Framsida

Om Arrivas information

Vi är vanligtvis sparsamma med att kommentera saker som Arriva skickar ut men den senaste informationen som skickades ut i På gång Pågatågen och direkt från Kristina känner vi oss tvingade att svara på. Vi känner oss tvungna då informationen skrämmer folk. Medvetet eller omedvetet. Som anställd blir man ändå orolig när man läser texten och vi anser att det är fult av företaget att skrämma sina anställda.
Man skriver tre saker. Att ekonomin inte följer budget. Att de anser att kollektivavtalet inte är anpassat till verksamheten. Att de tar fram en åtgärdsplan.

Ekonomin
Här är man missledande. Kristina skriver först i ett mail att ”Pågatågen befinner sig efter de tre första månaderna i ett ansträngt läge”. I På gång Pågatågen utvecklar hon sedan formuleringen till ”inte har levererat enligt budget och befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge”. ”Inte har levererat enligt budget” är nyckelorden här. Det kan översättas till ”Vi har inte tjänat så mycket pengar som vi planerat”. Det betyder inte nödvändigtvis att Pågatågen skulle gå med minus, om vi gjorde det skulle de dom inte missa chansen att skriva det.
Som anställd känner man såklart rädsla övar vad det kan betyda. Blir det uppsägningar, neddragningar osv. Kanske, vem vet. Men inte berättigade sådana. Det är inte en rättighet för företag att tjäna pengar och vi ska inte behöva betala för det.

Kollektivavtalet
Det har blivit lite av ett mantra för företaget: kollektivavtal är inte är anpassat till den verksamhet vi bedriver. Ur deras ögon är såklart kollektivavtalet ett hinder för att tjäna pengar. De hindrar dem(till viss del) från att utnyttja vårt arbete precis som de vill. Det här är inget konstigt. Det är själva syftet med ett kollektivavtal. Att på detta sätt gå ut till alla anställda och attackera ett av skydden för vår hälsa, fritid och ekonomi är inte det som kallas god sed. Avtalet är påskrivet av båda parter och skall följas.

Åtgärder
”En åtgärdsplan för att få verksamheten på fötter igen” och ”Hur detta kommer påverka oss på Pågatågen kan jag i dagsläget inte svara på”.
Här kommer ännu ett förtäckt hot. Medvetet eller omedvetet så skrämmer det en som anställd. Att inte precisera vad det innebär utan lämna det öppet gör att det inte längre är information utan just bara ett hot.

Vi tycker att Arriva ska allvarligt se över vilken information de går ut med och vad den har för syfte. Vi vill känna oss trygga på vår arbetsplats. Är de förbannade på facket så ta det då med facket, det är det vi är till för. Att gå till jobbet med en klump i magen har extremt stor inverkan på våra liv så använd inte det som ett slagträ för att få fram er vilja.

En reaktion till “Om Arrivas information”

 1. Tack för info och att ni bryr er.
  Många blev både arga och ledsna oroliga efter det senaste utspelet i På gång.
  Längesen jag kände så mycket att ha en arbetsgivare som verkligen vill trycka ner personalen och få dom anställda att det är deras fel. Som sagt. Inte vi som lagt budget.
  Kollektiv avtalet fanns ju redan när anbuden läggs.
  Man blir uppgiven och ledsen på hela situationen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s