Framsida

Dispens för övertid

Nu är det snart semestertider och även detta år är det ont om personal. Skillnaden är att i år saknas inte bara lokförare utan även tågvärdar. Vårt kollektivavtal har samma gräns som arbetsmiljölagen på att man max får arbeta 200 timmars övertid per år samt max 50 timmar övertid per månad. Den gränsen finns där av en anledning. Att arbeta övertid sliter på våra kroppar och ska bara användas i undantagsfall.

Arbetsgivaren har önskemål om att vi ska ge dispens för att de som vill ska få arbeta mer än 200 timmar per år. Vi har varit öppna för detta men under förutsättning att de erbjuder en åtgärd som är en förbättring på vår arbetsmiljö och då speciellt vad det gäller arbetstider. Om vi ska öppna för mer övertid, vilket sliter på oss, vill vi att detta vägs upp med något annat. Vi har många saker som skulle underlätta våra arbetstider: raster, ledighet kring fridagar, kortare morgonturer, nattvila… listan kan göras lång. Vi är öppna för förhandling i frågan men har inte fått något erbjudande än.

Ett problem med att ge dispens är att vi normaliserar att arbeta mycket övertid. Ju fler som gör detta, desto mer press kan sättas på de som redan tycker att arbetet är tungt att även de ska ta övertidspass. Vi vill se en utveckling där alla som vill ska ha fast anställning på heltid. I stället går vi mot stora mängder 75%-anställningar ovanpå vårt redan stora antal timanställda.

Vi uppmanar arbetsgivaren att fastanställa timanställda och ge de som vill 100% anställning.

PPL hamnar tyvärr i kläm vad det gäller detta. De har krav från arbetsgivaren att tillsätta passen men samtidigt är vi många som inte orkar ta fler pass. Vi vill uppmana er att vara snälla mot TIL och PPL när de ringer runt. De kan vara stressade och vi kanske blir uppringda på ett olämpligt tillfälle. Men kom ihåg att de inte skapat personalbristen. Var vänlig vare sig du tackar ja eller nej. De är våra arbetskamrater och vi håller ihop.

Mvh
SEKO klubb Pågatågs styrelse

8 reaktioner till “Dispens för övertid”

  1. Svårt att säga. Förra året landade ca 15-20 personer på över 200 timmar. Men då var det bara brist på lokförare. Tågvärdar är en större grupp och bristen har varit stor redan i början på året så det kan nog bli mycket mer än så. Men det är bara en gissning.

   Gilla

 1. När väldigt många pratar om att inte ställa upp och jobba övertid och en del efterfrågar en övertidsblockad då funderar Seko på att gå Arriva till mötes och tillåta mer övertid, sorgligt!

  Gilla

  1. Nu tycker jag att du är orättvis. Vi sa att vi var öppna för förhandling om det kom ett tillräckligt bra erbjudande. De är många som går på knäna av förändringar som företaget infört. Om vi har en möjlighet att lätta på en sådan så är vi i alla fall skyldiga att överväga det. Vi har ansvar för alla medlemmar, både de som kan hantera den rådande arbetsbördan och de som inte kan det.
   Vi ställde frågan på årsmötet om någon ville lägga ett förslag gällande övertid. Fram tills att ett sådant beslut är taget gemensamt så ska ingen klandras för att ta övertid.

   Gilla

 2. Jag är snart redan uppe i mina 200 timmar övertid och jag började jobba i februari. Jag måste dock försöka jobba alla fridagar jag kan för att få ihop till en lön.

  Gilla

  1. Nejdå, det är gott om lokförare och fler ska det bli, 750 nya fram till 2021, Almega gjort ett bra jobb.

   Gilla

   1. Men det är väl bra? Förutom för dom som lever för att få jobba övertid. Tänk vilken lyx att känna om man vill vara med kort varsel, exempelvis en vecka så kan man slå ett samtal så är det fixat. Personalbrist är varken bra för företaget eller personalen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s