Framsida

Vår arbetsmiljö ska vara bra för vår hälsa

När man tar upp arbetsmiljö tänker många på att vi inte ska skada oss på jobbet. Vi ska inte ramla, klämma oss, bli utsatta för hot och våld osv. Det är en del av arbetsmiljön, att vi inte ska råka ut för olyckor. Den andra delen är att vår arbetsmiljö på lång sikt ska vara bra för vår hälsa. Arbetsmiljölagen är tydlig på att arbetsgivaren har ett ansvar att se till att arbetsplatsen även långsiktigt inte är dålig för vår hälsa. Ansvaret gäller både fysiska och psykiska belastningar. Det är alltså inte bara vår kropp de har ansvar för att inte slita på, vi skall även må bra psykiskt. Stress, oro och liknande har stor inverkan på vår hälsa och där har de ett ansvar att långsiktigt planera verksamheten så att det inte uppstår.

Som huvudskyddsombudet meddelat så har arbetsmiljöverket kommit med ett svar till Arriva. En viktig del i det är frågan om återhämtning. Brist på återhämtning är en avgörande faktor i vår arbetsmiljö så vi tänkte att det kan vara bra att reda ut vad forskningen säger om det.

Vi har två utmärkta rapporter på området. Den ena är TRAIN-rapporten som gjordes av banverket 2001. Den är övergripande kring säkerhet men har ett stort avsnitt om sömn och återhämtning. Den andra är gjord av skyddsombud på Götalandståg. De har gjort en riktigt bra sammanställning av forskningen på området.

Normal sömn

Så länge man arbetar dagtid så kan man klara sig på ganska normal mängd sömn och återhämtning. Optimal nattsömn är 8 timmar. Den minimala vilotiden för en ensamstående är 11,5 timmar, medan för en person med familj ligger det på 13,5 tim. Det innefattar då sömn, transport, mat och för de med familj den minimala samvaron med barnen. Även om vi lyckas sova på den perioden så saknas ändå övrig tid för social samvaro med vänner eller en partner. När det uteblir så upplever många en stress och den stressen leder ofta till sömnbesvär. Stress leder i det här fallet inte direkt till ohälsa men det är en stor riskfaktor när det kommer till sömn. Stressen gör att vi kan ha svårt att somna eller att vi vaknar under natten.

Natt och morgon

När vi kommer in på natt eller tidig morgon så leder det till ett större behov av återhämtning. Många som arbetar sen kväll, natt eller morgon sover mindre än 8 timmar. En natt så är det inte ett problem. Vi klarar oss utan att det finns risk för skador. Men det tar två nätter av 8 timmars sömn för att återställa kroppen. Arbete på nattens timmar måste alltså kombineras med längre återhämtning än dagturer så man får ordentlig sömn i två dagar. För många är detta långt ifrån verkligheten.

Skador

Föga förvånande är det i längden farligt för hälsan att få för lite sömn. Kronisk sömnbrist eller sömnstörningar ökar risken för att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression.

Sammanfattning

Vi kan inte ha individuella turlistor för ensamstående så vi måste måste ha ett minimum på 13 timmars återhämtning mellan turer. För att ytterligare öka återhämtningen bör vi även jobba med klockan. Det betyder att första dagen ska ha den tidigaste turen, nästa dag böjar vi lite senare och så vidare. De som arbetar på natt och tidig morgon måste även kompenseras med tid. Kortare arbetsveckor och ordentligt tilltagen återhämtning. De här åtgärderna handlar inte bara om att vi ska vara nöjda och trivas, de handlar om vår hälsa.

8 reaktioner till “Vår arbetsmiljö ska vara bra för vår hälsa”

 1. Dessutom är det ju så att vi gör regelbundna hälsokontroller så förutom ohälsa kan vi i värsta fall drabbas av arbetslöshet.

  Gilla

 2. ”Vid tjänstgöring i lokaltrafik upphandlad av länshuvudman får ordinarie arbetstid som påbörjas under tiden 00 till 04.30 inte förekomma två nätter i följd.”

  Är detta ”borttolkat” eller det har aldrig gällt för oss?

  Gilla

 3. Hade varit kul att få veta vad som händer på mbl förhanlingarna ( lagen om medbestämmande) som det är nu verkar det vara en hemlig klubb där vi bara vid ngt enstaka tillfälle fått läsa protokollet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s