Hej
Många ställer frågor om vad som är förhandlat och inte. När arbetsgivaren vill ta ett beslut, tex införa en ny rutin, så ska de ha med facket och skyddet i processen. Skyddsombud ska vara med så tidigt som möjlig i processen för att kunna påpeka risker som kan uppstå. När arbetsgivaren börjar närma sig att fatta beslut så ska de kalla till förhandling med facket. Både skyddet och facket kan ha invändningar mot beslutet men det är bara om det bryter mot lag eller avtal som arbetsgivaren måste lyssna. Annars fattar de ett så kallat arbetsgivarbeslut. Det betyder att de trots invändningar går vidare med beslutet. Om arbetsgivaren haft med sig skyddet och facket i processen så har det uppfyllt lagens krav på samverkan och förhandling och det är ofta då de benämner frågan som förhandlad. Det betyder helt enkelt att de uppfyllt sina skyldigheter enligt lagen. Både facket och skyddet kan ha haft invändningar men beslutet går i alla fall vidare. Hoppas att det svarar på frågan om vad det betyder när arbetsgivaren säger att en fråga är förhandlad.
Hej
Jag undrar, eftersom man inte får vika upp byxorna, kan Arriva kräva att vi betalar själva för att få dom upplagda, eller ska man släpa dom i marken?
GillaGilla
Du ska inte betala för att sy om uniformen. Utöver det måste du nog fråga din närmsta chef hur du ska göra. Det är mycket som är otydligt.
GillaGilla
Bengt Ohlin har i ett mail skrivit att vi i Mobiva ska rapportera in trasig belsyning på perronger.
1, har han befogenhet att ge oss arbetsuppgifter
2, har detta tagits upp i MBL
3, kan detta anses vara lokförarens eller tågvärdens uppgift
GillaGilla