Framsida

Så här funkar raster på de nya turerna

Vi har fått många frågor om vad som gäller kring raster på de nya turerna. Vi ska försöka reda ut begreppen.

Försening mot obetald rast
UPPDATERAD!
Senaste MBL slog fast att det är övertid som gäller vid sent tåg in på obetald rast. Läs mer här…
Om det är så att du blir sen med ett tåg och ska ha obetald rast efter så ska du skicka in det till driften. Om rasten skulle bli mindre än en timme så ska den bli betald. Om den fortfarande håller sig över en timme så får du bara den tiden tillgodo. Den kommer att läggas till på den tiden du arbetat den månaden. Det blir inte övertid tyvärr. Här har många frågat om det blir mertid. Mertid är ett begrepp som bara används om du jobbar deltid så vi ska inte blanda in det här. Vi får helt enkelt tiden tillgodo. Om det skulle vara så att vi därmed jobbar fler timmar den månaden än vad vi ska så blir det såklart övertid. Om vi tex skulle jobba 150 timmar den månaden men det blev 152. Då blir det så kallad periodövertid.

Rast skall hållas på rastlokal och gångtiden skall ingå
Om det blir försening mot din rast skall du vara uppmärksam. Du skall minst ha 30 minuters rast och då ska du kunna ta dig till rastlokalen. Hur lång tid du skall ha innan nästa avgång beror alltså på vart du är. Vi listar därför rast plus gångtid så det inte ska råda några frågetecken.
Om du hamnar i en argumentation med PPL kring hur lång rasten skall vara och de hävdar att gångtid inte behöver ingå så be att de skickar det på mailen. Om de vägrar så notera tidsangivelser på ankomst och avgång, vem du pratat med på PPL. Skicka mailet eller anteckningar till oss på klubbpagatag@gmail.com så tar vi hand om det. Det är ett brott mot lag och avtal som vi kan begära skadestånd för.

Rast inklusive gångtid
Malmö 46 min
Ystad 36 min
Helsingborg 40 min
Hässleholm 38 min
Trelleborg 38 min
Höör 36 min
Kristianstad 36 min

9 reaktioner till “Så här funkar raster på de nya turerna”

 1. Har kollat crewweb, gångtiden i malmö är satt till 4 min och rasten på de pass jag kollat 30 min, alltså tot 38 min…

  Gilla

 2. Tolkar jag avtalet rätt är där tyvärr bara 38 min i Trelleborg. ”Gångtid orderställe/rastlokal-plattform spår 1/2 (TRG) = 4”

  Sen hur det kan vara samma gångtid i Hm som Trelleborg blir jag inte klok på. Borde vara ytterligare minuter i Hm då där ofta är långt att gå.

  Slutligen en undran. Vad är skillnaden mellan:
  Gångtid Adelgatan Malmö C och
  Gångtid Aldelgatan Malmö C, förare? Förutom att där är 8 minuters gångtid på den första men bara 3 minuter på den andra?

  Gilla

  1. Helt rätt om Trelleborg. Jag ändrar det. Tack!

   Angående hur långa tiderna är så är tex hm en sammanslagning av gångtiderna för alla spår. Sen kan jag hålla med om att det är snålt tilltaget.

   Jag vet inte hur gångtid förare är tänkt att användas. Ska kolla upp det.

   Gilla

 3. Hur är det med vår veckovila i kollektivavtalet? Jag har för mig att det stod något om en vilodag per 7-dagarsperiod, vilket i praktiken skulle innebära att man aldrig kunde jobba mer än 6 dagar i följd. Men nu kan jag inte hitta något om detta.
  Är den enda fasta gränsen våra frihelger? Så i teorin skulle jag kunna jobba 10 dagar i sträck?
  (Frihelg + FP – 10 dagar – FP + Frihelg)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s