Framsida

Info från HSO

Hej Alla!

Det finns en stor skillnad mellan fackliga förhandlingar och arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljölagen och dess underföreskrifter beskriver arbetsgivarens skyldighet att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp allt som kan leda till ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Det beskrivs också att arbetstagaren har vissa skyldigheter. Att anmäla fel och brister, att följa föreskrifter, att använda skyddsutrustning och att samverka i arbetsmiljöarbetet framför allt genom sina skyddsombud. Det sker alltså inga förhandlingar om arbetsmiljö. Arbetsgivaren och skyddsombuden ska komma överens om hur lagar och föreskrifter ska följas. I de fall man inte kommer överens i fackliga frågor lyfts frågor till central förhandling och i sällsynta fall arbetsdomstolen. När det gäller arbetsmiljöfrågor kan skyddsombud, om man inte kommer överens, begära att Arbetsmiljöverket kommer och gör en inspektion för att kontrollera om lagar och föreskrifter följ. Arbetsmiljöverket kan därefter besluta om åtgärder som ska vidtas för att uppnå en god arbetsmiljö. Ett så kallat föreläggande.

Under hösten har vi skyddsombud på Arriva beslutat att begära Arbetsmiljöverkets syn på två frågor:
-att det på en stor del av våra turer inte finns någon möjlighet att ta av arbetstidslagen föreskrivna arbetspauser och:
-att många av våra turer och turkombinationer inte ger den av föreskrifter beskriva möjligheten till återhämtning mellan passen.

I måndags gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på Arriva tåg. En inspektör och en jurist kom till Arriva och gick igenom vad vi skrivit och Arrivas svar på detta.

Angående anmälan om återhämtning tog AMV till sig informationen och kommer att återkomma med beslut inom kort.

Angående arbetspauser hade jag formulerat anmälan som ett brott mot arbetstidslagen och sådana brott kan inte anmälas på detta sätt och därför avvisades anmälan. Jag är inte tillräckligt duktig på juridik. Därför kommer jag nu att omformulera denna anmälan så att även den hänvisar till brott mot arbetsmiljölagstiftningen.

Allt detta förstår jag kan verka obegripligt när hela frågan går ut på att få arbetsgivaren till att inse att vi, likt alla som arbetar behöver, andas en stund, gå på toaletten och få en chans till en rimlig vila mellan turerna. Återkommer!

Var rädda om er!
Lasse Månsson
Huvudskyddsombud

4 reaktioner till “Info från HSO”

  1. Blir lite hoppfull när jag läste detta.
    Stå på dig. Känns skönt att npgon förstår att ombordpersonal också måste kunnna gå på toa ta en kaffe eller bara vila lite.
    Precis som dom flesta kan.
    Inte rimligt med upp till 5 timmar utan ens en toa eller kunna sträcka på sig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s