Framsida

Det finns hopp!

Hej medlemmar!

Vi vet att många undrar hur det går och vi har inte haft något nytt att informera om då vi inväntat den centrala förhandlingen. Den ägde rum i torsdags och det har tagit oss ett par dagar att analysera läget. Mycket är fortfarande oklart men vi har fått ett par riktigt glädjande besked. Förbundet har verkligen ställt upp för oss fullt ut. De lägger organisationens fulla kraft bakom den här striden. Vi kan vara mycket stolta över vår organisation där vi företräds av Thomas Gorin Weijmer centralt och Jerker Jarl lokalt som båda gör ett strålande jobb.

Förbundets tolkning, och den är de beredda att strida för, är följande:

1. Lönen för ombordpersonal är redan reglerad i kollektivavtalet.
Detta betyder att oavsett vilken titel vi har, tågvärd eller kundvärd, så ska samma lön gälla, alltså den som gäller för dagens tågvärdar. De kan ändra innehållet i tjänsten(tex säkerhetstjänst) men inte lönen.

2. Arriva kommer med största sannolikhet inte skriva på vårt lokala avtal för Arriva Sverige.
Detta är ganska så extremt och förbundet är fly förbannade över detta. Eftersom att vi inte har kundvärd i vårt lokala kollektivavtal så kommer troligtvis Arriva inte att skriva på det i övergången. De vill ha in ändringar som vi absolut inte kan acceptera. Det här skapar en komplicerad situation. Vi har fortfarande branschavtalet så vi är inte helt utan kollektivavtal.

3. Seko tolkar läget att alla nu anställda oavsett anställningsform(fast, tim osv) ska behålla anställningsvillkoren från vårt lokala kollektivavtal. För timanställda som är anställda under övergången gäller denna tolkning även när ett timanställningskontrakt förnyas.
Sekos ståndpunkt är att alla som är anställda vid övergången skall gå på samma lön som tidigare, dvs tågvärdslön för tågvärdar. Denna tolkning gäller även för de nya kontrakt som många timanställda skriver på den 1 februari när kontrakt ska förnyas.

4. Om inget lokalt kollektivavtal tecknas med samma innehåll som nuvarande kommer nyanställda att kunna få lägre lön.
Det här är en sämre konsekvens. Nu anställda tar med sig innehållet i kollektivavtalet och Sekos tolkning är att det är tågvärdslön som skall gälla. Nyanställda efter övergången kommer inte att ha det skyddet. De kommer endast att skyddas av branschavtalet och där finns inget hinder mot att införa en lägre lön. Detta kommer nästan garanterat att ändras 2020 när vi tecknar nytt lokalt avtal. Vi kommer inte att gå ur den avtalsrörelsen utan ett lokalt avtal på Arriva Tåg. Då har vi strejkrätt och kan se till att alla löner återställs till nuvarande tågvärdslöner.

5. Skriv inte på något utan att kolla med oss
Om Arriva vill att du skall skriva på någonting har du alltid rätt att kolla med oss först. Inget är någonsin så bråttom att du inte får kontakta facket. Använd den rättigheten!

Sammanfattning av Sekos ståndpunkter
Fast anställda behåller sina avtal intakt.
Timanställda som är anställda vid övergången behåller lönen precis som fast anställda även vid förnyat kontrakt.
Nyanställda i Arriva Sverige kommer inte att skyddas av vårt avtal från Arriva Tåg.
I avtalsrörelsen 2020 har vi strejkrätt och kan teckna ett lokalt avtal på Arriva Sverige.

Inget går någonsin att garantera. Men att förbundet kan lägga ribban så här högt var ett extremt glädjande besked. Nu vinner vi det här!

8 reaktioner till “Det finns hopp!”

 1. Om AG väljer att inte förnya nuvarande timanställdas kontrakt eller helt enkelt slutar ge dem turer – då finns väl inget som hindrar AG att efter hand ”byta ut” dem mot billigare kundvärdar.

  Gilla

  1. Nja. Inte om vår tolkning stämmer. Vi hävdar att ombordpersonals löner är reglerade i kollektivavtalet. Dessa löner tas med över till Arriva Sverige. Oavsett om ombordpersonalen kallas tågvärd eller kundvärd så ska den ha lönen i kollektivavtalet. Så nej. Stämmer vår tolkning så gäller den även när en timanställds kontrakt går ut och förnyas.

   Gilla

   1. Jo, men jag tänkte på de som eventuellt kommer att nyanställas med en lägre lön eftersom de hamnar utanför avtalet (punkt 4). AG vill väl hellre använda dem för att bemanna upp tågen?

    Gilla

   2. Du menar att Arriva inte skulle förnya kontrakt på nuvarande timanställda tågvärdar. Ja, det är förvisso en möjlighet. Men de flesta tågvärdar har företrädesrätt så det skulle inte gälla särskilt många.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s