Framsida

Det finns redan ett lokalt avtal på Pågatågen.

Hej! Som många läst vill Arriva få till ett nytt kollektivavtal så snart som möjligt. Man t.o.m lägger in ett förtäckt hot om att vi riskerar att alla får gå på branschavtalet. Här har vi helt olika uppfattning, det finns nämligen redan ett lokalt avtal på Pågatågen. Vad gäller branschavtalet finns det i princip ingen som går på det avtalet i järnvägsbranschen och det är definitivt inte anpassat till lokaltåg. Risken att vi skulle hamna i det scenariot bedömer vi som liten. I avtalsrörelsen står nämligen 50 klubbar inom branschen bakom oss. Arriva ska nog inte öppna den asken.

Vi som jobbat fackligt ett tag minns avtalsrörelsen 2017. Då skrev SEKO centralt under ett tre-årsavtal endast av den anledningen att Pågatågsavtalet och Krösatågsavtalet skulle vara fredat. Det vill säga att när upphandlingarna var klara skulle inget ändras i avtalen. Vi som jobbar på Arriva vet ju att det inte blev så. Det går alltså inte att lita på varken Almega eller Arriva. Man påstår nu att det inte var så man menade. SEKO-klubben på Arriva, tillsammans med klubbarna i resten av Sverige kommer att försvara värdet i vårt avtal. Detta har vi talat om för Arrivas ledning.

Till våra mest militanta medlemmar vill be om att sansa sig. Vild strejk är ingen väg fram. Vi kommer tillsammans ta oss igenom detta den vanliga vägen.

Kämpa på därute. SEKO Klubb Pågatåg.

14 reaktioner till “Det finns redan ett lokalt avtal på Pågatågen.”

 1. Det är inte roligt att läsa Mattias tankar i På Gång.
  Det skapar oro och olust och stress hos oss ute på tågen.
  Jag brukar inte ta åt mig men detta är inte kul. Blir förbannad samtidigt vill Arriva att vi skall gå till jobbet med glädje.
  Tröttsamt.

  Gilla

 2. Wrangstorp skriver i senaste PGP att det lokala kollektivavtalet gäller fram till 30 april 2020 för oss som var anställda i Arriva Tåg. Det innebär alltså att Arriva bryter mot det lokala avtalet varje gång de lägger pass som börjar innan 05.00 och är över 6 timmar långa samt då de lägger pass som börjar innan 04.30 efter varandra. Tolkar jag Wrangstorp rätt här eller är hans kommentar öppen för tolkning? Eftersom Wrangstorp inte vill föra öppna diskussioner via mail tycker jag inte det är lönt att maila honom.

  Gilla

  1. Vad gäller dessa så anser Arriva att de inte gäller då de anser bland annat att vi inte är lokaltrafik.
   Texten i avtalet ser ut så här:
   Vid tjänstgöring i lokaltrafik upphandlad av länshuvudman får ordinarie arbetstid som
   påbörjas under tiden 00 till 04.30 inte förekomma två nätter i följd.
   Om tjänstgöring påbörjas innan kl. 05.00 får tjänstgöringsturen ej överstiga 6 tim.

   Frågan ligger i Arbetsdomstolen.

   Gilla

   1. Finns någon vild gissning om när frågan blir avklarad i AD och kan det bli tal om personliga skadestånd om Seko vinner?

    Gilla

 3. FANTASTISKT jobbat att gå ut och hävda att ett avtal gäller som man själv omtolkat efter eget tycke och smak. Ännu GRYMMARE hade dock kanske varit att ligga lite lågt och informera om att arbetsgivarbeslut gäller fram till dess att frågan är avklarad i AD.

  Gilla

 4. Efter ha hört att lokförare efter sjukdom inte fått möjlighet att omplaceras utan istället fått gå sjukskriven flera månader tills Trafikverket åter godkännt hen kan man ju konstatera att man sitter på svartepetter när man har säkerhetstjänst på sätt och vis kan man gratulera tågvärdarna så länge dom får behålla sina löner.
  Hårdare antagningskrav för lokförare och lång utbilning samt riskerna med säkerhetstjänsten i jämförelse med tågvärd ger inte en rättvis utdelning i lön anser jag.
  Förstår om ni inte vill kommentera för det en komplicerad fråga men jag ville få det ur mig.

  Gilla

  1. Du lokförare som går sjukskriven och inte kan omplaceras, vad har tågvärdslönen med ditt sjukdomstillstånd att göra? Förstår inte riktigt vad du menar, är det så att du tycker vi har för mycket i lön eller vad menar du? Slutlön som tågvärd ligger på cirka 31.200, som lokförare 39.800, stor skillnad med tanke på att lokförarutb är knappt 1 år. Och kan du inte tänka dig att bli omplacerad och bli tågvärd istället, om du nu inte kan jobba som lokförare pga säkerhetsskäl. Finns ett par lokförare som har gjort det tidigare så det borde inte vara några problem och det är ett väldigt trevligt arbete. Men du kanske får gå ner i lön då, ska hålla tummarna för dig att du får tågvärdslön och inte en 75 % kundvärdslön.

   Gilla

 5. Men det här tricket med att flytta personal mellan bolag har ju SJ redan provat när dom ville flytta all personal från Götalandståg till SJAB för att komma undan det lokala avtalet och det gick inte. Nära stor strejk i branschen den gången. Vad har ändrats sedan dess tror Arriva? Vi ställer upp för er den här gången!

  Gilla

 6. Principiellt vill vi avråda alla att läsa På gång. Gör en detta ända bör en vara mycket källkritisk. På Gång har nämligen kommit att bli en plattform för Arriva att sprida en väldigt ensidigt bild angående det som berör alla arbetstagare. En plattform för att skapa misstro och oro samtidigt kan Arriva glorifiera sig själva. Ett rent propagandablad!
  Syftet i senaste texten tycks inte vara annat än att underminera facken.
  Generellt innehåller På Gång väldigt lite, om någon, information som berör arbetstagaren i det vardagliga arbetet. Vidare fattas det avsatt arbetstid för att läsa propagandabladet.
  Med detta skrivet har vi en förhoppning att Wrangstorp hädanefter får predika för döva öron.

  Gilla

 7. På mötet fick vi reda på att Seko inte har för avsikt att kräva ett bättre kollektivavtal än det vi har utan kravet är att vi ska få behålla det nuvarande, Arriva däremot har presenterat ett förslag med många försämringar.
  Hur kan Seko förhandla i ett sådant läge när man inte har något att ge utan det är allt eller inget var finns förhandlingsutrymmet ? borde inte vara bättre att vara väldigt progressiva och sedan kunna backa på vissa punkter ?

  Gilla

  1. Vi förhandlar inte om försämringar av avtalet. Vi ska ha tillbaka vårt avtal punkt slut.
   Vad det gäller förbättringar av avtalet så kommer det att tas tillsammans med de andra klubbarna i avtalsrörelsen. Vi har skickat in våra förslag på förbättringar och vi kommer sedan tillsammans att besluta om vilka krav som ska drivas.

   Gilla

 8. Kunde tyvärr inte närvara på mötet och festen. Skulle det vara möjligt att få en sammanfattning av dagens läge här på bloggen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s