Framsida

Information från de centrala förhandlingarna som varit nu i veckan

Anställningskontrakt för nya kundvärdar
Frågan innehåller flera delar. Dels statusen på vårt lokala kollektivavtal. I grunden har alla i branschen det så kallade branschavtalet. Det är ett centralt avtal som gäller all spårtrafik. Detta avtal anpassas sedan för att passa till de olika arbetsplatserna. I vårt fall kallas det ”Lokal anpassning av Almega branschavtal – Arriva Tåg AB – Gällande vid Pågatågen – Allmänna anställningsvillkor”. I avtalsrörelsen 2017 skrev man in att arbetsgivaren som tog över i upphandlingen(Arriva Sverige) skulle vara bunden av detta avtal. Vårt lokala avtal innehåller även lönerna så det är här hela frågan står. Denna centrala förhandling avslutades i oenighet, Seko kommer att driva frågan vidare till Arbetsdomstolen (AD).

Turlängd över 6 timmar vid tidig tjänst
I vårt avtal finns följande skrivning.
Vid tjänstgöring i lokaltrafik upphandlad av länshuvudman får ordinarie arbetstid som påbörjas under tiden 00 till 04.30 inte förekomma två nätter i följd.
Om tjänstgöring påbörjas innan kl. 05.00 får tjänstgöringsturen ej överstiga 6 tim.
Denna centrala förhandlingen avslutades i oenighet, Sekos jurist skall nu titta på frågan och bedöma om vi skall ta även denna fråga till AD.

Rastöverenskommelsen
180301 tecknades följande överenskommelse mellan Arriva och facken:
Personalorganisationerna accepterar förslaget med minst 45 min rast + gångtid varav 30 minuter är obetald oaktat hemma- eller borta-station.
Överenskommelsen är ömsesidigt uppsägningsbar med 75 dagars varsel.
Vi anser att den skall gälla även efter övergången och att om Arriva vill säga upp den så måste de respektera uppsägningstiden. Även denna centrala förhandling avslutades i oenighet, denna fråga kan bli svår att driva vidare då det inte är så glasklart vad parterna egentligen hänvisade till vid den beslutande förhandlingen som hölls 1 mars 2018. Juridiskt sett en svår fråga som det är tveksamt om vi kan driva vidare.

21 reaktioner till “Information från de centrala förhandlingarna som varit nu i veckan”

 1. Angående ”Rastöverenskommelsen”.

  Oavsett om Arriva anser att den fortsätter gälla efter verksamhetsövergången eller ej, så är det väl ändå uppenbart att dessa obetalda raster på 1h inte har stöd i kollektivavtalet?
  Kan man inte då driva frågan att Arriva bryter mot avtalet genom att ignorera rast-reglerna som finns med där?

  För mig är det glasklart att vi borde ha fullbetalda raster enligt kollektivavtalet. Är det kanske så att jag missar något?

  Detta borde vara en oerhört högt prioriterad fråga, då som det är nu (med 1h obetalt varje arbetsdag) innebär cirka 33 EXTRA arbetsdagar per år.

  Gilla

  1. Vi har prioriterat lön/kollektivavtal och tidiga morgonturer. Vi kan nu titta på andra delar i avtalet som vi vill få prövat.
   Jag skulle inte säga att det är glasklart men det ska självklart utredas. Det är två paragrafer i kollektivavtalet som kommer i spel. Den om rast samt den om arbetsfria uppehåll.
   Vi kommer att diskutera detta på styrelsemötet. /Ola

   Gilla

 2. Att strunta i ingångna avtal borde väl vara att ignorera fredsplikten ? ex så skite man tydligen högaktningsfullt i 75 dagars uppsägningstid.

  Gilla

  1. Nja. Fredsplikt finns så länge det finns ett kollektivavtal. I detta fallet branschavtalet mellan Almega och Seko.
   Om arbetsgivaren bryter mot avtalet kan facket kräva skadestånd. Men fredsplikten kvarstår. Det här är lagstiftningen som sätter käppar i hjulen för oss. Vill man ändra på det måste det ske via regering och riksdag.

   Gilla

   1. Ja de ”stridsåtgärder” som arbetsgivaren ägnar sig åt när de attackerar avtalet räknas i juridisk mening inte som stridsåtgärder i lagen. Det sätter oss i ett underläge. Det är komplicerat och resurskrävande att få en dom från arbetsdomstolen och bötesbeloppen är ofta så låga att arbetsgivaren tjänar på att göra dessa attacker. Vill vi ha hårdare straff för brott mot avtalet så krävs en ändrad lagstiftning. Här får alla ta ställning själva när de röstar om partiet stödjer en starkare lagstiftning för fackföreningar.

    Gilla

 3. Gällande raster: ”Även denna centrala förhandling avslutades i oenighet, denna fråga kan bli svår att driva vidare då det inte är så glasklart vad parterna egentligen hänvisade till vid den beslutande förhandlingen som hölls 1 mars 2018.” Hur menar du här? Vad är det som inte är glasklart?

  Gilla

  1. Det är inte tydligt i överenskommelsen om den skulle gälla över till det nya bolaget eller inte. Alltså om den skulle gälla även i Arriva Sverige.
   Vinsten vi skulle göra för att driva detta är oxå temporär. Allt Arriva skulle behöva göra är att säga upp den och vänta i 70 dagar.

   Gilla

 4. Anmärkningsvärt att Almega bråkar om överenskommelsen att lokala avtal skulle gå över vid upphandling. Men jag är inte förvånad. Hoppas Seko har detta i minnet till avtalsrörelsen 2020!

  Lämnar ämnet lite här men hur gick det med Arbetsmiljöverkets granskning av våra möjligheter till paus i arbetet? Nån uppdatering på den fronten?

  Tack för ert slit!

  Gilla

 5. Kan man avisera Arriva att vi kommer att strejka 2020 ? i så fall kan vi ändå använda strejken som vapen men utan att bryta mot fredsplikten.

  Gilla

 6. Vad händer om Seko bryter mot fredsplikten ? då kan ag säga upp kollektivavtalet och vi tvingas gå på branschavtalet istället ? spelar det någon roll om vi har ett lokalt avtal som inte följs ?

  Gilla

  1. Om det är en strejk så kan den dömas som olovlig av AD med mycket stora bötesbelopp till facket. Mångmiljonbelopp. Dessutom kan enskilda personer som inte hörsammar ADs dom och fortsätter strejka dömas till personliga böter.
   Konsekvenserna är större om en olovlig strejk arrangeras av facket än av enskilda personer.

   Gilla

 7. Kan dom byta passen hur dom vill??
  Det är andra gången nu dom byter pass utan att höra av sig.
  Vad är meningen med ett schema om dom ändå gör som dom vill??
  Jag är fast anställd.

  Gilla

  1. Kollektivavtalet säger följande:
   Mom 1:6 Tidsförskjutningstillägg
   Tidsförskjutningstillägg betalas endast vid ändring som meddelats senare än måndagen i den närmast föregående veckan. Varseltiden är uppfylld även då besked om ändrad arbetstid når arbetstagaren senare än måndag veckan före om detta beror på att arbetstagaren har haft ledighet. Personlig kontakt skall ske.

   För varje dygn under vilken egentlig eller helt tillgodoräknad arbetstid om minst 2 timmar fullgörs på annan tid än vad som anges i den tidigare schemalagda arbetsperioden betalas tidsförskjutningstillägg med 150 kronor inkl semestertillägg. Det betalas inte fler än ett tidsförskjutningstillägg per kalenderdygn.

   Den ordinarie arbetstiden i en arbetsperiod får inte ändras i planläggningen, om arbetstagaren redan har inställt sig på arbetsplatsen. Den ordinarie arbetstiden får inte ändras så att den förläggs in på Fridag.

   Gilla

 8. Har Seko någon dialog med skånetrafiken eller kan ett sådant utbyte anses som illojalt mot ag eftersom Skånetrafiken är våran kund. Ett sådant utbyte skulle väl vara till gagn för Skånetrafiken eftersom man väl är intresserad av hur förhållandet ag och arbetstagare är inför kommande upphandlingar ?

  Gilla

  1. Skånetrafiken är generellt väldigt inneslutna och har inte visat intresse av samtal med andra parter.
   Som du skriver så är det lite av en gråzon huruvida representanter för facket kan kontakta skånetrafiken utan repressalier. Så om det gjorts vill vi inte kommentera.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s