Framsida

Mycket vunnet mycket kvar

Vi håller fortfarande på med en hel del arbete efter de två tunga år vi haft. Även om vi fått tillbaka mycket så är det stort arbete att få allt på plats i slutändan.

Förlorade löner för kundvärdar
Vi har som de flesta vet en stämning som ligger i Arbetsdomstolen rörande de kundvärdar som under perioden 181201 – 201201 hade den låga kundvärdslönen. Arbetsdomstolen fungerar inte fullt ut under pandemin och vi avvaktar just nu ett datum för rättegång. Vi arbetar hårt med att sammanställa allas förlorade lön och att ingen ska missas. Det är ett stor arbete då det rör väldigt många medlemmar. Inför rättegång i arbetsdomstolen förhandlar man ofta om förlikning, alltså att göra upp innan rättegången. Det gör vi även i detta fallet men det är omöjligt att säga om det blir rättegång eller förlikning. Fördelen med förlikning är att vi slipper risken med att gå till domstol. Det är alltid en risk att domstolen inte dömer till vår fördel även om vi tycker att vi har all rätt på vår sida. Vid förlikning går man vanligtvis med på lägre belopp för att slippa den risken.

Fel lön för vissa
Alla har inte fått rätt lön efter avtalsrörelsen i december. Vi håller på att dra i detta och hoppas att vi ska kunna få rätt på allas löner den närmsta tiden. Framförallt gäller detta medlemmar som inte fått rätt lönetariff.

För låg snittlön 190501-201201
I maj 2019 sänktes snittlönen för timanställda med 10 kr då man räknade in den låga kundvärdslönen när snittet räknades ut. Även detta skall vi försöka ordna retroaktivt och det är viktigt att alla som förlorat snittlön under perioden fyller i formuläret. Det finns på din jobbmail.

6 timmar före 05:00
Även denna fråga väntar på tid i arbetsdomstolen och det pågår även diskussion om förlikning på samma sätt som om kundvärdslönerna.

Kisspauser
Vi vann i Malmö Förvaltningsrätten den 23 oktober och domen överklagades av Arriva till Kammarrätten i Göteborg i november. Kammarrätten ska nu besluta om Arriva får pröva domen igen. Det behövs tillstånd att få överklaga. Det finns en instans till som går att överklaga till efter Kammarrätten och det är högsta förvaltningsdomstolen. Det går trögt att driva saker i rättssystemet och det går inte snabbare under en pandemi. Vi får helt enkelt vara uthålliga.

Dubbelbemanning
Skyddsombud i Malmö har skickat in en 66a vilket är en anmälan till Arbetsmiljöverket. Den gäller den misshandeln som skedde i Bjuv och att vi behöver dubbelbemanning på vissa sträckor. Vi har en inspektion inbokad nästa vecka där Arbetsmiljöverket kommer att titta på frågan.

Stå i kyla
Skyddet har även drivit frågan om att personal står och väntar i kylan på vissa stationer utan möjlighet att ta skydd. Företaget ska göra vissa åtgärder så vi bevakar frågan och ser om det löser problemen.

Mvh
Seko klubb Pågatågs styrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s