Framsida

Arriva utnyttjar pandemin

Vi har nu fått informationen från förhandlingsdelegationen. Almega vill bara förlänga det centrala avtalet och låta dom lokala avtalen löpa ut den 30/4. Då kommer vi inte ha en chans att kämpa för våra avtal då vi har mycket svår att gå ut i konflikt under pandemin. Man tar alltså våra avtal som gisslan i denna situationen som råder i landet. Detta är exempellöst. Arriva på Pågatågen har bekräftat detta på den senaste lokala förhandlingen vi hade med dem. I princip alla andra branscher skjuter upp sina avtal till hösten, i den situationen står Arriva och Almega mer eller mindre ensamma och försöker utnyttja pandemin till sin fördel. SEKO centralt har som ni förstår inte skrivit under en förlängning under sådana premisser. Vi har starka vänner i de andra förbunden inom LO och vi kommer be alla våra allierade att stödja oss i detta. Arriva och Almega har fortfarande en chans att rätta till detta, allmänheten och medias dom kommer nog att vara hård mot dem.

Missa inte vår info om korttidspermitteringar, du hittar den <HÄR>

Här följer informationen från förbundet:

Almega Tågföretagen vägrar förlänga de lokala avtalen

Coronaviruset har lamslagit hela världen. Nu är det fokus på att rädda jobben och begränsa smittspridningen i samhället. Fack och arbetsgivare inom industrin insåg allvaret och beslöt att prolongera (förlänga) sitt avtal med sju månader, till den 31 oktober i år. Men Almega Tågföretagen vägrar att prolongera de lokala avtalen.

Under två veckor har Seko försökt teckna en uppgörelse med Almega Tågföretagen, utan framgång. Vi vill att det centrala avtalet och samtliga lokala avtal förlängs till hösten. Särskilt viktigt är avtalen för Krösatåg och Pågatåg. Enligt uppgörelsen i avtalsrörelsen 2017 löper bundenhet till dessa avtal ut den 30 april 2020.

Seko vill att de lokala och de centrala avtalen fortsätter att löpa parallellt, precis som idag. Almega har avvisat detta förslag.

Almega föreslår att de lokala avtalen löper ut 30 april medan det centrala avtalet fortsätter att gälla i sju månader till. De lokala villkoren skulle enligt Almegas förslag försvinna helt och hållet. Från Sekos sida är detta en oacceptabel lösning.

Samhället befinner sig i kris, människors liv står bokstavligt talat på spel och ekonomin är hotad. Vi vill kunna lägga 100 procent fokus på att parera effekterna av Coronapandemin. Vi vill hjälpa våra medlemmar och arbetsgivarna igenom krisen. Sverige behöver tågbranschen. Därför vill Seko förlänga avtalen rakt upp och ner. Alla olösta frågor får förbli olösta till i höst när vi tar tag i dem igen.

Att Almega i stället för att vara lösningsorienterade under dessa tider med stor oro agerar som de gör är både chockerande och provocerande. Nu tvingas vi istället lägga både kraft och energi på att lösa ett problem som inte ens borde dykt upp. Det är frustrerande. Vi återkommer med mer information så snart vi vet mer.

Till dess, håll huvudet högt och känn stolthet i det faktum att utan Sekos medlemmar stannar Sverige. Vi kommer att greja det här, tillsammans! Hjälp oss att bli ännu starkare genom att rekrytera en kollega redan idag. Skicka ett sms med ordet Seko och kollegans namn och mobilnummer till 71350 så ringer vi upp och hjälper personen att gå med.

Tillsammans är vi starka!

Hälsningar
/Förhandlingsdelegationen för Seko Spårtrafik

17 reaktioner till “Arriva utnyttjar pandemin”

 1. Varför vill de reta upp sin personal? Utan oss tjänar företaget 0 kr. Företagets viktigaste resurs är personalen.

  Gilla

  1. Finns mängder med timanställda lokförare som suktar efter jobb, tror inte Arriva är allt för oroliga.

   Gilla

 2. Seko skriver ju inte under på detta så klart, vad händer då? Kan det ändå bli så att branchavtalet ska gälla, lön exempelvis är väl inte reglerat där?

  Gilla

 3. ”Almega vill bara förlänga det centrala avtalet och låta dom lokala avtalen löpa ut den 30/4. Då kommer vi inte ha en chans att kämpa för våra avtal då vi har mycket svår att gå ut i konflikt under pandemin.”
  Ingen chans annat än att följa branchavtalet alltså? Seko med vänner med kommer väl aldrig någonsin skriva på det, vilket innebär konflikt??

  Gilla

 4. Förutom att Almega vill att vi ska hamna i dålig dager vid en konflikt i virus-tider så finns det säkert en risk att dom lägger en lock out på personal som företagen ändå inte har någon nytta av just nu. Så får Seko stå för lönen under tiden och då kan dom ju dra på det hela länge. Det här måste ju upp på högre nivå.

  Gilla

 5. Seko skriver ju inte under på detta så klart, vad händer då? Kan det ändå bli så att branchavtalet ska gälla, lön exempelvis är väl inte reglerat där?

  Gilla

 6. Hoppas inte ni skriver på ngt avtal om korttidspermetteringar när de beter sig såhär. Låt de stå med lönekostnader under ev uppsägningstid istället, de måste ändå återanställa inom kort om de klarar sig.

  Inget schema ute 17:e, konsekvenser av detta för Arriva?

  Ut med skiten från svensk arbetsmarknad nu!

  Gilla

 7. Vad händer med våra schema?
  Kan dom hålla dom hur länge dom vill?
  Får dom något ”straff ” för att vi inte får som i tid?

  Får vi tidsförskjutningstillägg för dom dagar som inte kommit ut?

  Gilla

  1. Det är arbetsgivarbeslut, samma om de inte betalar ut någon lön eller att de kräver att du ska jobba 9 dar i rad, arbetsgivarbeslut. De du kan görar att skicka in till arbetsdomstolen det (dock inte säkert Seko vill detta) men där blir det oftast liggande några år och arbetsgivaren kan under tiden fortsätta ta arbetsgivarbeslut. Ungefär så har jag förstått att det fungerar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s