Framsida

Låt anställningsavtalen ligga

Ni som nu fått ut nya anställningsavtal i era fack; förare, tågvärdar, växlare och administrationen. Låt dem bara ligga. Ni ska absolut inte skriva på dem. I samband med att vi går över till Arriva Sverige så går även våra anställningar över. Det finns inget behov att skriva nya kontrakt, de ni har följer med över i enlighet med lagen.

Detta gäller alla nu anställda, även timanställda. Timanställda behöver bara skriva på kontrakt i samband med att det de har går ut, för de flesta är detta i slutet på januari.

19 reaktioner till “Låt anställningsavtalen ligga”

 1. Vad händer med ersättning för de obetalda rasterna i början på året? Borde ju få någon sorts ersättning för övertid.. Speciellt de som blev sjuka av det borde få ekonomisk ersättning. Arbetsdomstolen?

  Gilla

   1. Hej.
    Vi håller inte inne på någon information.
    För att driva en sån fråga måste det vara brott mot lag eller avtal. Vi ställde frågan till ombudsmän i våras men de bedömer inte att det går att driva frågan på det sättet.

    Gilla

   2. Konstigt. Lagen säger att arbetsgivaren ska göra scheman så inte skapar ohälsa. Det är många som lider eller har lidit av depression och inte minst utmattningssyndrom.

    Gilla

   3. Hej.
    Jag till viss del. Det finns arbetsmiljöföreskrifter som ska skydda oss. De frågorna har skyddet drivit nu i nästan ett år. De skickar anmälan till arbetsmiljöverket och gör allt som går. Än så länge har de inte fått napp men vi är envisa.

    Gilla

  1. Då har ni väl hållt inne med info? Ni sa seko skulle driva frågan men sen har ingen hört något, medlemmar undrar. Nu sitter du och säger att något ombud bedömt att det inte går driva?? Kanske var det ***** som är köpt av Almega?

   Gilla

   1. Ibland brister vi i informationen och det beklagar vi. Vi har väldigt många frågor att hålla reda på och försöka få resultat i. Ibland faller saker mellan stolarna.
    Om du på allvar menar att en av våra ombudsmän är köpta av arbetsgivaren så är det extremt allvarligt. Jag uppmanar dig i så fall att skicka in vad du har för information till klubben. (jag har redigerat bort namnet i ditt inlägg då vi inte hänger ut folk här).
    Mvh
    Ola Brunnström

    Gilla

   2. Tack för trevligt svar. Man blir bara så frustrerad att uppenbara galenskaper såsom ex tre timmars obetald rast inte går att driva eller faller mellan stolarna. Fel av mig att hänga ut och bra att du censurerade! Tack för info om hur gå till väga om man vill anmäla.

    Gilla

   3. Ja vi förstår och vi är oxå förbannade. Jag hoppas verkligen att du vill stanna som medlem. Många saker kan inte juridiken lösa, då är det avgörande att vi är många och att vi håller ihop.
    Vi ska försöka ordna fler möten där alla kan komma och få svar på frågor men det är tufft nu när arbetsgivaren håller oss ständigt upptagna med nya frågor.
    Mvh
    Ola Brunnström

    Gilla

 2. Katastrofalt! Plötsligt beslutar AG om tre timmars obetald rast men sekos ombud bedömer att det inte är brott mot lag eller avtal? Detta trots att det förmodligen de facto är det!

  Nej fy fan rent ut sagt! Många säger ni gör ett bra jobb, det gör ni kanske men er förmåga att påverka något AG gör verkar vara minimal!

  Gilla

 3. Tar ni bort ovan kommentar kommer jag sprida till alla vad ni håller på med! Ni har redan tagit bort en kommentar som inte alls var otrevlig, man måste väl få uttrycka något annat än posistivt till er??

  Gilla

  1. De kan nog låta den ligga så alla ser vilken otrevlig idiot du är.
   Jag antar att du nominerat dig själv till styrelsen då du uppenbarligen kan det här bättre. Jag röstar på dig!

   Gilla

   1. Nej jag kan det inte bättre. Det är därför jag betalar medlemsavgift till seko varje månad för att de som kan det bättre ska skydda mina rättigheter och för att jag ska ha en dräglig tillvaro på min arbetsplats. Men till din glädje kan jag meddela att jag kommer sluta betala och du ska slippa ytterligare kommentarer.

    Gilla

  2. Självklart får man komma med kritik. Men du får oxå tänka på att vi är vanliga människor som gör detta. Vi lägger ner massor av vår fritid på detta och det ofta motigt och frustrerande. Vi gör vårt bästa men det är ofta inte nog. Företaget driver på och mycket kan vi inte stoppa. Vi måste oxå prioritera mellan olika frågor då vi omöjligt kan driva allt.
   Mvh
   Ola Brunnström

   Gilla

 4. Ni har medlemarnas stöd och vi är glada för allt arbete ni lägger ner, personer som den ovan kan ni ignorera så länge hen är anonym och inte kan stå för sina åsikter. För övrigt så är alla poster i styrelsen demokratiskt framröstade så om personen i fråga är så djäkla duktig kan hen väl nominera sig själv vid nästa val.

  Gilla

 5. På medlemsmötet så sa ni om jag minns rätt att ni driver frågan att kundvärd/tågvärd ska ha samma lön varför driver man inte frågan att titeln kundvärd inte ska finnas utan att alla är tågvärdar. En kundvärd kommer ju att göra exakt samma sak som en tågvärd och en tågvärd kommer att göra exakt samma sak som innan den var ags. Tågvärden fick en kompetenshöjning att bli ags men ingen löneökning, betyder detta att vi ska akta oss väldigt noga när ag vill ge oss en ny kompentens utan löneökning för vi vet att när dom tar bort den igen kan dom ”döpa” om oss och sänka lönen.
  Går detta igenom blir det plötsligt lagligt för ag att ändra titlar efter behov och sedan sänka löner.

  Gilla

  1. Hej.
   Jo det är en juridisk fråga. Arbetsgivaren har i grunden rätt att ändra våra arbetsuppgifter. De kan ändra i säkerhetstjänst osv. Men det som kollektivavtalet slår fast är lönen. Alltså lönen för ombordpersonal. Sen om vi heter tågvärd, kundvärd, biljettgranskare eller konduktör spelar egentligen ingen roll.
   Så det är det vi driver. Lönen. Vilka arbetsuppgifter vi har kan ändras och det är svårt att stoppa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s