Framsida

Arriva står fast vid obetalda raster och brutna fridagsregler

Idag var det förhandling angående turerna inför T18 och ingenting är egentligen löst. Arriva står fast vid sina nya tolkningar och vi kan inget annat göra än att skicka upp dem till central förhandling. De frågor som nu går iväg är frågan om obetalt första timmen på hemmastation samt frågan om att de kan bryta mot fridagsregler bara de betalar fridagstillägg. Båda dessa frågor kommer nu att hamna på central förhandling.
För er som inte känner till det så funkar det så här. Om vi inte blir överens på förhandling på lokal nivå kan vi skicka det till central förhandling. Då kommer centrala ombudsmän från SEKO sätta sig med förhandlare från Almega (Almega är arbetsgivarens organisation i vår bransch).

Om de inte kommer överens där så kan någon av parterna begära att det tas upp i arbetsdomstolen. Det är en dyr och tidskrävande process så endast viktiga ärenden skickas vidare dit.

Så vad händer nu?

Nu väntar vi på att processen har sin gång. Är det så att ingen lösning har skett innan turerna rullar igång så kommer vi att arbeta efter dem. Vi har ingen möjlighet att stoppa dem bara för att vi är oense. Sen kan det bli dyrt för företaget om vi senare får rätt men det är en annan fråga.

Skyddet har även skickat in vår anmälan till Arbetsmiljöverket kring pauser och vila vilket vi även har förhoppningar på.

Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi fått i dessa turbulenta tider. Det är tuffa tider just nu men vi tillsammans kommer vi att skapa en arbetsplats vi trivs på. 

Håll ihop!

34 reaktioner till “Arriva står fast vid obetalda raster och brutna fridagsregler”

  1. Vad gäller med tyrer som har tex 2h obetald rast? Än kan vi alltså inte göra något men om de kommer på vi central förhandling att AG har fel, Vad händer då med de timmarna vi har varit på jobbet obetalt? Får vi retroaktivt betalt eller liknande?

    Gilla

    1. Vi har fått ok från förbundet att skicka frågan till central förhandling så det borde gå hyfsat fort. Men några veckor kan man nog räkna med. Hamnar det i Arbetsdomstolen är det helt andra tider som gäller. Upp emot ett och ett halvt år är ganska vanligt.

      Gilla

  2. Jag är tacksam över agerandet. Idag är människor så tacksamma över arbete att man tycks acceptera nästan vad som helst. TACK

    Gilla

    1. Vad är det du tackar för? Att ditt fackförbund har skrivit på ett avtal som uppenbarligen tillåter ag att tolka det som att de anställda kan ha upp till tre timmars obetald rast? Att de nu ”strider” för att rätta till detta? Är det något att tacka för det? Jag betalar 363 kr i månaden till seko, jag utgår från att de lyckas rätta till detta omgående annars har de förlorat all sin trovärdighet.

      Gilla

      1. Nu tycker jag att du är hård. Vi jobbar till stor del ideellt med att vara fackligt aktiva och den här tolkningen är en tolkningen av avtalet är något som Arriva gjort.
        Jag förstår att många är oroliga och besvikna över situationen men den kommer inte utav ett ”svek” från facket. Avtalet är ett övertag av det gamla avtalet från SJ och där spökar gamla skrivelser. Det avtalet har tjänat oss väl under lång tid men nu tolkar Arriva avtalet som djävulen tolkar bibeln.
        En inställning att ”facket” bara ska lösa saker är inte rimligt. Vi åstadkommer förändring tillsammans, vi i styrelsen är inte starkare än medlemmarna som står bakom.

        Gilla

  3. Seko har verkligen ryckt upp sig på sistone tycker jag och när nästa kollektivavtal skrivs kan väl ovanstående så juridiskt kompetente person
    vara med och utforma ett absolut vattentätt avtal.

    Gilla

  4. Hej!

    Kan ni vara snälla att förklara varför AG har tolkningsföreträde och varför de anställda ska behöva acceptera obetalda raster innan frågan är förhandlad och klar?

    Gilla

    1. Det är helt enkelt så lagen är skriven. I vissa sammanhang har facket tolkningsföreträde men då måste man oxå va riktigt säker på sin sak då man kan åka på skadestånd om man använder den och inte får rätt. I denna fråga har vi inte tolkningsföreträde och då kan AG genomföra åtgärden och får vi rätt kräver vi skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

      Gilla

      1. Varför chansar dom, blir det inte mycket kostsamt om de får fel? På ett ungefär, hur stor chans tror du Arriva har i % att få igenom detta?

        Gilla

      2. Det kan jag inte spekulera i. Skadeståndet sätt beroende på hur allvarligt brottet är.
        Men det kan vara så att vi hinner köra central förhandling innan den 10/12.

        Gilla

  5. Har läst avtalet och det verkar faktiskt som att de tolkar det rätt med obetalda raster, eller har jag missat något? Står ju bara högst 1h full tid. Står inget om 2h rast ska 1h va betald tex.

    Gilla

    1. ”Uppehåll högst 1 timme”
      En tolkning som ligger nära till hands är väl att rasten får vara högst en timme. Vi kan inte ha några uppehåll på hemmastation som är längre.
      ”Full tid”
      …och så ska den vara betald.

      Gilla

  6. Vi får nog akta oss för troll, vem som helst kan skriva här och göra det anonymt och ovanstående som tycker AG’s tolkning är rätt är nog en representant för AG.

    Gilla

  7. Har Arriva verkligen så gott om lokförare att man har råd att tappa en del genom att försämra villkoren?

    Vi har skall 19/05 utan möjlighet till fridagstillägg på pendeln i Stockholm. Aldrig mer än 1 timme obetald rast per tur . Vi söker fler kollegor. Finns även 8/6 möjligheter för de som vill.

    Håll i – håll emot och ge inte upp! Vi håller på er.

    Gilla

  8. Uppehåll högst 1 timme – Full tid
    Att jämföra med:
    Parkering högst 1 timme – 20 kronor

    Enligt Arriva är det helt ok att ställa bilen här i 2 timmar. Då slipper man dessutom betala.
    Kanske lite svårare att vinna den argumentationen. 🙂

    Gilla

  9. Pratade med en timmis idag som skulle jobba julafton i Trelleborg med 2,5 timme obetalt uppehåll, hon är stationerad i Malmö och då borde väl rimligtvis Malmö och inte Trg vara hennes hemmastation.

    Gilla

  10. Obetalda eller betalda raster är en viktig fråga, men glöm inte bort fridagstillägget. Här kan AG förstöra en grillkväll eller födelsedagsfest för en billig peng. Eftersom man i praktiken knappt kan planera någon social aktivitet under sina arbetsdagar, blir våra FP-dagar desto viktigare.
    Det skulle vara skönt att veta att man verkligen slutar innan kl 18 den där fredagen om tre veckor…

    Gilla

  11. Om dom skiter i fridagsregeln och dessutom har typscheman som man kan ändra lite hur man vill så är vi i princip livegna och äger inte vår egen tid utan AG kan förfoga över oss nästan hur han vill.

    Gilla

  12. Citat från avtalet – ”Fridagsperiod skall i samband med helg omfatta tiden kl. 18.00 innan fridag samt kl. 08.00
    efter fridag, i samband med helgfri måndag – fredag omfatta tiden 19.00 innan fridag samt
    06.30 efter fridag. Vid de fall detta inte följs utgår ett fridagstillägg på 150 kr per timme,
    semestertillägg ingår i beloppet.”
    Väldigt tydligt vad som gäller tycker jag, men om man vill tolka som fan tolkar bibeln så gör man som AG.

    Gilla

    1. Det är ju den där sista meningen som ställer till det. AG verkar tolka det som ett sätt att kringå den övriga texten
      Enda gången det skulle vara befogat med fridagstillägg är vid nödfallsövertid. Jag skulle slutat 17:45, men pga försening slutade jag inte förrän 18:15 inför frihelg. 150:- extra förutom övertiden.

      Gilla

  13. Ser att jag har en rast på hemmstation på 62 min och obetald, vad händer om jag blir försenad med tåget 2-3 min ? då måste timmen bli betald och dessutom övertid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s