Framsida

Skyddsombudsstopp för biljettkontroller på Pågatågen

Uppdatering: Skyddsstoppet är hävt. Arriva har vänt sig till Arbetsmiljöverket som har hävt skyddsstoppet.

Skyddsombuden har lagt stopp för all visering av biljetter på Pågatågen med bakgrund av pandemin. Man anser inte att arbetsgivarens åtgärder är tillräckliga utan man vill skydda sin personal från att i onödan bli smittad eller smitta resenärer. Arriva har möjlighet att vända sig till Arbetsmiljöverket för att få beslutet hävt men måste inte göra detta. De kan välja att stå upp för sin personal och låta stoppet ligga.
Kravet på att biljettvisering skall fortsätta kommer även från Skånetrafiken.

Skyddsstoppet i sin helhet:

Skyddsombudsstopp (6 kap 7§) gällande smitta

Bakgrund:

I rådande pandemi som inte behöver ytterligare beskrivning arbetar kundvärdar bland annat med att kontrollera biljetter och ge informaton ombord på Pågatågen i Skåne.
Avstånd
Personalen rör sig hela tiden i tåget och passerar resenärer på nära avstånd. Även när det inte finns stående resenärer så är det mycket nära till sittande resenärer. Gången som kundvärden går i är ca 1m bred och det är omöjligt att hålla sig på avstånd vid visering eller när personalen rör sig i tåget.
Tillgång till tvätt
Personalen har tidigare fått handsprit att använda ute på tågen. Denna är nu nästan slut och ransoneras ut av enhetschefer. Tvätt med tvål och vatten är möjlig i de situationer då toaletten fungerar. Tvål finns inte alltid på toaletterna.
Kraven på personalen
Personalen har idag krav på sig att kontrollera biljetter så länge det inte är ”överfulla med stående”(företagets information till personalen 200323). Kontrollen behöver inte ske då personalen behöver röra vid biljetter utan då räcker det med att titta på den. Kraven innebär fortfarande att personalen måste röra sig i tåget på mycket nära avstånd till resenärerna.

Sammanfattning

Kollektivtrafiken måste hållas igång men behöver inte skapa onödig risk för personal. De riskmoment som kan undvikas skall undvikas. Även om personen inte rör vid biljetter utsätts den för ökad smitta genom att hela tiden röra sig i tåget. När personalen rör sig i tåget är det nödvändigt att hålla sig i säten och stolpar för att undvika att falla. Detta kombinerat med bristande möjlighet till tvätt gör att vi anser att det finns en hög risk för smitta för kundvärdar.  Den risken kan undvikas med små förändringar i personalens arbetssätt. Om kraven begränsas till att personalen gör egna bedömningar kan de själva bestämma om de kan hålla sig på ett behörigt avstånd från resenärer avvägt mot om det finns fungerande skydd såsom handsprit och tvättmöjligheter. Det är svårt att sätta upp exakta regler men nuvarande skrivning tvingar ut personal så länge resenärerna är sittande. Tills att sådana regler tagits fram stoppas arbetsuppgiften att visera biljetter och röra sig i tågen.
Med bakgrund i Smittrisker (AFS 2018:4) samt Arbetsmiljölagen ställer vi följande krav på åtgärder.

Skyddsombudsstopp (6 kap 7§)

All kontroll av biljetter stoppas på Pågatågen med omedelbar verkan.
Personal skall om möjligt undvika att röra sig i tåget.

3 reaktioner till “Skyddsombudsstopp för biljettkontroller på Pågatågen”

 1. Hej! nu såg jag att skyddsstoppet är hävt. Det är ändå intressant hur olika man resonerar på olika platser i landet med tanke på att busschaufförerna på många håll i landet skyddas från för nära kontakt med resenärer och smittrisk genom att man inte använder första dörren. Även främre delen av bussen är avspärrad med plastband så att ingen får stå nära eller gå dit och prata/betala.
  https://sl.se/sv/info/nyheter/corona/?date=true
  https://www.sydostran.se/nyheter/bussarna-haller-framdorrarna-stangda/

  Gilla

 2. Fattar inte detta.
  Tågvärdar och tex busschaufför utsätts hela tiden för nära kontakt med resenärer
  Nya människor på av.
  Varje dag.
  Även resenärer utsätts för detta.
  Och värre blir det när det blir färre avgångar.
  Smittskyddsmyndigheten är ju så noga med att vi skall hålla avstånd.
  Så man stänger snart ner allt.
  Men det gäller inte kollektivtrafiken.
  Där är det ok att folk trängs.
  Jag förstår inget av detta😓

  Gilla

  1. Sammankomster med mer än 50 Pers förbjudna men kundvärdarna ska gå runt i tågen och kontrollera biljetter 🤯

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s