Framsida

Frågan om obetalda raster

Många undrar säkert vad som händer med de nya turerna och scheman. De har nu kommit ut i utlägget men det betyder inte att det är så det kommer att se ut. Arriva har gått händelserna i förväg och börjat planera med turer som inte är godkända av oss.

Nästa vecka är det dags för förhandling. Vi kommer att vidhålla vår tolkning av kollektivavtalet men mer än så vet vi inte. Arriva har inte kommit med några närmare förslag så vi får helt enkelt se i veckan vad som händer. Kristina skriver i På Gång Pågatåg att de sträckt ut handen inför förhandlingen men vi har som sagt inte fått något förslag utan bara en kallelse. Bollen ligger hos Arriva.

Vi kommer att göra vårt yttersta för att våra arbetstider ska vara rimliga och det här är en extremt viktig fråga i det arbetet. Vill du påverka Arriva inför förhandlingen i veckan så är det din chef du ska tala med. Vill du kontakta oss så gör du det enklast på klubbpagatag@gmail.com.

Håll ihop där ute!

15 reaktioner till “Frågan om obetalda raster”

  1. Strejk kan vi inte ta till under gällande kollektivavtal. Om du kommer ihåg strejken på öresundstågen så skedde den när det var så kallad avtalsrörelse. Det är tiden mellan att ett kollektivavtal går ut och man kommer överens om ett nytt. Men när avtalet är påskrivet råder så kallad fredsplikt tills avtalet löper ut.

   Gilla

   1. Avtalet går väl snart ut så då är det bara att meddela AG att vi går i strejk den dagen eller övertidsblockad.

    Gilla

   2. Nja. Det var avtalsrörelse i våras. Avtalet går ut 2020.
    Men förbundet har gått ut starkt mot hyvling så kommer det upp kan vad som helst hända. Förbundet är de som beslutar om strejk.

    Gilla

   3. Men om företaget valt att tolka kollektivavtalet till sin fördel och ni inte är överens, så bryter de ju mot kollektivavtalet (enligt er) då borde väl inte fredsplikten gälla?

    Gilla

 1. Det måste väl vara lika viktigt att rapportera in försening om man inte är i tid till en obetald rast som att rapportera in försening till turavslut då det genererar arbetstid för timanställda och i slutet av månaden eventuellt periodövertid för fast anställda.

  Gilla

 2. Fridagstillägget… Är detta ett frikort för AG att bryta mot fridagsreglerna efter 10/12?
  ”Det som är nytt från 10 december är att vi INTE kan lägga ut turer som bryter mot fridagsreglerna utan att lägga fridagstillägg (150:- per timme).”

  Gilla

 3. Fridagstillägg har väl aldrig räknats i minuter.
  Vi har ju alltid fått 150 kr om det så är 5 minuter.
  Tycker att det skall man väl ändå inte börja ta upp. Då kanske någon får en idé om att ändra detta.
  Fråga.
  Finns det någon chans att försöka få stopp på dom vansinniga turerna med körningar M-SI -Hb. Och kort paus i Hb.
  Eller arbetsgivaren gör som dom vill.

  Gilla

  1. Våra tolkning är absolut 150kr per påbörjad timme.
   Vad gäller dåliga turer är de svåra att stoppa när de håller sig inom kollektivavtal. Det är därför vi lyfter den frågan via skyddet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s