Framsida

Nya turpaketet i siffror

Ett nytt turpaket ska börja gälla från den 1 februari. Det ska innehålla de reduceringar av multar som tidigare pratats om. Vi har räknat på turpaketet och även på hur många anställda som finns på respektive åkstation för att ta reda på om det egentligen föreligger någon arbetsbrist. Vi har jämfört detta turpaket som kallas T21:2 med det sista turpaketet innan reduceringen i somras. Det kallas T20:3. Vi har även tittat på antalet lokförare och kundvärdar under samma period.

Generell är detta turpaketet större i antalet betalda timmar. Jämfört med T20:3 innehåller T21:2 591 fler arbetstimmar per vecka. Som ni vet jobbar vi 36-timmarsvecka så detta betyder att vi behöver 16,4 fler tjänster nu än förra året. Alltså en ökning. Utslaget på ort och yrke ser det ut så här:

LOKFÖRARE
HB: -36,1
M: 153,4
Y: 58,3
HM: -10,9
TRG: 47,7
Summa: 212,3

KUNDVÄRDAR
HB: -27,8
M: 346,4
Y: 17,1
HM: 62,1
TRG: -19,9
Summa: 378,0

Som ni ser är det generellt en ökning men den är inte jämn. LF HB har t.ex. en tjänst mindre än för ett år sedan. En tjänst är mycket marginellt och försvinner i sjukskrivningar, föräldraledighet, timanställda osv.
Särskilt glädjande är att det inte är nån minskning på kundvärdar vilket gör att vi inte har någon reducering där heller.

Vad gäller anställda LF och KV så har vi under samma period en minskning av personal. Siffrorna är heltidstjänster så en 75% tjänst är tex 0,75 i listan. Sammanlagt har vi 14 personer mindre anställda och utslaget ser det ut så här.

LF M: -0,25
LF Y: 0
LF HM: 0
LF HB: -1
LF TRG: 1
TV HM: -2,75
TV HB: -1
TV Y: -1,25
TV M: -7,5
TV TRG: -1,5
Summa: -14,25

Under samma period som vi har en ökning i arbetstimmar har vi en minskning av anställda. Här kan det tex vara att anställda gått ner i arbetstid eller slutat. En person som går ner i tid från 100% till 75% t.ex. räknas som 0,25 i listan. Detta kommer att ställa till problem framförallt inför sommaren då man kommer sakna personal. Just nu finns ett visst överskott av personal på vissa åkstationer p.g.a. hastighetsnedsättningen på västkustbanan men den är rimligtvis temporär.

Vi kan bara konstatera att det inte råder arbetsbrist utan tvärtom saknas en del personal på vissa orter.

8 reaktioner till “Nya turpaketet i siffror”

 1. Tack för ett gediget jobb !
  Nu är det även upp till oss medlemmar
  att samarbeta på ett sätt som gör att vi får behålla jobben och förvandla timanställningar till fast anställning.
  Exempelvis jobbar vi inte över vi säljer inte våra semestrar 75 or tar inte mertid bara övertid

  Det finns många fler exempel på vad vi kan göra så fyll gärna på med en kommentar i denna tråd.

  Gilla

  1. Instruktörer, körlärare.

   Det hela lär ställas på sin spets om Arriva(som jag tror) kommer att anställa nya förare på timmar eller tex 75%.

   Vill man vara med och hjälpa Ag med detta?

   Gilla

   1. Ja, verkligen, rätt så vidrigt faktiskt. Tar man inte ens avstånd från en sån sak som höll på att hända med Ola etc. etc. etc. ja då vet i katten. Och jag kan med säkerhet säga, utifrån instruktör jag nyligen träffat, att något negativt om arriva vill man inte säga.

    Gilla

 2. ÄR DET WRANGTORP SOM SUTTIT OCH RÄKNAT FEL NU IGEN!? EN URSÄKT KUNDE VÄL VARA PÅ SIN PLATS!? TILL ALL PERSONAL SOM MÅTT OCH MÅR DÅLIGT AV HOTEN OCH INTE MINST TILL DE SOM BLIVIT UPPSAGDA!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s