i följd.
    Om tjänstgöring påbörjas innan kl. 05.00 får tjänstgöringsturen ej överstiga 6 tim.”

    Gilla

    1. Det är extremt ovanligt att avtalet skulle upphävas för att ena parten bryter mot det. I Sverige är det skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Så tyvärr innebär det inte att vi får strejkrätt direkt när de bryter mot avtalet.

      Gilla

  9. Arbetsgivaren anser att vi helt plötsligt kör ”regional” trafik istället för lokaltrafik och då upphör reglerna med max 6 timmars jobb för turer som börjar innan 05.00. Även att ändringen till obetalda raster mellan 40-60 min har bestämts. Otroligt att man genomför detta utan att informera sina anställda om dessa förändringar ! Vad är det som händer ?

    Gilla

  10. Hej Seko, några frågor!

    Är det övertid som gäller om man kommer sent till obetalda rasten? Ska man gå och jobba om det är utlagt ex 3.34-11.25 eller är man ansvarig att ta sig själv ur säkerhetstjänst? (det säger sig själv att det omöjligen kan vara säkert att jobba sådana tider, vare sig för hälsan ellet trafiksäkerheten)

    Gilla

    1. Japp. Det är övertid. Bara att skicka in.

      Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i form för säkerhetstjänst eller inte.
      Detsamma gäller om du behöver sjukanmäla dig pga utmattning.

      Gilla

      1. Ok men vad kan AG göra om jag tar mig själv ur säkerhetstjänst vid ex 9.30 om jag börjat 3.30. Kan de säga upp mig om jag gör det ofta och hur blir det med lön om man går hem? Det var ju ngt nytt med karensavdrag nu. Och om jag sjukanmäler mig pga utmattning och hänvisar till att jag inte kan jobba sådana tider, vad kan AG göra?

        Gilla

      2. Vad gäller säkerhetstjänst så har vi inte fått någon information om att något nytt ska gälla. Titta på tidigare inlägg och ställ gärna följdfrågor:
        https://sekopagatag.com/2018/04/10/att-arbeta-i-sakerhetstjanst/

        Vad gäller sjukanmälan så är grundregeln att sjukdom inte är grund för uppsägning. Det krävs utredningar och anpassning av arbetsuppgifter. Det är svårt att ge ett definitivt svar på den frågan. Det finns alltid risk för uppsägning, men just sjukdom är väldigt reglerat och prövat.

        Gilla

    2. Ok, tack, har kikat!

      Norerade även: Så här står det i arbetsmiljölagen
      Kapitel 3
      4 §
      Om arbetstagaren finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, ska han snarast underrätta arbetsgivaren eller skyddsombud. Arbetstagaren är fri från ersättningsskyldighet för skada som uppstår till följd av att han underlåter att utföra arbetet i avvaktan på besked om det ska fortsättas.

      Rimligen måste väl skyddet lägga stopp på turer som ex 3.30-11.30 då det självklart innebär allvarlig fara för hälsa??

      Gilla

    1. Menar du den nya lagen. Om jag förstår den rätt så ska vi vid karensdag få 7:12 i avdrag istället för turen. Då vi ofta har turer som är längre än 7:12 så bör den vara bra för oss. Men har du en kort tur så får du ändå 7:12 i avdrag. Men vi har inte hunnit sätta oss in i den exakt så med förbehåll att vi inte är helt insatta än.

      Gilla

  11. Hej Seko/skyddsombud!

    Jag undrar om en riskanalys är gjord gällande att föraren ska gå in och ut från hyttdörren ca var femte minut eller så. Hur påverkar detta knäna etc. i längden? Framförallt undrar jag dock om skyddsombudet kommer att lägga stopp för detta. Såg även ovan fråga till skyddet om stopp kommer läggas på turer ex 3.30-11.30 men inget svar, jag undrar också. Om skyddet ej planerar att lägga stopp vad är motiveringen?

    Gilla

    1. Hej.
      Vi kommer nog behöva ta upp många nya risker som uppstår med det nya arbetssättet. Vi skickar det till skyddet.

      Vad gäller skyddsstopp så krävs det omedelbar och allvarlig risk för liv eller hälsa. Dessa risker ska tas via 66a(anmälan till arbetsgivaren och arbetsmiljöverket) inte skyddsstopp.

      Gilla

  12. Jag tycker att det är synnerligen allvarligt att Arriva struntar i vårt avtal och åsikter från fack anställda och skyddsombud, Arriva tar inte längre sitt ansvar för vår hälsa och tågens säkra framförande. Nu är det upp till oss att vara den sista utposten och verkligen ta detta på allvar med att ta oss ur tjänst när det behövs och sjukskriva sig när man inte är utvilad samt göra efterkontroller på rätt sätt, vi måste tänka att detta inte är vårt fel utan Arrivas och om vi alla håller ihop blir det lättare att vidta dessa åtgärder istället för att man ska känna sig ensam i sina beslut. Det är vår skyldighet !

    Gilla

  13. Kör alla ”by The book” kommer mängder av tåg bli försenade. Trafikverket kommer gå bananas och därefter skånetrafiken. Arriva kan inte göra något mot oss förare för vi följer ju bara den nya härliga rutinen där vi skall kolla samtliga dörrar på 150 meter långa tåg i mörker, dimma, rusningstrafik etc. Följer alla den nya rutinen till punkt och prickar kommer dom få se resultatet ganska snabbt: Totalt fiasko. Nåde den som fuskar och chansar på att stänga säger jag bara…

    Gilla

  14. Hej!

    Undrar hur man i praktiken ska gå tillväga för att ta sig själv ur säkerhetstjänst pga trötthet. Kan jag hänvisa till att jag är trött pga arbetstiderna och vilka konsekvenser kan detta få för mig?

    Tror även många undrar vad sekos rekommendation gällande de nya avgångsrutinerna är. Hade varit fint med ett klargörande.

    Gilla

    1. Situationen uppstår förmodligen när du är inne i turen och då ringer du helt enkelt till TIL och meddelar att du är för trött för att säkert kunna framföra tåget.
      Ni kommer överens om var du kan kliva av. Det kan ju var bra att inte ge sig ut på en lång vända om du inte tror att du kommer att klara det. Är ju svårt att ställa vagnen i Simrishamn tex.
      Läs gärna tidigare inlägg:
      https://sekopagatag.com/2018/04/10/att-arbeta-i-sakerhetstjanst/

      Vad gäller rutinerna så har vi framfört vår kritik vid flera tillfällen. Om du är förare så har du övergripande ansvar att färd och trafikutbyte sker säkert. Det får helt enkelt ta den tid det tar för att säkerställa säkerheten. Tror inte vi kan gå in på det närmare än så. Du får nog ställa mer specifika frågor.

      Gilla

      1. Ok men vad säger AG då när ni framfört er kritik?? AG måste väl självklart också förstå att flertalet tåg kommer bli rejält sena om förarna följer angivna rutiner, vad har de sagt om detta?? Och vad har de sagt om att ex jobba 3.34-11.27?? AG förstår självlklart också att detta inte är möjligt av vare sig hälso-eller säkerhetsmässiga skäl, vad säger de om detta?? Det hela är ju fullkomligt bisarrt, jag skulle vilja påstå att detta är ett av de märkligaste agerandena av en AG inom järvägsbranschen någonsin.

        Gilla

      2. AG hänvisar bara till vad de kan göra enligt lagen. De har inte tagit till sig av vår argumentation enligt arbetsmiljö eller säkerhet. Frågan om långa tidiga turer driver vi både via MBL och arbetsmiljöverket. Frågan om efterkontroll är framför allt en säkerhetsfråga. Den är svårare att driva de vägarna då det egentligen är transportstyrelsen som äger denna.

        Gilla

  15. Hej seko/skyddsombud!

    Har idag läst nya avgångsrutinerna, författade av Bengt Ohlin, i Mobiva. De är enligt mig dels otydliga dels inte säkra. Har jag tolkat det rätt ska föraren, vid dålig sikt, först bromsa ned och sedan ut med mikrofon så långt som möjligt för att se att inget hindrar dörrstängning, därefter ropa att dörrarna stängs och sedan stänga med knapp på mikrofonen. När man gjort detta ska man tillbaka till förarhytten, lämna mikrofonen, ta nycklarna, stänga hyttdörren och ut igen för efterkontroll.

    Som jag tolkar det ska man alltså lämna hyttdörren öppen och nycklarna i när man går ut med mikrofonen så långt som möjligt för att kontrollera att inget hindrar stängning. Har jag tolkat rätt känner alla fall jag att detta inte är bra, det vill jag inte göra. Hur gå vidare med detta?

    Gilla

    1. Hej.
      Vi har mycket kritik mot den nya avgångsproceduren men vi har ganska små medel att påverka den när den inte direkt utsätter oss för fara. Arbetsmiljöverket kan hjälpa till med frågor som innebär risker för oss men just denna tror jag inte att vi kan komma vidare med där. När det gäller tågsäkerhetsfrågor så är de i grunden en fråga som transportstyrelsen äger.
      Ledsen att jag inte kan ge ett mer upplyftande svar. Vi koncentrerar oss på de frågor som vi tror att vi kan få resultat i.

      Gilla

      1. Nej inte direkt fara för oss kanske. Men om någon obehörig hoppar in i hytten när jag lämnat hyttdörren öppen och nycklarna i så blir det nog inte så himla roligt ändå. Skulle tippa på att haverikommissionen skulle vara lite intresserade av en sådan incident. Får hoppas de konstaterar att Bengt Ohlin var den direkta orsaken till det inträffade då så att man själv inte råkar illa ut för att man följer rutinerna (såsom jag tolkar dom allafall, en annan lokförare hade tolkat som att han kunde stänga utan kontroll först)

        Gilla

  16. Nu är det upp till förarna om detta ska fungera , följer vi rutinerna så lär det fallera därför får man hoppas att förarna tar det lugnt och låter det ta sin tid. Man måste komma ihåg att det är Arriva som bestämt detta och det är Arriva som ständigt kortar ner tekniska tider, struntar i vårt kollektivavtal och struntar i att lyssna på skyddsombud anställda och fackförbund m.a.o tar Arriva inte sitt ansvar utan chansar och hoppas på att vi anställda som vanligt ska ställa upp, fungerar det inte så är det deras fel och ingen annans.

    Gilla

  17. Så här skriver ST till sina medlemmar :

    Hej kära medlemmar!

    Nya kontrakt:
    Vi har fått reda på att det lagts ut nya anställningskontrakt i era postfack.

    OBS! SKRIV INTE PÅ DESSA!

    Vi vill att ni ska veta att vi inte är överens med arbetsgivaren om hur detta ska gå till och råder er att inte skriva på dessa kontrakt i nuläget.

    STs rekomendationer för avgångsprocedur:
    I brist på korrekta rutiner för förare vill vi gärna skicka ut ST:s rekommendationer till hur man som förare skall agera vid körning utan avgångssignalerare.
    Detta är rekommendationer från er fackförening om hur man kan tänkas agera.

    Bakgrund:
    Arriva har tagit ett arbetsgivarbeslut på att införa en ny yrkeskategori som heter kundvärd. Man kommer ta bort ansvaret för avgångssignaleringen från tågvärdarna och lämna över det helt på lokföraren.
    Vi i ST anser att detta är en klar försämring av säkerheten. Och det är nu upp till förarna att se till att säkerheten följs. Tidtabellen kommer alltid i andra hand när vi talar om säkerhet.
    Vi uppmanar absolut ingen till att ta längre tid på sig än vad som behövs, eller att göra fel med vilje.
    Följande text är att betrakta som rekommendationer, men är även ST:s uppfattning vad gäller säkerhet för förarna, ombordspersonal och resenärerna. Vi uppmanar helt enkelt till att göra alla arbetsmoment på ett lugnt, säkert och metodiskt sätt.
    Vi vill hänvisa till TTJ Modul 2 Allmänna bestämmelser.
    ”4.1 SÄKERHETSÅTGÄRDER Säkerhetsåtgärder ska planeras och genomföras i så god tid att tidsbrist inte uppstår. Om det ändå uppstår tidsbrist får säkerhetsåtgärderna inte åsidosättas”

    Man jämför med att vi tidigare kört X11:or utan avgångssignalerare. Men de är som vi vet kortare. Och det var ett helt annat resandeutbyte på den tiden.
    Man jämför med Östgötapendeln, vilket är en väldigt missvisande jämförelse. Där finns sammanlagt 11 stationer fördelat på två linjer. Och med ett helt annat resandeutbyte. Helt andra tidtabeller, och endast några få multar i rusningstid.
    Man jämför även med tunnelbanan i Stockholm, men där är förarhytten i nivå med plattformen samt att de har kameror och flera skärmar för att underlätta dörrstängning.

    Alla kan göra fel, men Arriva väljer bort möjligheten att göra rätt.

    Vi misstänker att vår arbetsgivare kallt räknar med att detta ska fungera med hjälp av förarnas yrkesstolthet. Det har man lyckats med förr. T.ex. när man drog ner tiden för orderläsning till 3 minuter så rullar de flesta tågen ändå i tid eftersom förarna skötte orderläsningen några minuter innan på sin fritid.
    Man kanske förlitar sig på att förarna så småningom ska börja tumma på säkerheten? På att man inte ska göra alla säkerhetsmomenten för att det blir för jobbigt att stå till svars när trafikverket ringer och frågar varför man är försenad. När resenärerna undrar varför man inte kan hålla tiden. Eller när någon chef pekar på att man är ”den enda” som ständigt är sen med tåget.
    Det är nu den mänskliga faktorn spelar in och man kanske börjar åsidosätta säkerheten.
    Men i detta fall finns ingen fritid att offra. Nu kan man endast offra passagerarnas säkerhet.
    Nu gäller det att man är stark och står upp för sin egen, ombordspersonalens och passagerarnas säkerhet. Annars är risken stor att man förr eller senare, orsakar den olyckan som aldrig går att få ogjord.
    Ha alltid i bakhuvudet att det i första hand är förarens agerande, och inte säkerhetsrutinerna som kommer att granskas vid en olycka.

    En sak kan vi lova. Det är väldigt mycket bättre att bli inkallad på samtal med närmsta chefen för att man inte kan hålla tidtabellen, än att läsa skriverierna som följer efter att man kört ifrån ett barn på perrongen eller klämt äldre resenärer som i värsta fall ramlat och gjort sig illa.
    Det värsta som kan hända i det första fallet är att man får gå någon internutbildning inom företaget. I det andra fallet får det helt andra konsekvenser om man slarvat med säkerheten. Då pratar vi varningar, uppsägningar eller i värsta fall vid riktigt allvarliga olyckor, polisiärt ingripande och åtal som följd.

    Råd:
    Grundprincipen med efterkontrollen är att man ska se till så att alla dörrar har stängts, alla fotsteg har fällts in och att ingenting har fastnat i dörrarna.

    På konkava stationer, eller vid dålig sikt där man måste gå bakåt för att göra efterkontrollen: Tänk alltid på att ta ut nycklarna och sänka huvudledningstrycket.
    Väl tillbaks i förarhytten så glöm inte att knappa in tågnumret i GSMR-telefonen igen om det loggats ut innan ni lämnar stationen.
    Kontrollera att ni fått grön slinga. Och fäll ut backspegeln och gör en sista utvändig kontroll bakåt.

    Att kundvärd tar bort lokalfrigivningen är på intet sätt en indikation på att trafikutbytet är avslutat. Den handlar endast om att kundvärden är med på tåget och mår bra.
    Stäng inga dörrar och kör iväg om du inte fått indikation på att kundvärden lokalt frigivit dörren. Utan be i så fall kundvärden ta kontakt med lokföraren.
    Det kan vara så att kundvärden har problem inne i tåget och behöver hjälp.

    Vid snö, regn, mörker, dimma så måste man kanske gå ut från hytten för att göra efterkontrollen. Strunta inte i den, utan släng på regnjackan eller fäll upp paraplyet och gör en korrekt utvändig efterkontroll.
    Tumregeln är att ser man inte att sista dörren är stängd och fotsteget är infällt så får man inte lämna stationen.

    Gå försiktigt ut och in från förarhytten. Tänk på att det kan bli blött och halt inne i förarhytten när det är dåligt väder ute. Försök använda fotsteg och ledstänger så gott det går för att undvika förslitningsskador.

    Undvik tjafs med dem resenärer som inte kommit på tåget där det behövs en utvändig efterkontroll och dörrarna redan stängts.
    Berätta vänligt och bestämt att ni inte har tid att svara på frågor.

    Det är föraren som ska vrida för bommar och begära avgång. Detta är inget som en kundvärd utan säkerhetstjänst ska göra.

    Gör det till rutin att göra en anteckning vid oregelmässigheter så att ingen kan ifrågasätta varför tåget är sent.
    Om det tar längre tid på vissa stationer. Vad är orsaken? Multippel? Någon som håller upp en dörr? Dålig sikt pga. väder? Dålig sikt pga. mycket resenärer på plattformen? Dålig belysning? Böjd plattform? osv.

    Använd inte kundvärd utan säkerhetstjänst till att agera vägvakt vid felaktig vägskyddsanläggning. Har man skymd sikt i X61:an så är det förarens bedömning som gäller för om man kan passera vägskyddsanläggningen. En person utan säkerhetstjänst bör inte agera vägvakt.

    Om en förarhyttsdörr är avstängd så får inte fordonet gå i trafik. Det skulle kunna undantas om tågvärden på just det tåget innehar säkerhetstjänst. Men generellt sett kan man säga att säkerhetstjänsten upphör för dem allra flesta den 9:e december. Det är inte så att den ”hänger” kvar bara för att man innehar den just nu.

    Stressa inte. Det är inte meningen man ska byta körstil för att köra in sekunder mellan stationerna, så personal och resenärer flyger omkring i växlarna, eller vid pådrag och inbromsningar.
    Arriva förlitar sig på att lokförarna ska stressa och göra allt för att hålla tidtabellen.
    Det har man förlitat sig på förr och lyckats.
    Tänk på er egen, resenärernas och ombordspersonalens hälsa.

    Agera alltid avvaktande på stationer där större evenemang nyligen avslutats och det sker en ständig tillströmning av resenärer.
    Det är inte förarens ansvar att se till att alla kommer med, men det är förarens ansvar att se till att ingen kläms i dörrarna och skadas.
    Och det är inte kundvärdens uppgift att agera vakt och hindra resenärer från att komma på tåget. Vid sådana här tillfällen kanske det är att föredra att tågvärden lokalfriger sin dörr men stannar på tåget?

    Likaså vid trafikstörningar när plattformen är full med folk så är det kanske inte möjligt att utföra en efterkontroll från förarhytten. Här är det viktigt att undvika bråk med redan arga resenärer som inte kommer på tåget när man gör en utvändig efterkontroll.
    Ha i åtanke hur frustrerande det kan vara för resenären som ser att tåget står kvar på stationen med dörrarna stängda samtidigt som föraren går på utsidan för att utföra efterkontrollen.

    Om tåget tappar tid och TKL ringer och frågar varför, berätta orsaken.

    Rapportera, rapportera, rapportera.

    Kontrollera alltid att avgångstiden är inne innan ni kör.

    Ta alltid en sista titt på signalen innan ni kör efter avslutat trafikutbyte. Arbetsbördan utökas. Men signalerna är såklart alltid viktigast.

    Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Häri råder det inga tveksamheter.
    Men på tåget är det lokföraren som är ombordsansvarig.
    Det är alltid föraren som tar beslutet om man kan göra en säker avgångsprocedur. Det får ta den tid det tar.
    Det är alltid föraren som har det yttersta ansvaret.
    Vid en olycka kan man inte skylla på att man blev tillsagd att göra si och så. Vid en olycka är det alltid ombordansvarig som kommer utredas i första hand.

    Konsekvenser:
    Om föraren sätts ur spel så finns det ingen på tåget som har ansvar för säkerheten.
    Kundvärdar utan säkerhetstjänst kan bara larma.
    Vid en evakuering så ligger allt ansvar på föraren.
    Trafikverket försöker just nu förkorta tiderna vid evakuering. Arriva går nu i motsatt riktning, och en evakuering kan komma att ta längre tid än vad den tidigare gjort eftersom en kundvärd bara är evakueringsbiträde utan säkerhetstjänst och inte har något eget ansvar.

    Många gånger har man som förare suttit och undrat vad avgångssignaleraren har för sig, varför man inte stänger dörrarna, bara för att i nästa sekund se en äldre resenär, någon med barn eller någon handikappad kommit ut i sista sekund.
    Man kan omöjligt se det från förarhytten och riskerar att orsaka en olycka där det är förarens ansvar.
    Man kan säkerligen sitta lugnt i hytten och hålla tidtabellen under en lång, lång tid och klara sig utan missöden, men om sen olyckan är framme och man kör iväg med efterlämnade barn på perrongen, i tåget eller om man klämmer någon äldre resenär så kan man räkna med att Arriva och Skånetrafiken kommer att försöka skylla på lokföraren i första hand.

    Vi får vid de stationer där man inte kan se alla dörrar enligt Arrivas instruktioner chansa på att alla kommit av och på. Man ska stänga dörrarna när det ser bra ut och därefter gå längs med tågsättet och utföra efterkontrollen.
    Det är ett bedrövligt tankesätt av vår arbetsgivare och dess säkerhetsavdelning.

    Vår arbetsgivare och dess säkerhetsavdelning sätter förarna i en juridiskt mycket obehaglig situation.
    Arrivas instruktioner tar på intet sätt bort ansvaret för föraren.
    Vi tar ett exempel: Föraren står med en mult på en station med konkav plattform. Föraren går ut så långt som möjligt med den handhållna dörrstängaren. Men det är omöjligt att se dom sista två dörrarna. Föraren stänger dörrarna eftersom Arrivas instruktioner medger det. Går sedan bakåt och upptäcker en äldre dam som kommit i kläm i dörren och ramlat med sin rullator. Resenären har brutit lårbenshalsen eller än värre.
    I fallet ovan finns risken att föraren rent juridiskt gjort sig skyldig till brott.
    När företaget nu tar bort en säkerhetsbarriär så är risken stor att något sådant här faktiskt kommer att hända.

    Med vänliga hälsningar,
    Styrelsen

    Gilla

Lämna en kommentar