Framsida

OSPA:A

Vi har nog alla läst säkerhetsdirektörens(här kallad sd) mail till personalen angående mängden OSPA:A. Svaren från personalen pekar alla åt samma håll. Man menar att återhämtning och allt kortare gångtider är boven i dramat. Facken och skyddet har under lång tid varnat för utvecklingen. SEKO har bland annat presenterat en sammanställning från SEKO Västtåg som haft och delvis har liknande problem. Vår sd har gömt sig bakom ett av sina mantran – Man ska inte blanda in säkerhet i kollektivavtal. Vi menar att vila/återhämtning definitivt är en fråga om säkerhet. Vi delar sd`s oro och uppmanar företaget att lösa frågan innan något riktigt allvarligt inträffar. En OSPA:A är väldigt avslöjande men vad som inte syns är alla incidenter bakom varje olycka. Denna fråga är inte bara en fråga för Arriva utan faktiskt en fråga för hela branschen.

Det känns tyvärr som Arriva vill lägga locket på och hindra en öppen debatt men ska frågan lösas måste experterna, dvs personalen vara med. Arriva måste ta hänsyn till att vi är människor. Att jobba 36/11 sliter ner personalen och efter ett tag kommer man att känna sig trött och sliten. En sliten förare är ingen bra förare. Vi ser allt fler som väljer att jobba 75% och vi har stor respekt för detta, men i princip är det inte rätt. Arriva SKA ha en arbetsmiljö som möjliggör att man utan problem kan jobba 100%. Vi har frågat och diskuterat hur Arriva tänker men får till sist till svar att ”man får göra så”. Ekonomi ska aldrig blandas in i säkerhet. 36/11 är de yttersta gränserna och det har aldrig varit lagens mening att man ska jobba så annat än tillfälligt. Skiftarbete sliter mer än 8 till 5 arbete och kräver mer vila. Alla undersökningar pekar ditåt. Det är Arrivas skyldighet som arbetsgivare att se till att vi får en möjlighet att komma utvilade till jobbet. Det är man skyldig oss, resenärerna och branschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s