Framsida

Arbetsmiljöverket har klubbat, paus efter 2,5h!

Arbetsmiljöverket har nu fattat ett beslut i frågan om rätt till pauser under arbetsdagen. AMV har valt att gå på skyddsombudens linje dvs att vi ska ha möjlighet att gå på en personaltoalett efter senast 2,5 timmar. Detta menas med att skyddsombuden hade rätt och har gjort ett gediget arbete för att belysa vår situation, AMV tar alltså inte med lätta på sådana här beslut. Detta skall vara genomfört senast den 31 januari 2020. Frågan har stötts och blötts under många månader och det är skönt att det nu finns ett beslut från AMV. Arriva har valt att överklaga beslutet. Det har Arriva rätt till att göra, men efter att Arriva har fått svara till AMV redan, och deras argument har blivit granskade, så känns det osannolikt att Förvaltningsrätten skulle ändra på det.

Kommentar till beslutet: Arriva och Almega hävdar att beslutet vore en katastrof för tågbranschen med avsevärda problem med både schemaläggning och turkonstruktion. Man menar också att det skulle påverka tidtabeller. Dessutom är tågens toalett fullt tjänlig som personaltoalett.

 1. Tittar man på var personallokalerna ligger i vår trafik så ser man att det går alldeles utmärkt med paus efter 2,5 timmar. Arriva har lokaler i Helsingborg, Malmö, Ystad, Hässleholm och Kristianstad. Man kan lätt planera en välbehövlig paus på något av dessa ställen.
 2. Turkonstruktionen blir inte heller lidande av lite luft mellan åkningen. Kan man lägga en paus efter 3,5 timmar, kan man troligen lika enkelt lägga efter 2,5.
 3. Varför tidtabellerna skulle bli lidande är svårt att förstå. Tidtabellerna är ju inte beroende av vem som jobbar på tåget. Helt enkelt, när personalen tar en liten paus jobbar ju någon annan på tåget.
 4. Skyddet har kunnat påvisa att toaletten på tågen i många fall är fullständigt vidriga att använda. Skyddet fick in en massa foton tagna av er från verkligheten (tack för detta).
 5. På många andra tågbolag har man löst problemet på andra sätt t.ex med personaltoalett på tågen, pauser inlagda i turerna och så vidare.
 6. Man måste som kvinna kunna komma undan och byta binda inom rimlig tid.

Arriva menar på att vi redan har ”paus” i snitt var 1h och 52min, men då menar vi att man inte kan räkna med disponibel på 4 min här och där. Arriva säger också att läget skulle vara oförändrat pga att vi redan har ”pauser” inom det snittet, men i andra sekunden säger de att det vore en katastrof för företaget och branschen, vilket är märkligt, det måste väl vara det ena eller det andra?

Som tidigare nämnt har man redan löst detta i andra delar av branschen, varför år 2019 kan man inte göra det här, och varför man inte Vill är än märkligare.
Problemen med brist på återhämtning på Arriva har funnits länge. Arriva har med med envishet länge hävdat att man har en god arbetsmiljö och att man undersöker den hela tiden med olika medarbetarundersökningar. Där svarar väldigt få och de flesta är kritiska. Ändå hävdar man att man har ett bra resultat. Medarbetarundersökningar är bra men då får man också ta till sig resultatet av dom. Man måste även se till att så många som möjligt svarar, annars faller konfidensnivån snabbt per varje procentenhet som ej svarat.

Vi ser en ökning av sjukskrivningar, man går ner i tid och dessutom utmattningssymptom. Ökande mängd körning mot stopp. Nu kommer inte en paus på tio minuter lösa dessa problemen men är ett litet steg på vägen. Att man i ivern över att vinna ett kontrakt helt bortser från personalens basbehov är tragiskt. Evolutionen har ännu inte nått dit där man som människa klarar sig utan vila/återhämtning och toalettbesök.

Ta väl hand om er så ses vi vid spåren! / Styrelsen

21 reaktioner till “Arbetsmiljöverket har klubbat, paus efter 2,5h!”

 1. Tack!

  Pratade med ppl idag, då säger dom att har man önskemål om att jobba tex morgon får man inget fridagstillägg dom dagar det finns kvällar, men dom väljer att lägga morgon för att jag vill ha det.
  Men finns där inget annat får jag tillägget.

  Hur ska jag veta om dom glömt eller bara varit ”snälla” och gett mig morgon?

  Gilla

  1. Råkat ut för samma, de skriver eget byte och lägger inget fridagstillägg då jag önskar morgon. Detta TROTS att jag gick på ett blandschema med inriktning morgon och denna parameter ligger i algoritmen. Känns helt orimligt att gå till jobbet utan att få den betalning man har rätt till.

   Gilla

 2. Jag undrar vem det är som ska ringa om man inte fått något utlagt, när denne senast ska ringa, och när ppl senast måste lagt ut något. 😀

  Gilla

  1. Ok 😁
   Ring ppl är ett förvirrande begrepp. Det korrekta är egentligen blank dag. Den finns omnämnd i kollektivavtalet och ska tillsättas så snart det går. Nu väljer Arriva att skriva ppl och lägga den kl 08:00. Det betyder att om du inte vet annat så infinner du dig på jobbet kl 08.00 och kontaktar Til för att få arbetsuppgifter.
   Du är inte skyldig att hålla koll på crewweb eller mobiva på din fritid. Arbetsgivaren kan däremot säga att du ska kolla när du är inne och jobbar. Så en tolkning kan vara att sista passet innan en ring ppl så kollar du mobiva om de lagt ut något. Sen går du hem, stänger av jobbtelefonen. Du är då inte skyldig att göra något annat än att dyka upp kl 8 när du har ring ppl.
   Du är inte skyldig att svara i telefon på din fritid.
   Hoppas att detta är svar på frågan. Ställ gärna följdfrågor.

   Gilla

 3. Tack.
  Så om jag ha frihelg och ring ppl på måndagen, så ska jag ha reda på vad jag ska göra innan jag går hem på fredagen, annars ska jag vara på jobb kl. 8 på måndagen?

  Gilla

 4. Kommer pauserna införas 2020 även om Arriva överklagar eller kommer man vänta på att beslutet på överklagan är färdig innan man inför dom?

  Gilla

  1. Vi måste sprida ut alla utbildningar så att inte alla kommer från en åkstation för att ppl inte ska få problem. Så alla utbildningar går just nu i Malmö då det ligger i mitten.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s