Framsida

Arriva utnyttjar Corona för avtalsbrott

När det stod klart att vi inte skulle kunna hålla en avtalsrörelse under pandemin så ville vi alla att det skulle vara lugnt under perioden så vi kunde fokusera på att lösa de problem som uppstår i samband med corona. Det visar sig att Arriva inte gör detta utan utnyttjar situationen till ytterligare avtalsbrott. Detta är saker som skulle löst i avtalsrörelsen och att nu utnyttja det faktum att pandemin skjutit upp denna är mer än lågt.
Arriva på Pågatågen bryter nu det lokala avtalet genom att öka arbetstiden för de som företaget anser inte går på avtalet. Vårt kollektivavtal säger att vi ska arbeta 36 timmar per vecka när vi inte får fast schema och kan få reda på hur vi jobbar sent inpå. Det som kallas skrubben eller vik lista. Företaget ökar nu detta till 38h per vecka för de som de anser går på branschavtalet och inte det lokala avtalet.
Arriva trissar nu ytterligare upp konflikten, mitt under rådande pandemi.
Skäms!

13 reaktioner till “Arriva utnyttjar Corona för avtalsbrott”

  1. Kommer aldrig hända, det har varit alldeles för slappt här och man har låtit företaget köra över en totalt.

   Avtalsrörelsen? Kunde den bli flyttad en gång kan den bli flyttad fler gånger.
   Denna pandemi är än så länge långt ifrån över på Sveriges sida.

   Så om man flyttade den en gång för Corona för att det inte var ”lönt” då. Så kan man göra det fler gånger.

   Gilla

 1. Varför säger Seko inte genast upp avtalet om permiteringar ? AG har uppenbarligen inte för avsikt
  att rädda några jobb som ju är poängen med dessa statliga pengar som betalas iut.
  Om jag förstått det rätt så är uppsägningstiden på avtalet 7 dagar.

  Gilla

 2. Håller med om att avsluta permitteringarna om det är möjligt. Varför hjälpa AG nu, när de ändå har för avsikt att säga upp nästan tio gånger så många om ett halvår?

  Gilla

  1. Permitteringarna är bara till för att Arriva skall mjölka staten på pengar. Som någon skrev är permitteringarna till för att företagen skall slippa varsla och kunna behålla sina anställda under den tuffaste perioden. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Eftersom arriva varslade trots permitteringar så håller jag med. Avbryt dom snarast, detta är ju bedrägeri/missbruk av skattepengar. Och det är inte lite pengar vi pratar om….

   Gilla

   1. Helt korrekt. Hade gärna velat ha ett svar från Seko snarast om varför man står bakom detta och inte redan sagt upp permitteringsavtalet. Luktar riktigt illa detta tyvärr.

    Gilla

  1. En liknande överenskommelse som de vilka AG har ignorerat de senaste 2 åren? Verkar som bara facket respekterar dessa ”överenskommelser”.

   Gilla

 3. Ser verkligen fram emot strejken får vi tillbaka vårt kollektivavtal så som det ät tänkt att tolkas får vi dels ett drägligare arbetsliv men även ett större behov av anställda så nu handlar det även om att rädda massa jobb, hoppas alla förstår det och inte låter sig skrämmas och ge avkall på våra krav vilket ju i så fall bara hjälper AG att sparka ännu fler. Hoppas på en lång effektiv strejk.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s