Framsida

Efter APT

Efter arbetsplatsträffarna som hölls torsdag och fredag finns en del frågetecken vi ska reda ut.

På dessa träffar antydde Arriva att allt var beslutat, förhandlat och klart. Detta är inte hela sanningen.

  • Arriva har tagit ett så kallat arbetsgivarbeslut i frågan om kundvärdar. Det är när arbetsgivaren, trots att facket motsätter sig, tar ett beslut.
  • Förhandlingar pågår fortfarande om bland annat överföringen av vårt kollektivavtal till Arriva Sverige. Vi vill att Arriva ska skriva på vårt nuvarande avtal i sin helhet till Arriva Sverige.
  • Skyddet har inte godkänt någonting. De skyddsombud som deltagit i arbetet har påpekat mängder av risker. Om Arriva ignorerar dessa så ansvarar de inför arbetsmiljöverket och transportstyrelsen.
  • Arriva vill införa kundvärd med lägre lön. Som vi skrev tidigare så anser Seko att lönen redan är fastställd i kollektivavtalet och inte kan ändras. Detta kommer att ställas på sin spets den dagen Arriva faktiskt försöker anställda någon på lägre lön. Då driver vi frågan. Det som händer nu är att Arriva säger hur de vill göra och vi säger vad som kommer hända om de gör det.
  • Inga instruktioner för arbete utan säkerhetstjänst är presenterade varken för skyddet eller facken. Så hur detta ska lösas i praktiken får vi se vad Arriva kommer med.

Vi kommer att informera löpande. Tills dess gäller som tidigare: skriv inte på något utan att kolla med oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s