Framsida

Övertidsavgift

I arbetsmiljölagen och vårt kollektivavtal finns en gräns för hur mycket övertid varje anställd får arbeta. Den gränsen ligger på 200 timmar per år och 50 timmar per månad. I arbetstidslagen är sanktionsavgiften satt till en procent av prisbasbeloppet vilket i dagsläget ger 455kr. Avgiften betalas per timme.

I år har det arbetats väldigt mycket övertid, speciellt på sommaren men även in på hösten. Arriva har därför idag kommit överens med klubben att betala en ansenlig summa till SEKO. Vi kommer att rapportera närmare på budgetpunkten på medlemsmötet.

Syftet med avgiften är att hålla nere uttaget av övertid. Vi måste ha en bemanning som täcker allt; sjukskrivningar, arbetstoppar, utbildningar, semester osv. Vi hoppas att vi nästa år kan vara mer lediga på vår fritid och inte behöva arbeta övertid.

17 reaktioner till “Övertidsavgift”

 1. Har inte med detta att göra men jag undrar om Seko har för avsikt att skriva på fredsplikt när det är dags nästa gång ? I så fall kommer jag omedelbart går ur Seko och det hoppas jag alla andra också gör. Det är ingen kritik mot er men att vara med i ett fack som inte får strejka känns meningslöst och något som endast ag har att vinna på.

  Gilla

 2. Har inte med detta att göra men jag undrar om Seko har för avsikt att skriva på fredsplikt när det är dags nästa gång ? I så fall kommer jag omedelbart går ur Seko och det hoppas jag alla andra också gör. Det är ingen kritik mot er men att vara med i ett fack som inte får strejka

  Gilla

  1. Hej.
   Tyvärr är det så att det inte går att ha kollektivavtal utan fredsplikt. Men något som vi däremot kan göra är att skriva kollektivavtal på 1 år eller kollektivavtal som går att säga upp varje år. Då hade vi kunnat gå ut i konflikt i vår och det hade räckt fint.

   Gilla

   1. Gäller inte fredsplikt båda sidor? I så fall har ju Arriva redan brutit denna och då tycker allafall jag att man borde gå i konflikt i vår.

    Gilla

   2. Jag håller självklart med dig. Men lagen fungerar inte så. Om Arriva bryter mot avtalet så kan vi kräva skadestånd. Men avtalet blir inte ogiltigt. Så tyvärr är det omöjligt.
    Vägen framåt är kortare avtalsperioder eller uppsägbara avtal.

    Gilla

   3. Men vad händer när avtalet går ut mars 2020? Kan vi strejka då om vi inte kommer överens? Känns som det är läge att spara alla vitesbelopp och anlita en riktigt slipad jurist så inte Arriva kan slingra sig mer när nya avtal skall skrivas.

    Gilla

 3. Hej.
  2 frågor efter dagens möte.

  1. Enl. Bengt har dom räknat med förseningar i 3-4 månader. Kan dom begära att vi jobba över varje dag i 4 månader??

  2. Vem skyddar oss lokförare när vi ska göra efterkontroll och där står ett gäng som är sura för dom inte kom med tåget? Vad gör jag om det inte känns säkert att lämna hytten?

  Gilla

  1. Hej.
   1. Nja. Försening på säg 10 minuter på en dag kan vara svårt att vägra. Å andra sidan så får de inte planera in övertid. Det är inte en helt enkel fråga att svara på.

   2. Ja det är ju återigen en svår fråga. Du är å ena sidan skyldig att göra efterkontroll. Å andra sidan ska du sätta din personliga säkerhet före.
   Innan det finns instruktioner för detta kan du ju egentligen bara ringa till TIL och be om ordningsresurs alternativt öppna dörrarna igen. Skicka in frågan till arbetsgivaren så får de ta ställning, lägg gärna en kopia till oss.

   Gilla

  2. Har dom räknat med att vi ska tröttna efter 3-4 månader och skita i och göra en ordentlig efterkontroll? Eller blir det ljust dygnet runt och spåren helt raka till våren?

   Gilla

 4. Var inte på mötet men om man har infört ett nytt sätt där man räknar med att tågen ska bli sena så är det ju skandalöst och något som media borde informeras om ,man signalerar också till oss anställda att rättidigheten är något vi inte behöver ta på allvar men det är ju iof skönt att veta så kan man ta det lugnt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s