Framsida

Kontrollera ditt schema

Det här är en guide för att du själv ska kunna kontrollera ditt schema. Saknar du något eller vill ha det utvecklat så meddela oss så lägger vi in det. Skriv en kommentar eller maila oss på: klubbpagatag@gmail.com

Får du fel i ditt schema så meddela oss. Även om PPL rättar till det så är vi intresserade av vilka fel som kommer in. Är du osäker på om du räknat rätt så ta en bild på ditt schema och maila in till oss så hjälper vi dig. klubbpagatag@gmail.com

Schema

 • 11 timmars nattvila
  Mellan två arbetspass ska du ha minst 11 timmars vila. Du får gå med på kortare vila men det ska inte ligga på ditt schema utan att du godkänt detta. Vi uppmanar alla att vara mycket försiktiga med att gå med på kortare nattvila. Om något händer där du hamnar i en utredning är det du som är ansvarig även om företaget bett dig att ta kortare vila. Har du varit med i en allvarlig olycka riskerar du att bli åtalad för vållande till kroppsskada eller vållande till annans död i en rättegång.
 • 2 x 4:30
  Du får inte har två pass efter varandra som börjar före 4:30. 4:30 är nattarbete och det är de därför begränsningen finns.
 • 2h periodövertid
  Vår tolkning är att ingen övertid ska läggas ut direkt på schema. Vi har dock inte tid att driva frågan just nu och har därför kommit överens om en kompromiss på 2 timmar per månad. Du kan alltså ha max 2 timmar utlagt utöver den tid som du skall arbeta en månad.
 • Fridagsperiod, 24+12 timmar
  En fridagsperiod är en eller flera fridagar i följd. Utöver dygnen som fridagen upptar skall du även ha 12 timmar. De kan läggas före eller efter fridagen eller fridagarna. FP och FP2 räknas likadant.
  EXEMPEL: Du slutar 18:00 innan fridag. Du har då 6 timmar av dina 12 innan fridagen. Du får då tidigast börja kl 06:00 efter fridagen.
  EXEMPEL: Du slutar 20:00 innan två fridagar. Efter den andra fridagen kan du börja tidigast kl 08:00 för att få dina 12 timmar.
  EXEMPEL: Du har en AFD(arbetsfri dag) innan en fridag. Dina 12 timmar kan då läggas på AFD-dagen och du kan i teorin börja hur tidigt som helst efter fridagen.
  EXEMPEL: Du har en semesterdag innan fridagen. Den här frågan är vi inte överens om riktigt men vi kan se lite olika tolkningar. Antingen bakar vi in semesterdagen i fridagsperioden och räknar de 12 timmarna före och efter hela perioden inklusive semesterdagen. Eller så antar vi att semesterdagen upptar hela dygnet så att de 12 timmarna måste läggas efter fridagsperioden. Vi uppmanar er att prata med PPL om ni ber om en semesterdag i anslutning till en fridag så att ni är överens och att du blir nöjd.
 • 48h arbete per vecka
  Du får max arbeta 48 timmar per vecka. Detta inkluderar övertidsarbete. Du räknar bort den obetalda rasten på varje tur. I crewweb finns en kolumn som heter ”Paid time” som du kan använda. Misstänker du att du har mer än 48 timmar en vecka så ta en bild å skicka in till oss.
 • 36h vila per vecka
  Varje vecka ska du ha 36 timmars sammanhängande vila. Veckan räknas i nuläget måndag till söndag. Skulle du få mindre än 36 timmars sammanhängande vila en vecka så skicka in det till oss så snart som möjligt. Ta en bild/skärmdump på veckan och skicka till: klubbpagatag@gmail.com
 • Timanställd, räkna på timmar
  Du kan räkna på hur mycket du ska arbeta per månad innan det börjar bli övertid. För dig som är timanställd räknar du antalet helgfria dagar(svarta dagar i kalendern + julafton, nyårsafton, pingstafton, midsommarafton). Tex är det 21 i maj 2018. Du ska varje dag arbeta 7,2 timmar.
  För att du ska slippa räkna kan du använda följande tabell timmar.minuter:
  JAN:158.24 FEB:144 MARS:151.12 APRIL:144 MAJ:151.12 JUNI:136.48 JULI:158.24 AUG:165.36 SEPT:144 OKT:165.36 NOV:158.24 DEC:122.24
 • Fast anställd, räkna på timmar
  Alla är nu på skubben vilket gör att alla går på 36-timmarsvecka. För att räkna ut hur många timmar du ska jobba på en månad så räknar du alla dagar i månaden förutom FP/FP2-dagar. Det är ju våra ”vardagar”. Säg att du får 22 stycken. Då ska du arbeta 21 x 7,2 = 165 timmar. En semesterdag, om du jobbar 36-timmarsvecka, motsvarar 7,2 timmar. AFD-dag är 0 timmar. Är du sjuk räknar du timmarna som om du skulle arbetat.

Turer

Vi kontrollerar turer men ibland missar vi eller så har vi inte fått turen innan den går ut. Så var uppmärksamma. Alla tider gäller när turer ritas. Om din tur blivit längre pga att ditt tåg är försenat eller att du arbetat övertid så får gränserna brytas.

 • Tur som startar före kl 05:00 får vara max 6 timmar.
 • Tur får vara max 10 timmar.
  Allt ingår, även passresa, disponibel tid, rast, obetald rast. Ja allt.
 • Tur får innehålla max 9h arbete.
  Allt som inte är rast är arbete. Det är bara det som står som rast eller obetald rast som ska räknas bort.
 • Efter 5 timmar skall det vara inritat rast.
 • Rast skall vara 45 minuter
  30 minuter av rasten får vara obetald. Utöver rasten skall det ligga gångtid.
 • Reserv skall vara max 9 timmar
  En reserv kan i teorin ha en inritad rast och kan då vara längre än 9 timmar. Dock alltid längst 10 timmar. Reservtid räknas som arbete.
 • Specialregel om 4:05 på tåg
  Denna regel kom till enbart för att få bort m-si-hb. Det är satt en gräns i Hastus på 4 timmar och 5 minuter på tåg. Det är alltså tid på tåg som avses. Plattformstid, uppstart, disptid osv räknas bort. Vi har inte hittat någon tur förutom m-si-hb som berörs av detta.

5 reaktioner till “Kontrollera ditt schema”

 1. 4,05 h regeln – varför räknas inte tiden för uppstart in ? det är ju tid på tåget för oss förare.

  Gilla

 2. Den 9 juni har jag en tur 2603v23.
  Tyvär såg jag det först nu.
  Men om jag ser rätt är den M-Si-Hb.
  Är det ok?

  Gilla

 3. Arriva har sagt det var fel på turen.
  Så för min del är det klart.
  Men kan uppmana alla att kolla sina utlägg

  Gilla

  1. Va bra att det är löst.
   Jag ska kolla vad som gått fel. Det ska ligga en gräns på 4:05 för tid på tåg och denna hade 4:24 på tåg så det är nått skumt.
   Jag ska undersöka saken.
   Bra att du är uppmärksam!
   Mvh
   Ola Brunnström
   Seko klubb pågatåg

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s