Framsida

Angående permitteringar

UPPDATERING!
Lagen om permitteringar gäller inte
”arbetsgivare i fråga om verksamhet som huvudsakligen är finansierad av offentliga medel.”
Det är vi och lagen om permitteringar gäller alltså inte oss. Inom Spårtrafik gäller den alltså bland annat SJ, Green Cargo osv men inte oss i kollektivtrafiken.

SEKO centralt har idag tecknat ett avtal om permitteringar om det skulle bli varsel pga pandemin. Avtalet innebär att istället för uppsägningar så kan vi förhandla om att gå ner i tid och få 90% av lönen. Staten går in med mellanskillnaden. Anledningen att man gör så här är för att undvika att företag ena månaden säger upp folk för att nästa månad återanställa dem. Vissa delar inom SEKO har fått minskat resande. Sjöfarten och SJ är tex hårt drabbade. Detta avtalet innebär att den lokala SEKO-klubben kan förhandla om permitteringar istället för varsel. Klubben äger alltså frågan och kan tillsammans med medlemmarna besluta om hur man vill göra vid varsel.
Vi som är upphandlad kollektivtrafik är i mindre risk då Skånetrafiken till största del drivs av skattemedel och inte är lika känslig för förlorade intäkter. Ett privat företag som till 100% går runt på biljetter är självklart känsligare. Men för oss är det ändå bra att veta att denna utväg finns om det skulle uppstå en situation där man börjar diskutera varsel.

Du kan läsa SEKOs pressmeddelande HÄR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s