Framsida

Skyddet tar upp frågan om pauser och nattvila

I vårt yrke är arbetsmiljön en av våra viktigaste frågor och i det ingår bland annat arbetstiden. Arbetstiden regleras dels i kollektivavtal där det finns gränser för hur långt ett pass får vara osv. Det är de yttersta gränserna för hur ett pass eller ett schema får se ut. Men även om pass och schema håller sig inom reglerna så kan det mycket väl vara en dålig arbetsmiljö.

I oktober skickade skyddet(skyddsombuden) ut en enkät där vi fick svara på hur vi upplevde bland annat vår arbetsbelastning och våra arbetstider. Resultatet av den har ni kunnat läsa på mailen och den ligger nu till grund för något som kallas för 6. 6a. Det är en anmälan till arbetsmiljöverket enligt 6 kap 6a § i arbetsmiljölagen. Den skickas först till arbetsgivaren så att de har en chans att rätta till det som vi tycker är fel. Om de inte håller med om innehållet och rättar till det så går det vidare till arbetsmiljöverket. Dom kommer sen att titta på ärendet och ta ett beslut om inspektion eller föreläggande.

Skyddet har skickat in en 6. 6a som fokuserar på återhämtning. Dels pauser under arbetsdagen men även mellan passen i form av nattvila. Hur det kommer att gå vet såklart ingen men vi hoppas såklart att arbetsmiljöverket ska hjälpa oss att reda ut den ganska otröstliga situationen som vi är i. Många går redan nu på knäna och förslagen på nya turer gör det inte precis bättre. Men som sagt. Arriva har nu ett par veckor på sig att svara på 6. 6a och om skyddet inte är nöjd med svaret så går den i så fall vidare till arbetsmiljöverket.

Kom ihåg att hjälpa skyddsombuden i deras arbete. Så fort något händer, ta er tid och gör en anmälan. Gärna en gång för mycket och även om du tänker att det kanske inte är så viktigt. Vi måste hjälpas åt på alla sätt tillsammans nu för att få det här på rätt bana igen.

4 reaktioner till “Skyddet tar upp frågan om pauser och nattvila”

 1. Kanske viktigt att man inte tar ut semester när man är trött utan istället sjukskriver sig och berättar detta för arbetsgivaren så dom får upp ögonen för det, ingen kan ju bli hängd för att man är trött om man har arbetstider som inte är mänskliga.

  Gilla

 2. Fråga.
  Nu när nya turer börjar gälla från 11 December.
  Skulle vi få behålls vårt fridagsnyckel eller det är också ändrat.
  Hörde att vi skulle behålla det gamla så vi visste hur vi var fria till jul-nyår.
  Mina är ändrade. Har flyttat fridagar.

  Gilla

 3. Fråga.
  Nu när nya turer börjar gälla från 11 December.
  Skulle vi få behålls vårt fridagsnyckel eller det är också ändrat.
  Hörde att vi skulle behålla det gamla så vi visste hur vi var fria till jul-nyår.
  Mina är ändrade. Har flyttat fridagar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s