Framsida

Välkommen ombord

Vi fick ett mail till bloggen från en arbetskamrat. Vi tänkte att vi kunde publicera det i sin helhet. Mvh Seko Klubb Pågatågs styrelse

Välkommen ombord var dom orden som dåvarande chef hälsade mig välkommen med när jag började på företaget. Arriva skulle bli den stora utmanaren i järnvägsbranschen. Man skulle vara den omsorgsfulla, ansvarstagande och mänskliga arbetsgivaren. Inga obetalda uppehåll, stort inflytande över turer och scheman. Det är stor skillnad mot vad vi nu upplever. Situationen just nu är nästintill outhärdlig för många. Problem med det sociala livet, personal som tvingas ner på deltid för att få återhämtning, insomningstabletter för att kunna få sin sömn och äter s.k lyckopiller för att orka med. I H.S.O`s enkät kom det fram att 60% har svårt att orka med sina turer.

Många kan vittna om dessa problem. Företaget påstår sig bara följa kollektivavtal, detta kan man i och för sig diskutera. Man glömmer/bryr sig inte om dom mänskliga reglerna. Att stapla 10 timmars turer med 11 timmars dygnsvila ovanpå varandra är förödande för kropp och för det sociala livet. Dessutom vill man nu knapra på rasttid och dygnsvila. Man vill avtala bort fridagstillägg med enskilda.

Kritiken mot mot schema och turer löser man med: Fungerar det inte för dig får du se över din situation, d.v.s sök nytt jobb. Visst så kan man göra, men domen från samhället blir i så fall oerhört hård. Hela grunden i LAS innebär att man ska vara rädd om sin anställning, vilket i sig bygger på en ansvarstagande arbetsgivare.

Lösningen på situationen kan vara att man släpper på prestigen och faktiskt tar sitt ansvar, samt börjar LYSSNA. Det kanske kommer som en överraskning, men personalen är också människor, med samma behov som er.

8 reaktioner till “Välkommen ombord”

 1. Skönt att veta att det är fler som inte orkar med vårt arbete just nu. Med dåliga scheman.
  Jag är på väg tillbaka efter en arbetsskada men vet inte hur jmin kropp skall kunna orka med 5 timmar och kort rast. Och långa arbetspass flera dagar i följd.
  Inte klokt man skall tvingas ner i arbetstid för att orka med.
  Som företag kan man faktiskt se till så sina anställda trivs och orkar med arbetet.
  För oss i säkerhetstjänst är det också viktigt att vi är pigga och alerta i vårt arbete.

  Gilla

 2. Hej!
  Jag såg det kommit ut lite nya tjänster och jag undrar lite hur det funkar när dom är 75%.
  Om jag jobbar mer än mina 75% blir det övertid då? Eller mertid? Och vad innebär mertid isf?
  Kan dom tvinga mig att jobba mer än 75 %?
  Får man en fridagsnyckel precis som dom som jobbar 100%.

  Tack!

  Gilla

  1. Ja det är precis det som är mertid. Det är tid upp till 100% för dom som jobbar deltid. Då får du vanlig lön upp till 100% alltså inte övertid. Du kan dock alltid deala med PPL om det är något de verkligen vill bli av med men se till att ni verkligen är överens.

   Dom kan inte tvinga dig att jobba mer än 75% förutom vid tex försening, precis som för de som jobbar 100%.

   Du får fridagsnyckel precis som 100%.

   Gilla

 3. Man borde skriva in i avtalet att all tid utöver ex 75% är övertid istället för mertid, övertid borde rimligtvis vara all tid man jobbar utöver det som är överenskommelsen alltså vill AG ha en på 75 % så är allt annat övertid.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s