Framsida

Arrivas hantering av OSPA lämnar mycket att önska

 De flesta förare som gör en OSPA får en erinran. En konsekvens av att varna och hota med uppsägning om man gör ett misstag till, blir i värsta fall att föraren blir rädd för att göra fel och försöker dölja misstag som man gör. För det handlar uteslutande om misstag. Men Arriva verkar trots det ha ett större intresse av att straffa hellre än att utbilda.

Alla förstår när man gjort fel och det hjälper knappast någon till att bli en bättre förare när man delar ut erinran och hänger ut föraren i utredningsrapporter så alla kollegor kan se vem det är i syfte att förnedra. I utredningen ingår det dessutom att man ska bedöma förarens inställning till sitt yrke. Vad man har för utbildning att bedöma psykologin i det hela ställer vi oss frågande till. Det räcker kanske att man har en dålig personlig kemi/kontakt med utredare eller säkerhetschef för att man ska bedömas ha fel inställning?

Så här fortsätter det år efter år. Utan att det någonsin görs en analys över hur det påverkar förarna som kollektiv. Säkerhetsavdelningen verkar numera helt styras av ekonomin och då kanske hot är det enda dom kan ta till. För utbildning kostar såklart pengar.

Om man läser Arrivas dokument ”Behandling av säkerhetsmässiga händelser tåg” som man kan hitta i Office 365 sharepoint, authoring area, så märker man snabbt att man vill kringgå svenska lagar och tror sig kunna sparka förare godtyckligt eller tvinga dom till ett yrkespsykologiskt test vid minsta lilla förseelse. Om detta dokument ska följas så skulle det finnas flertal chefer med lokförarkompetens som kanske aldrig mer skulle få köra tåg.

Under rubriken ”säkerhetsmässiga händelser” som i förlängningen enligt Arriva kan leda till uppsägning finner vi ”enstaka fall av otillåten användning av elektronisk  kommunikationsutrustning under körning eller annan säkerhetstjänst” Samtidigt som man inför nya program och hjälpmedel som infotracker och flow utan någon utbildning eller rekommendationer från säkerhetsavdelningen för hur det ska användas. Det låter som något som mer och mer kommer dra uppmärksamheten från uppsikten i rörelseriktningen ner till den elektroniska utrustningen. Men om man kan köra mer energisnålt och ekonomiskt så är det kanske värt det enligt Arriva. 

7 reaktioner till “Arrivas hantering av OSPA lämnar mycket att önska”

  1. Viktigt att inte ha några samtal med Til och andra under körning om det inte gäller tåget du kör annat får vänta och dom får ringa när det finns tid för samtal.

    Gilla

    1. Håller med ibland känns det som att man är en växeltelefonist vid trafikstörning med samtal från olika håll hädanefter ska jag enbart enbart strikt ta samtal som är direkt relaterade till tåget jag kör.

      Gilla

  2. Jag är inte direkt förvånad. Har läst de flesta ospa-rapporterna sedan jag började på Arriva. Jag är inte lokförare så det är mitt ”lekmanna” sätt att läsa igenom.

    Det jag upptäckt är att de flesta rapporter verkligen vill hänga lokföraren. Väldigt tydligt. Förvisso viktigt att vara uppmärksam, knappast något ni lokförare inte känner till. Man är mänsklig ATC och fjärren och alla lokförare utgör en kombo för att när det väl händer något, att konsekvenserna blir så små som möjligt.

    Jag tror att facken måste gå ihop gällande detta med ospa-rapporterna och skapa en ”händelsepolicy” för hur man ska gå vidare med denna typ av behandling.

    Är Seko för snälla? Vissa tycker, jag är av åsikten att ja det är Seko, men att vara taktisk gäller också att kunna navigera när det händer något plötsligt.

    En stor knäcknöt är och det vet alla, att få med sig ST ( inte Skånetrafiken ).

    Hur personal blir behandlade i Svenska/utlandsägda företag 2021 är bedrövligt.

    Inför nästa förhandling bör därför det också ta upp gälla likabehandlingsplan.

    Mvh

    Gilla

  3. Tycker att utredningarna i bästa fall kan fylla ett syfte, t.ex. att man uppmärksammas på en lurig signal eller underlig hantering från fjärrens sida. Men, reagerar ofta på den onödiga mängden information om föraren (mycket borde åtminstone döljas innan det skickas ut till hela kollegiet) och utredarnas tendens att leka psykolog.

    Passar på att fråga om någonting helt annat. Det nya kollektivavtalet. Gäller det fr.o.m. 1/9? Är ju framförallt intressant med tanke på morgontrappan och tidsförskjutningstillägget. Om ja, har ni tillgång till avtalet så att det kan läggas upp på bloggen?

    Gilla

  4. Ännu en sak är detta Info Tracker. Mer tittande i plattan = större OSPA risk. Skall man sedan implementera ecodriving är det väl ett måste att glo i den titt som tätt. Själv köra jag med plattan släckt och kollar enbart om det är någon order jag behöver uppdatera mig på. Full fokus framåt är a och o. Är det någon riskanalys framtagen i.o.m implementering av detta system? Ju mindre information vi matas med desto bättre. Allt påverkar vår fokus.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s