Framsida

Beordrad övertid

Nu är sommaren i full gång och då kommer även problem med bemanningen. Vi påpekar återkommande på MBL att det är för få fast anställda men Arriva vill inte bemanna upp. Den största bristen är bland lokförare. Arriva har svårt att tillsätta tjänster och många lokförare söker sig till andra företag. Ännu har vi inte fått in några rapporter om att någon beordrats in på övertid. Om det hänt dig får du gärna kontakta oss och berätta.

Vi vet även att många är oroliga för sin semester. Det är en helt annan sak än beordrad övertid och vi har inga indikationer på att Arriva skulle ställa in semester för anställda. Skulle det ske kommer vi att gå ut med specifik information om det. Men grunden är att Arriva ska ersätta skada som uppkommer dvs biljetter, hotell osv. Men nu håller vi oss till övertid.

Arriva har rätt att beordra in oss på övertid men det finns begränsningar. Dom är lite svåra att hålla i huvudet så gå in här och titta om du skulle bli beordrad.
Är du sjukskriven på deltid(eller heltid såklart) är du inte skyldig att utföra övertidsarbete.
• Är du tjänstledig med stöd av lag är du inte skyldig att utföra övertidsarbete. Tex studieledig 50% eller föräldraledig 75%.
I första hand ska frivilliga ta övertiden. I praktiken betyder det att Arriva måste skicka ut det och se om nån tar det innan du blir beordrad.
Du får max arbeta 50 timmar övertid per månad.
Du får max arbeta 200 timmar per år.
Du måste få din veckovila. Du måste varje vecka, mellan måndag och söndag, ha 36 timmars vila. Var i veckan vilan ska ligga är inte reglerat.
Du får max arbeta 48 timmar per vecka. Där räknas allt in förutom rast. Alltså övertid, reserv, passresa. Ja allt förutom rast.

Ytterligare skäl
Det finns utöver detta andra saker som väger in. Du behöver inte arbeta övertid om du har bärande skäl. Om arbetsgivaren inte tycker att ditt skäl är nog skall du direkt kontakta facket så gör vi en bedömning. Följande skäl är att anses som bärande:
Du har druckit alkohol. Blir du beordrad på kort varsel och har druckit alkohol kan du självklart inte arbeta.
Du kan inte få barnpassning. Blir du beordrad på kort tid kan det vara svårt att ordna barnpassning. Det betyder inte att barnföräldrar aldrig behöver arbeta övertid. Om arbetsgivaren kontaktar dig i mycket god tid är det svårt att neka.
Du har en läkartid/tandläkartid som är nödvändig.
Du har ont, värk eller håller på att bli sjuk. Om du redan har symptom är det inte lämpligt att gå in och arbeta övertid.
Du har redan arbetat mycket övertid eller haft mycket arbete den senaste tiden. Om du redan arbetat övertid kan det bli för mycket. Om du är orolig för din hälsa behöver du inte godta att bli beordrad övertid.
Du är trött. Vi har säkerhetstjänst och är skyldiga att vara pigga och utvilade när vi arbetar. Oavsett anledningen till att du är trött så skall du inte godta övertid om det kan påverka säkerheten på järnvägen.

Deltidare
Om du jobbar deltid så får du inte alltid övertid. Innan du kommit upp i heltid så får du mertid vilket är ungefär lika mycket som din vanliga lön. Det är din heltidslön delat med 140. Innan du kommit upp i heltid så får du mertidsersättning. Men det finns undantag. I dessa fall får du övertid direkt även om du inte kommit upp i heltid.
Om du jobbar längre än ditt pass. Kanske att TIL ber dig ta en extra sväng.
• Om du går in och jobbar på en fridag.

Timanställda
Även timanställda kan beordras in att arbeta övertid. Mertid används aldrig för timanställda utan det är alltid övertid vid beordran.

Övertidsersättning
Vanlig övertid är kl 06:00 – 20:00 helgfri måndag – fredag.
Du beräknar den genom att ta månadslönen och dela den med 94.
Som exempel är övertiden för:
Tågvärd lönesteg 4: 326 kr/h
Lokförare lönesteg 4: 415 kr/h
Växlare lönesteg 4: 314,4 kr/h
TIL lönesteg 4: 391 kr/h

Kvalificerad övertid
All annan tid är kvalificerad övertid.
Du beräknar den genom att ta månadslönen och dela den med 72.
Som exempel är kvalificerad övertid för:
Tågvärd lönesteg 4: 425 kr/h
Lokförare lönesteg 4: 542 kr/h
Växlare lönesteg 4: 410 kr/h
TIL lönesteg 4: 510 kr/h

3 reaktioner till “Beordrad övertid”

 1. Arbetsgivarna har för snäv bemanning men det är inte skäl för att beordra övertid. Behovet av lokförare har kunnat förutses och då måste arbetsgivaren göra det som krävs för att täcka behovet. Anställa, utbilda, hyra in, betala extra ersättningar, minska trafikutbud etc. Det finns mycket arbetsgivaren kan göra bara man vill.
  Seko på MTR Pendeln i Stockholm har samma problem och har skrivit om det
  http://www.pendelforarna.se/2018/06/08/beordring-av-overtid/
  SLFF har också skrivit om beordrad övertid
  https://slffsj.wordpress.com/2018/06/15/slff-om-beordrad-overtid/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s