Framsida

Medlemsinformation angående varslet idag.

Vi har idag fått besked från företaget om varsel. Det var oväntat även om vi anade oråd när vi igår nåddes av besked att man varslat på Nobina buss. Det som kommer att ske nuär en mängd förhandlingar där man reder ut vilken arbetsbrist som egentligen finns och hur den ska hanteras. Det är viktigt att hålla isär begreppen. Att företaget har varslat innebär ingen uppsägning. Oavsett hur många som varslats så betyder det inte att det är så många som i slutänden sägs upp. Arriva är skyldiga att varsla arbetsförmedlingen ett antal månader innan uppsägning och det är det som skett idag. Vi vet inte mer i dagsläget och det kan dröja innan vi vet mer exakt hur detta slår. Uppsägningar är en mycket lång process som tar många månader att slutföra.

Hur som helst tycker vi att nerdragning av trafik och varsel i dessa tider är extremt oansvarigt. Vi har kollektivtrafik som behöver rulla och det får absolut inte uppstå trängsel. För trafiken ska rulla behövs personal. Skånetrafiken svarar i HD: ”Vi drar ner buss och tågtrafiken med mellan 7-15 procent i höst. Det här varslet står inte i proportion till det”. Vi kan därför bara anta att de siffror som står i media är långt över det som kan bli aktuellt.

Vi kommer att lägga mycket kraft på detta från fackets sida och bekämpa alla varsel. Innan vi vet mer, var gärna förbannad, det är med rätta. Undvik att spekulera och skrämma upp varandra. Vi tar itu med problemen när vi vet vad de är.

Håll ihop! Styrelsen SEKO Klubb Pågatåg.

12 reaktioner till “Medlemsinformation angående varslet idag.”

 1. Håller inte med om att det var oväntat. Framtiden i dessa tider har länge varit oviss och då bör man ta ha höjd för många situationer. Jag hoppas nu även att inte facket lokalt kör allt på ett kort utan tar stöd centralt för att hitta möjlighet att påverka till en lösning som blir så bra som möjligt i längden. Personligen anser jag att gå med på flertalet deltidstjänster vore katastrof långsiktigt. Lär bli väldigt svårt att få tillbaka. Om man istället väljer att plocka bort tjänster helt så vore de så klart tragiskt för de drabbade men de tvingar samtidigt ag att återanställa direkt vid en trafikökning. Ett eventuellt avtal om deltid en viss period kan vara en lösning om den kommer med ett datum då de skall återgå till normalläge. Ett avtal med flummiga uttryck som återgång först vid återgång till normal trafik bör man backa ifrån. (Vad är normal trafik). Oavsett ett tråkigt besked som drabbas oss och lycka till med de fackliga arbetet

  Gillad av 1 person

 2. En sak är ju säker. Arriva vill åt heltidstjänsterna. Ett varsel på 300 är helt sinnessjukt med tanke på att trafiken minskat ca 15%? Blir det massvis med deltidstjänster kommer vi aldrig komma ur det träsket, tro mig Dessutom kan dom inte plocka 300 tjänster för då kan dom inte bemanna tågen. Kollar man lite på permitteringarna har man ju en hyfsad fingervisning om hur mycket tjänster som behöver minskas eftersom trafikutbudet kommer ligga kvar på nuvarande nivå. Räknade lite lätt och det rör sig om 60-70 heltidstjänster. Jävligt surt men bättre än deltidsträsket. Sen bara för att man jobbar deltid betyder det inte färre dagar, snarare fler korta pass, hur kul är det?
  Nej, försök rädda så många heltidstjänster som möjligt och kolla noga över minskningen av trafik kontra anställningar.

  Gillad av 1 person

 3. 60-70 heltidstjänster för en neddragning på 15 % låter rimligt och då är det ju både lokförare och kundvärdar inräknade?

  Gilla

   1. Åh fasen, 300 låter ju rätt bissart då, bör ju var samma som permitteringen, men man blir inte förvånad längre. De vill väl hyvla och går ut hårt för att skrämmas.

    Gilla

 4. Ligger nuvvarande permitteringar på 34 heltidstjänster så är det ju på den nivån varslet borde ligga på om det vire seiöst från företagets sida. Skulle det bli tal om försök till hyvling är det katastrof, tror inte det är många som skulle klara sig på 75% av lönen, 25% löneminskning!

  Gilla

 5. 300 är säkert en signal till Skånetrafiken hur mycket Arriva anser sig förlora på nuvarande trafik. Missade bonusar och annat man räknat med.

  Gilla

 6. Skall bli så himla intressant att se vad Arriva har kokat ihop denna gången. Enda sedan det nya avtalet började gälla och Arriva a la Buss tog över har det fanimig varit helt sanslösa försämringar och nu detta! Kan man inte köra trafiken på nuvarande avtal kanske det är lika bra att kasta in handduken och göra en ny upphandling. Vi säljer inte ut oss mer nu får det räcka!

  Gilla

 7. Hoppas stridsviljan inför strejken är på topp ! nu är det ännu viktigare att vi strejkar för vårt kollektivavtal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s