Framsida

Förhandling om Tekniska Tider avslutat

Klubben avslutade idag förhandlingar kring de tekniska tiderna, mötet avslutades i delvis oenighet. Vi var från förra mötet positiva till snabb tillbakarullning av de flesta tekniska tider, tyvärr blev det inte så. Vissa tider är lite svårare att ta i och skall snarast mätas om.

Eftersom vi strävar att vara den mest transparanta klubben i Sverige, så kommer här och i fortsättningen en genomgång av förhandlingen.

*Förare avställning, singel och mult. 
Vi fick mer tid än vad vi hade innan. Singel; går från 5 till 6 min. Mult; från 8 till 11 min. Här hade Arriva även gjort fel och lagt in avställning för singlar på allt, skall ändras snarast. I absolut enighet.

*Gångtid Malmö till spår 49. 
Skall räknas om och ändras snarast. Slut i enighet.

*Gångtid till passresa 
Svar på denna fråga var att de tar det med sig och kikar på det inför T20.

*Tid för avlösning/tågsyn för förare vid låsning utan avlösning.
Här hävdar Arriva med osäkerhet att det som var innan var fel, alltså 3 minuter var fel, och att 2 min ska gälla. Eftersom lokförarparametrarna faktiskt är otydliga och föråldrade så ville Arriva tolka om dem och placera i vad vi anser vara fel parameter. Även om så är fallet så kan man inte bara göra som man vill med redan förhandlade listor, pga bland annat praxis. Så de var villiga att, och på eget initiativ sätta ihop en grupp som ska titta på just dessa parametrar och döpa om dem så att de blir tydligare. Detta kommer möjligtvis även innebära att vi får mäta om dem. Enighet i att fortsätta denna fråga i arbetsgrupp.

*Gångtid i Malmö, olika för förare och kundvärdar.
Arriva står fast vid denna punkt, arbetsgivarbeslut. Avslut i fortsatt oenighet.

*Gångtid HB taxi.
Arriva menar här att gångtiden till taxin i HB vid start av tur tagits bort då man startar turen där momentet börjar. Vi menar på att det är sant att man inte går ner vid plattform och sen går upp till taxin, men samtidigt har man sagt att man börjar vid plattform. Vi menar då att eftersom lokförarna inte normalt går upp på parkeringshuset för att sedan åka ned, så skall det åtminstone räknas gångtid från någon ingång till HBcentralstation upp till taxi. Arriva tar med sig detta och ska titta på det, men ingen prioritet tas. Vi tycker det är orimligt att inte sätta gångtid här. Arriva gör genom detta att vi förlorar respekten för gångtiderna som upplägg. Tillsvidare är det ingen gångtid, arbetsgivarbeslut.

*Gångtid HM jämte/spår 300 och gångtid Y spår 25.
Dessa två gångtider buntar vi ihop här då resonemang kring dessa är identiska. Arriva menar att det har varit fel innan. Eftersom lokförare börjar vid plattform så har de tagit de gamla tekniska tiderna och subtraherat med gångtid från plattform till depå, och därmed fått fram en som de tycker är en rätt gångtid. Vi menar att det är fel, det skall mätas och även att Arriva har brustit i förhandlingsskyldigheten enligt MBL §11. Avslut i oenighet. Skall skickas upp till centralt.

Vi påtalade följande i förra upplägg, och gör det igen. De tekniska tiderna bygger på att alla är överens om att de är rimliga. När vi är överens om detta så ser vi till att komma i tid till tåget även om något skulle hända på vägen som försenar oss. Om hissen inte kommer så skyndar vi på stegen och problemet är löst. Nu arbetar vi som turen är skriven till punkt och pricka. Vi går från rastlokalen när rasten är slut i normal takt till vårt tåg. Händer något så vi blir försenade så kan det resultera i att vi försenar eller missar tåget. Detta är inte en situation som vi valt utan som Arriva satt oss i för tillfället.

Klubben står alltid bakom sina medlemmar och om någon skulle hamna i problem för att den försenar eller missar ett tåg på grund av de tekniska tiderna så kommer vi att försvara den med alla våra resurser.

Håll ihop och ta hand om varandra. Vi ses på tågen!

Seko klubb Pågatågs styrelse

2 reaktioner till “Förhandling om Tekniska Tider avslutat”

 1. Förseningsövertid.
  om man tar ut den i pengar är det dubbel lön?
  Om man tar ut den i tid, hur mycket tid får man då?

  Gilla

  1. Förseningsövertid räknas som i de vanliga övertidsreglerna om övertidsersättning.

   Alltså: Normal övertid är 06:00 – 20:00 helgfri måndag – fredag. Ersättning för det är månadslönen på heltid delat med 94. Detta ger en ersättning på ca 145% av timlönen. Om du väljer att ta detta i tid är detta 1,5 timme i timbanken.

   Kvalificerad övertid är all annan tid. Det gäller även fridag/fp2 samt midsommarafton, julafton och nyårsafton. Ersättning för den är månadslönen på heltid delat med 72. Detta ger en ersättning på ca 189% av timlönen, alltså lite mindre än dubbel lön. Om du väljer att ta tid är detta 2 timmar i timbanken.

   Mvh / Klubbstyrelsen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s