Framsida

Skånetrafiken hotar med neddragen trafik

Skånetrafiken gick idag ut i Sydsvenskan och meddelade att man planerar att glesa ut trafiken. Vi har inga detaljer men detta skapar självklart oro. Skånetrafiken lägger helt över ansvaret för personalen på operatörerna och vi har inga förhoppningar på att Arriva skulle ta på sig mer kostnader än vad de absolut behöver. Det finns ingen information om att uppsägningar skulle vara aktuellt men vi vill ändå informera för att alla ska veta vad som gäller.

Permitteringar
Permitteringar nämns ibland och det är en lösning där staten går in och täcker upp delar av lönekostnaden under en period. Det är en lag som styr detta och den gäller för närvarande inte oss. För att permitteringar ska gälla krävs lagändring från regeringen. Korttidspermittering innebär att arbetstagaren minskar sin arbetstid och lön. Staten tar del av lönekostnaderna under permitteringen. Arbetstiden kan minskas med 20 %, 40 % eller 60 %, samtidigt minskar lönen endast med 4 %, 6 % eller 7,5 %. Det är helt upp till facket att acceptera eller inte acceptera permitteringar. Men som sagt finns inte detta just nu pga av att lagen inte gäller oss.

Sjukdom
Under pandemin har vi många som är sjukskrivna som gör att även en neddragning av trafik inte nödvändigtvis behöver påverka våra anställningar. Om trafiken dras ner till en nivå som är samma som antalet sjukskrivna så betyder det bara att vi har lagom mängd anställda för den trafik som körs.

Arbetsbrist
Uppsägning pga arbetsbrist är den drastiska åtgärd som skulle återstå om Skånetrafiken drar ner trafiken och Arriva har fler anställda än de behöver. Att säga upp många på arbetsbrist är en ganska långdragen process. Till att börja med har alla fast anställda 3 månaders uppsägning. Om 3 månader är vi mitt i sommaren med allt vad det betyder av att få verksamheten att gå runt med begränsad personal. Om pandemin drar ut in på hösten med minskad trafik kan vi absolut börja få problem med att varsel löser ut.

Provanställda
Provanställda har ett svagare skydd i lagen och löper därmed extra risk i samband med varsel. Uppsägningstiden är 1 månad för provanställda.

Företrädesrätt
Den som sägs upp pga arbetsbrist har företräde när företaget anställer igen. För att ha rätt till detta ska du ha varit anställd minst 12 månader de senaste 3 åren. Företrädesrätten gäller i 9 månader efter sista arbetsdagen.

Vi vill inte skapa onödig oro. Vi informerar för att du ska veta vad som gäller. Det finns inga beslut på uppsägningar.

2 reaktioner till “Skånetrafiken hotar med neddragen trafik”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s