Framsida

Strösemester vid permittering

Det här är information för dig som är permitterad.
Vi har framförallt två typer av semester, huvudsemester och strösemester. Huvudsemester är vår sommarsemester eller en längre semesterperiod. Den är oförändrad oavsett om man jobbar på som vanligt eller är permitterad. Strödagar är när vi tar ut en semesterperiod som omfattar mindre än 5 dagar. Semesterlagen är utformad för att vi ska vara ledig 5 veckor om året. Det är skriven på ett sätt för att det ska bli 5 veckor oavsett om man arbetar heltid eller som i nuläget är permitterad.

Exempel: För en som jobbar 100% och vill vara ledig en vecka kostar detta 5 semesterdagar. För en som jobbar 60% dvs 3 dagar per vecka kostar det endast 3 semesterdagar. Lagen säger därför man ska räkna om dagarna för den som arbetar 60% så att båda får 5 veckors ledighet per år.

I praktiken betyder detta följande.
För dig som är permitterad kostar enskilda dagar mer att ta ut under den period som du är permitterad. Observera att detta inte gäller huvudsemestern. Hur mycket beror på hur många dagar du arbetar den månad som gäller. Det ändas alltså varje månad beroende på schema. Det är din EC som skall informera dig om vad en enskild semesterdag kostar. Du kan även räkna ut detta själv. Då gör du så här:
Räkna antalet arbetsdagar i månaden som det gäller. Arbetsdagar är alla dagar som inte är FP/FP2. Arbetsdagar innefattar alltså även dagar där du har semester, föräldraledigt, AFD, sjuk, p-dagar. Ja allt utom FP/FP2.
Räkna antalet P-dagar i månaden som det gäller.
Ta arbetsdagar delat med arbetsdagar minus p-dagar så får du vad en strödag kostar.
Alltså:
          arbetsdagar
                                               = kostnad för en  strödag
  arbetsdagar – P dagar

Exempel:
Om du du har 23 arbetsdagar i maj. 7 av dessa är P-dagar. Då blir det:
23 / 23-7 = 1,4
En strödag kommer då att kosta 1,4 semesterdagar i maj månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s