Framsida

Arriva har gjort sitt yttersta att skapa dåliga turer

Nu har det första förslaget på turer från Arriva skickats till oss på facket. De har tidigare meddelat att de är mycket besvikna på oss för att vi inte ville gå med på avsteg. Anledningen till att vi inte ville gå med på avsteg var för att de under året inte levererat bra turer och scheman på de avsteg vi hade. Att göra i princip samma avsteg och bara hoppas på att det skulle bli bättre var inte ett alternativ. Alternativet som lades fram på förhandlingen var ett paket vi kunde anta eller förkasta. Det fanns inte utrymme för förhandling då vi ville få in förbättringar i uppgörelsen.
Det som nu händer är att Arriva gjort sitt yttersta för att tolka avtalet till sin fördel. Förutom att de till fullo använder 5 – timmarsregeln utan att ta hänsyn till vår rätt att ta behövliga pauser har de gjort en helt ny tolkning av raster.

2 timmar och 58 minuter obetalt

I avtalet står att vi kan ha arbetsfria uppehåll på hemmastation (§6 mom 3:2). Upp till högst en timme är det fullt betalt. Här väljer Arriva att tolka det som att ett uppehåll som är mer än en timme ska va helt obetalt. Alltså att ett uppehåll på 1 timme och 20 minuter blir helt obetalt. Vi hävdar att timmen ska vara betald och 20 minuter ska vara obetalt. 294 turer av 704 har mer än en timmes obetald tid inlagd. Den absolut värsta har 2 timmar och 58 minuter helt obetalt. Det är en tur på 8:15 som ger 5:17 i betald tid.

tur258_3

 

Malmö – Simrishamn – Helsingborg

M-SI-HB är tillbaka. Det är en tur som man var överens om att den inte var en god arbetsmiljö att ha med. Det är alltså ingen tur som vi gav något för att bli av med utan som alla var överens om var olämplig. Att den nu är tillbaka kan inte ses som något annat än att de inte ser vår arbetsmiljö som viktig när de tar fram de nya turerna.

Vems fel är detta?

Det finns inget som säger att turerna behöver se ut så här bara för att vi inte har avsteg på avtalet. Avstegen gäller scheman och inte turer som det som kommit ut nu är. Det är helt och fullt ledningens val att göra så här.

Vad händer nu?

Vi kommer såklart att förhandla om detta. Den stora frågan är tolkningen av arbetsfria uppehåll som vi inte är överens om. Hur det kommer att bli i slutändan kan vi såklart inte veta men vi kommer att göra vårt yttersta för att det är vår tolkning som ska gälla.
Våra arbetstider är i högsta grad en arbetsmiljöfråga och vi har hela tiden ett tätt samarbete med skyddsombuden och arbetsmiljöverket. Den bollen är redan i rullning.

Kan vi stoppa detta?

Vissa saker som tolkningen av arbetsfria uppehåll kan vi och kommer vi att strida om. Samma gäller för vår rätt till en bra arbetsmiljö. Men många saker kan Arriva fritt göra så länge de håller sig inom avtalets gränser. Det är bara de som kan välja att inte göra omänskliga turer och scheman.

Vad kan jag göra?

Prata med din närmaste chef. Prata med skyddsombuden. Prata med varandra. Läs på kollektivavtalet. Det är vi tillsammans som kan se till att det här åter blir den arbetsplats vi vill och är stolta att arbeta på.

39 reaktioner till “Arriva har gjort sitt yttersta att skapa dåliga turer”

  1. Ordningen är att det först ska förhandlas lokalt. Kommer man inte överens där kan man ta det vidare till central förhandling om förbundet tycker att det är en bra idé. Blir man inte överens där kan man som ett sista steg gå till Arbetsdomstolen. Men Arbetsdomstolen är dyrt å jobbigt så där vill man inte hamna.

   Gilla

 1. Facket har länge samarbetat och gått med på avsteg, vad har arbetsgivaren gjort ? jo enbart drivit det längre och längre tills vi fick nog , otack är världens lön.

  Gilla

 2. Var står det att vi kan ha obetalda uppehåll på hemmastationen?
  Det står 1 timme betalt.
  Jag tolkar det som att uppehåll över 1 timme på hemmastation är avslutande av pass varpå 11 timmars dygnsvila följer.

  Gilla

   1. Hade tanken varit att man skulle kunna ha obetalt uppehåll på hemmastation hade detta så klart tagits upp lika tydligt som på bortastationer.
    Att avtala om dygnsvila på 11 timmar hade varit helt onödigt om arbetsgivaren kunde lägga ut obetalda uppehåll på valfri längd på hemmastationen.

    Gilla

 3. En klen tröst i sammanhanget…
  För tanken är väl att man ska orka arbeta inom yrket tills man är 65 år?

  Gilla

 4. turerna måste väl godkännas av turllistegranskarna och dom kan väl inte godkänna förrän ni är överens om tolkningen ?

  Gilla

  1. Det stämmer. Men det kan oxå hända att vi inte är överens men att vi inte är beredda att tex dra det hela vägen till Arbetsdomstolen. Den typen av beslut tas att SEKO centralt.

   Gilla

 5. Tolkningen av avtalet som gjordes vid trafikstarten (2007?). Om AG gjorde en tolkning då och avtalet är i sak oförändrat, kan inte detta ses som ett prejudikat?

  Gilla

 6. Hej.
  Håller med Bra vi tar strid nu Inte ett år till med sådan kaos i schemat som det varit 2017.
  Och om vi skall orka tills 65 måste turerna vara mänskliga.
  Det är på snudd katastrof om vi får tillbaka dom långa körningarna M-Si-Hb.
  Vi som redan fått dålig rygg mm skall vi inte orka jobba mer?
  Martin

  Gilla

 7. Flera gånger i veckan kommer det sms om övertidspass för lokförare och varje gång är passen tillsatta på nolltid. Uppenbarligen måste det vara så att det är många som trivs ypperligt med sina scheman och Arriva då de är villiga att gång på gång ta dessa övertidspass. Varör ska arbetsgivaren förbättra något när det finns tillräckligt många som verkar trivas så bra? Aldrig behöver de bekymra sig för att något tåg ska bli inställt, finns alltid folk som vill jobba mer.

  Gilla

  1. Jag ät timmis och tar en del av dom passen som kommer ut på sms. Så alla som blir tillsatta är inte folk som tar övertid.

   Gilla

   1. Ok! Märkligt att de inte kollar med timmisarna innan de skickar ut sms, det har de gjort tidigare.

    Gilla

   2. Är också timmis. Ppl brukar ringa om det ligger inom deras arbetstid.
    Til ringer typ aldrig, utan skickar sms direkt.
    Så upplever jag det iaf.

    Gilla

  2. Håller med Henrik
   Låt bli ta övertid. Så det blir lite press på arbetsgivaren.
   Tyvärr tycker väl dom som gör det att arbetstider och scheman är ok.
   Eller finns det åkstn med bättre scheman?
   Martin

   Gilla

 8. Mycket dåligt av TIL i sådana fall, både gentetemot timmisarna och Arriva. Timmisarna ska inte behöva slåss om vem som svarar snabbast på sms och blir det en fast anställd som är först får ju Arriva betala ut övertid.

  Gilla

 9. Måste bara få fråga en sak.
  Fick nyss mail från ppl att dom hade ändrat i turerna v. 48 och att vissa timmanställda kunde blivit av med turer.
  Jag har blivit av med en tur.

  Får dom löv att ta bort turer utan att ersätta dom efter att inlägget kommit??

  Gilla

 10. Hej.
  Det känns som om detta kan bli ett jobbigt år.
  Trodde det skulle bli bättre efter detta turbulenta år.
  Har en fråga till er.
  Vet inte om det är rätt forum. Har fått turer som skall börja gälla.
  Tur 2119.
  9 timmar lång.
  M-Si-Hb.
  Rast i Hb med gångtid 42 minuter.Enda rasten sen går det i ett igen.
  Tur 2125
  M-Si-Hb.
  Rast Hb med gångtid 46 minuter.
  Är det detta vi har att vänta oss?
  Detta är turer mitt i veckan.
  Hur skall vi orka?
  Är precis på väg tillbaka efter att skadat ryggen på jobbet och då möts man av detta.
  Känns som om vi skall sättas på plats.
  Martin Lokf M

  Gilla

  1. Ja gångtiden i HB är 5 min så 10 min fram och tillbaka. De är ”lagliga” enligt kollektivavtal och det är det enda som cheferna tagit hänsyn till i de nya förslagen. Arbetsmiljö är inte något som tagits med tyvärr.

   Gilla

 11. Hej!
  Hoppas det är ok med en fråga om nåt helt annat?

  Jag är timanställd och tänkte ta föräldraledigt dom 2 sista veckorna i december. Kan jag även ta föräldraledigt helgerna i december, eller måste jag jobba 2 helger som vi annars är tvungna att göra?

  Mvh rådvill

  Gilla

  1. Hej.
   Jag det där är ju lite lurigt. Anställningstryggheten är ju väldigt låg som timmis så man vill inte hamna i onåd med företaget. Föräldraledigheten påverkar i princip inte detta då du inte är föräldraledig från en anställning.
   Sen är ju överenskommelsen du skrivit på om att du ska jobba två helger i månaden ganska trubbig då den ju inte tar hänsyn till tex föräldraledighet.
   Mitt råd är att ta kontakt med din chef som du skickar in månadsönskemål till och frågar om det är ok att du är timfri de helgerna. Kanske en kompromiss där du jobbar 1 helg den månaden.
   Inte så roligt svar tyvärr men timanställningen är en extremt otrygg anställningsform.

   Gilla

 12. Det ryktas att det redan kommit ut turer med obet längre uppehåll, stämmer det och vad gör man om man får en sedan tur?

  Gilla

  1. Om det ligger i crewweb för december så invänta lite. Vi är inne i ett skede där det här strax kommer att förhandlas. Men är det november det gäller så maila oss direkt med närmare uppgifter.

   Gilla

  1. Det stämmer. Men det finns inget som säger att det blir klart nästa vecka. Arriva har tolkat kollektivavtalet på ett sätt som vi inte är överens om. Innan det är utrett är det svårt att hålla gruppval.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s