Framsida

Allmän information.

Hej! Här kommer lite allmän information om vad som hänt den senaste månaden.

Under september drog det fackliga arbetet igång efter sommaren. Den 11 september hade styrelsen sitt första möte efter sommaren och på kvällen var det medlemsmöte. I mångt och mycket handlade båda mötena om samma saker. Eftersom vi har medlemmar i styrelsen som dels hoppat av och dels är barnlediga föreslog styrelsen att man skulle adjungera in Tobias Allhorn i styrelsen för att avlasta. Vår kassör lämnade sitt uppdrag pga tidsbrist och personliga skäl, och där var valberedningens förslag Peter Lindell som också blev vald av medlemsmötet. Välkomna båda två. Styrelsen lade även fram förslag på krav till avtalsrörelsen 2020. De krav som antogs av medlemsmötet var: Fridagsperioden SKALL omfatta tiden 19-05 och/eller markant höjning av fridagstillägget. Begränsning i hur turer får bytas och/eller markant höjning av tidsförskjutningstillägget. Utöka nattvilan till 13 timmar och/eller 13 timmar är grunden men kan kortas ner till 11 timmar men ska då kompenseras med motsvarande timmar efter nästkommande arbetspass. Vi pressade också in uppsägningsbart avtal på 1 år. Mötet antog våra yrkande. I övrigt fick vi rapporter från pågatågens verksamhet och vår arbetsmiljö. Mötet fick också rapport om att det skulle hållas ett så kallat förmöte i AD under oktober. Detta har sedan blivit framflyttat till januari. Detta är ingen fråga som vi lokalt äger utan SEKO centralt sköter eventuell information i frågan. På ett sådant förmöte träffas parterna och domaren och domaren kan då ge en hint om hur målet kan gå. I övrigt så diskuterade styrelsen om att försöka införa en förhandlingsgrupp som ska innehålla särskilt duktiga förhandlare. Förslag kommer att tas fram under styrelsekonferensen den 16-17 oktober.

Arriva ville träffa klubben med anledning av att man vill skriva nytt kollektivavtal och detta ska bygga på branschavtalet. SEKO hävdar att det ska bygga på Arriva Tågs avtal. I nuläget ser det väldigt svårt ut att nå fram.

Vi får rapporter om att timanställda har väldigt svårt att få arbetspass. Det verkar som Arriva väljer att ge ”billigare” arbetskraft förtur till lediga pass. Vi får också frågor om hur man ska agera nu när Arriva erbjuder tjänster på 75% och låg lön. Det är helt omöjligt att generellt råda någon att göra si eller så men en fast tjänst är alltid tryggare. Det finns såklart en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till och man måste kunna klara sig på lönen. Denna fråga får endast en lösning i arbetsdomstolen eller i avtalsrörelsen 2020.

En glädjande nyhet är att i slutet av september gick sju av våra SEKO-ombud deras första utbildning. Härligt jobb alla som gick, ni behövs verkligen i vår verksamhet. Nu är vi på god väg i vår organisering av klubben. Dom som gick är:

Fredrika Natt och Dag, Fredrik Nilstorp, Emir Jusic, Per Mårtensson, Ann-Charlott Berglund, Alexander Sandquist och Bosse Andersson.

Arbetsmiljöverket har gett Arriva ett föreläggande med vite. Detta föreläggandet gäller att Arriva senast den 15 december 2019 ska komplettera sina rutiner gällande rehabilitering och arbetsanpassning. Utreda möjligheterna i händelse av deltidssjukskrivning och där det bedöms nödvändigt för rehabiliteringen att kunna arbeta del av dag.

Kämpa på SEKO klubb Pågatåg

13 reaktioner till “Allmän information.”

  1. ”Fridagsperiod skall i samband med helg omfatta tiden kl. 18.00 innan fridag samt kl. 08.00
    efter fridag, i samband med helgfri måndag – fredag omfatta tiden 19.00 innan fridag samt 06.30 efter fridag” står det i lokala avtalet. Men du skriver att ni i avtalsrörelsen ska strida för att fridagsperioden ska gälla 19-05?

    Gilla

      1. Nja. Texten har nog varit samma hela tiden. Den avgörande biten är ju ”vid de fall detta inte följs…”. Det öppnar ju upp ganska stort för att ”inte följa”.
        Sen har vi ju haft grupper tidigare och då tar man detta i gruppförhandlingarna. Då är det inte ett så stort problem som vi har nu.

        Fridagsperiod skall i samband med helg omfatta tiden kl. 18.00 innan fridag samt kl. 08.00 efter fridag, i samband med helgfri måndag – fredag omfatta tiden 19.00 innan fridag samt 06.30 efter fridag. Vid de fall detta inte följs utgår ett fridagstillägg på 150 kr per timme, semestertillägg ingår i beloppet.

        Gilla

  2. Förstod inte detta , vad är det som ser svårt ut att nå fram ? citat ”Arriva ville träffa klubben med anledning av att man vill skriva nytt kollektivavtal och detta ska bygga på branschavtalet. SEKO hävdar att det ska bygga på Arriva Tågs avtal. I nuläget ser det väldigt svårt ut att nå fram.”

    Gilla

  3. Kan vi utgå från att det blir strejk för att försvara vårt lokala avtal eller kan Seko centralt av någon anledning stoppa det ?

    Gilla

    1. Beslutet om strejk tas i slutändan av Sekos förbundsstyrelse. Vi kan därför inte själva besluta om strejk. Vi har dock hela förbundet bakom oss i denna fråga så jag skulle bli extremt förvånad om vi inte har vårt avtal tillbaka efter avtalsrörelsen.

      Gilla

  4. Hej!

    I lokala avtalet står ”Vid tjänstgöring i lokaltrafik upphandlad av länshuvudman får ordinarie arbetstid som påbörjas under tiden 00 till 04.30 inte förekomma två nätter i följd.
    Om tjänstgöring påbörjas innan kl. 05.00 får tjänstgöringsturen ej överstiga 6 tim.”

    Undrar om detta är något ni kommer strida för att få tillbaka eller om det godtas att AG kallar det regionaltrafik och struntar i detta?

    Gilla

  5. Är våra arbetstider reglerade efter ett kollektivavtal mellan Almega och Seko? Har vi inte ett lokalt kollektivavtal för det? Seko Pågatåg och Arriva?

    Gilla

    1. I botten finns ett branschavtal mellan seko och almega. Det är sämre än vårt lokala avtal. Mellan Seko Pågatåg och Arriva finns ett lokalt avtal som Arriva hävdar inte gäller. Det kör vi dels i AD och dels i avtalsrörelsen(strejk).

      Gilla

Lämna en kommentar