Framsida

Angående reservpass

I vårt kollektivavtal har vi skrivningar om jour och beredskap. Det är inget som används på Pågatågen. De reservpass vi har finns inte speciellt beskrivna utan går under vanliga regler för arbetstid. Alltså samma som vanliga pass. Reserv brukar inte vara så långa och rasten är betald då den inte är utlagd. Så länge detta fungerar så har vi från facket inget att invända. Men detta måste skötas från arbetsgivarens sida. Vi ska inte jobba mer än 5 timmar innan rast och den viktigast saken här är maten. Om man sitter reserv så är man oftast väl utvilad när man blir uppringd. Det är inte problemet. Men vi måste ha möjlighet att planera maten. Om du inte ännu ätit och på kort varsel blir ivägskickad på en lång sväng så funkar inte det. Du måste ha tid att äta innan eller att svängen är kortare så du kan äta efter. 

Så det du som reserv kan kräva är just det. Att det finns möjlighet för dig att hinna äta innan eller att svängen är kort eller har en rast i sig där det går att göra. Om detta inte sköts så kommer vi vara tvingade att kräva inriktad rast i alla reservpass. Nuvarande reserv fungerar bra för alla inblandade och det är inget vi egentligen vill ändra i. 

9 reaktioner till “Angående reservpass”

 1. Detta pratet om att man ska ringa när man påbörjar sitt reservpass då? Det är väl ändå TILs uppgift att ha koll på sin personal?

  Gilla

  1. Jag tycker det är bra att vi ska ringa TIL. Dom har nog koll men ibland är vi många reserver och då ska alltså TIL ringa runt för att kolla så alla är på plats?

   Angående reserv och mat, så ringer jag TIL och frågar dom om det finns något för mig att göra och om inte så tar jag lite lunch.

   Vi ska minsann alltid hitta något att klaga över. Någon gång får vi väl ändå vara nöjda… eller är det bara jag som är trött på allt gnäll?

   Gilla

   1. Gällande reserv så är det generellt inget problem och vi samarbetar bra med til och ppl. Men det är viktigt att veta vad som häller så det blir enklare för alla och mindre konflikter.

    Gilla

   2. Jag är på plats när passet börjar och ringer därför inte. Ringer de någon som inte är på plats får de väl ta det med den personen som vid en vanlig försovning eller att man kommer försent till jobbet av en annan anledning.

    Gilla

   1. Aha, svaret kom längst ner, förtydligar därför:
    Instämmer att TIL vet vem som har jour och på vilken depå, därför anser inte jag att vi behöver ringa och ”anmäla oss”.
    Blir bara en onödig belastning för TIL med alla samtal.
    Bättre att TIL ringer när det finns något arbete för reserven.
    Dessutom står det ingenstans att reserv ska ringa TIL vid passets början, förutom i en tidigare version av, på gång Pågatåg.

    Gilla

 2. Jag måste hålla med. TIL vill nog inte ha alla dessa samtal om att man är på plats, däremot om du inte är eller riskerar att bli sen så hör man av sig.

  Angående matrast så brukar jag också ringa TIL och fråga om där är något planerat så jag hinner ta matrast.

  Har hört att folk säger till TIL så fort dom blir uppringda att ”jag har inte haft rast, jag har snart jobbat i 5h”. Det där drabbar oss alla om man kör med den stilen. Har du bara suttit i 5h så har man väl haft tid att få i sig mat?

  Jag vill hålla mig på en bra sida med PPL & TIL, dom hjälper alltid mig när jag har behövt och tvärtom.

  En tanke bara, håll er tillgodo så håller dom oss i ryggen därefter!

  Gilla

 3. Äsch, ring TIL innan ni skall käka och kolla om dom har något till Er. Case closed. Att baka in schemalagd rast känns det som hela syftet med jour faller. TIL käkar när dom jobbar, inte skall vi vara sämre? 😁

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s