Framsida

Det här händer med de nya turerna

Om ett par dagar går vi in på de nya turerna och många är oroliga över hur det skall gå. Nu kommer vi alla att gå på skubben/viklista och Arriva har inte meddelat några planer på att utlysa gruppval. Vi vet att många som gått på riktade grupper får det svårt nu när man kan få turer när som helst på dygnet.

Central förhandling inleds när beslutet är verkställt
Nu väntar vi på central förhandling. Vi har lokalt förhandlat om tolkningen av de obetalda rasterna och där kom vi inte överens. Frågan går då vidare till central förhandling där ombud från SEKO centralt och Almega sätter sig vid förhandlingsbordet. Den kan inledas när turerna har börjat gälla, alltså när beslutet är verkställt. Så någon gång efter den 10/12 kan vi räkna med att det blir central förhandling. Tills att något händer där så måste vi gå på de turer som ligger.

Fridagar
Efter den 10:e finns inga avsteg på fridagarna och då gäller kollektivavtalet.
Ur Kollektivavtalet §6 Arbetstid, mom 1:2
”Fridagsperioden skall förutom fridagen / fridagarna omfatta ytterligare minst 12 timmar. Fridagsperiod skall i samband med helg omfatta tiden kl. 18.00 innan fridag samt kl. 08.00 efter fridag, i samband med helgfri måndag – fredag omfatta tiden kl. 19.00 innan fridag samt kl. 06.30 efter fridag. Vid de fall detta inte följs utgår ett fridagstillägg på 150 kr per timme, semestertillägg ingår i beloppet.”

Och då i klartext:
Fridag är 24 + 12h.
Vardag – 19:00 innan fridag och 06:30 efter.
Helg – 18:00 innan fridag och 08:00 efter.
Fridagstillägg är 150kr/timme.

Arriva har dock tolkat avtalet så att de får betala fridagstillägg och då kan bryta mot dessa tider. Även det är nu uppe till central förhandling så vi får se hur det går. Ni kommer nu att se att Arriva brutit mot detta i era utlägg. Kontrollera med PPL att ni fått fridagstillägget.

Kolla även så ni har fått hela er fridagsperiod, alltså 24+12 timmar.
Exempel: Du kommer överens med PPL om att sluta kl 20:00 dagen innan en fridag på vardag istället för 19:00. Du kan då tidigast börja kl 08:00 dagen efter fridag för att du ska få ihop dina 24+12 timmar. Du hade 4 timmar på kvällen efter kl 20:00. Sen 24 timmar på din fridag och sen 8 timmar dagen efter. Alltså 4+24+8.
Det gäller även om du har flera fridagar på rad.
Exempel: Du har 3 fridagar på rad. Du ska då utöver 24+24+24 timmar ha 12 timmar. Om du slutar 19:00 dagen före den första fridagen kan du tidigast börja 7:00 efter den tredje fridagen. Det blir då 5+24+24+24+7.

Det är mycket att hålla reda på men vi gör vårt bästa att styra upp i detta. Håll ihop!

8 reaktioner till “Det här händer med de nya turerna”

 1. Jag och en kollega har en liten fundering.

  Dom timanställda kan ju välja när dom vill jobba. Kan dom då också välja att inte ta pass med tex. Längre obetald rast än en timme?
  Typ lägga in det i deras timlapp dom lämnar in varje månad eller något?
  Isf hamnar ju fler av dessa turer på oss fasta.

  Gilla

  1. Det kan dom ju såklart göra. Men problemet med timanställning är att det är en så otrygg anställningsform. Arriva kan ju strunta i att förlänga den om man har för många krav.

   Gilla

 2. Jag har två frågor om fridagstillägg.
  Hur fungerar det om man byter pass på eget initiativ? Är det då det ursprungliga schemat som gäller eller det nya som man faktiskt jobbar?
  Vad gäller vid dag man tar kompledigt? Räknas det som en vanlig arbetsdag i och med att det faktiskt är tid man arbetat in? Kan man då få fridagstillägg på en dag ma n kompar? Vad gäller för arbete efter en kompad dag?

  Gilla

  1. Det nya passet gäller vilket är problematiskt eftersom det kan generera ett antal fridagstillägg. Därav så är Arriva inte så intresserade då det kostar pengar fast det är på arbetstagarens begäran. Det samma gäller om man byter pass med någon annan. Kompledigt är inget begrepp vi använder längre men jag antar att du menar uttag från timkontot. Min uppfattning är att det då blir samma som en AFD-dag, alltså inga tillägg eller fridagsregler.

   Gilla

 3. Vad gäller med de 12 timmarna, fridagsperioden, vid semester? Jag slutar 23.40 en lördag för att därefter vara ledig 14 dagar (söndag-söndag). Börjar sedan 09 på måndagen. Borde det inte bli att jag kan börja tidigast 11.40?

  Gilla

 4. Första lediga dag är en semesterdag, därefter en FP.
  Avslutas med en FP innan det ska jobbas igen.
  Så andra tidsregler när det gäller semesterdagar gentemot FP? Hur sent och hur tidigt får PPL lägga ut turer vid semester? Kan de t ex lägga till kl 23.59 dagen innan semester och 00.01 efter semester?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s