Framsida

Att arbeta i säkerhetstjänst

När vi arbetar i säkerhetstjänst betyder det att vi arbetar med arbetsuppgifter som beskrivs i TTJ. Arbetsuppgifterna vi ska genomföra bygger på att vi kan genomföra dem säkert. Om vi bedömer att vi inte kan genomföra dem säkert är det vår skyldighet att inte göra dem. Det kan bero på trötthet, hunger, nått som fått oss ur balans eller liknande. Det är bara vi som kan känna efter och ta det beslutet.

Att inte göra säkerhetsrelaterade uppgifter betyder inte att vi inte kan arbeta. Det betyder bara att vi inte kan göra uppgifter som innebär säkerhetstjänst. Vi är fortfarande tillgängliga för andra typer av arbete. I praktiken betyder det att vi meddelar TIL att vi är tillgängliga för arbete men inte säkerhetstjänst. Vi ska inte acceptera att gå hem utan lön. Vill de skicka hem oss så ska det vara med full lön.

Så vilka situationer är det vi pratar om som är troligtvis kan inträffa.
Vila: Alla situationer där vi känner oss för trötta för att kunna arbeta. Det kan bero på att vi inte fått rast, nattvila eller liknande. Orsaken är egentligen oväsentlig. Är vi för trötta ska vi inte inte utföra säkerhetsrelaterade uppgifter. Har du tex arbetat i 5 timmar och din rast inte är nog för att du ska kunna arbeta säkert ska du kontakta TIL och be dem försöka lösa det. Var noga med att säga att din trötthet gör att du inte kan utföra dina arbetsuppgifter säkert. Det är säkerhetsarbetet vi pratar om, inte arbete i allmänhet.

Händelser: Om vi upplever en omskakande händelse kan det påverka vår möjlighet att ha säkerhetstjänst. Det kan vara en familjemedlem som gått bort. En trafikolycka på vägen till jobbet. Känner du att du är skakad och ur balans så kan du behöva meddela att du inte kan utföra säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter.

Olycka, hot/våld: Här har Arriva rutiner som ofta tar oss ur säkerhetstjänst när det inträffar. Men ibland händer det saker som inte riktigt faller inom mallen och TIL kanske inte på automatik tar dig ur säkerhetstjänst. Då är det viktigt att du själv känner efter och meddelar dem att du inte kan utföra säkerhetsrelaterade uppgifter.

Oavsett vilken anledning det är att du inte kan utföra säkerhetsrelaterade uppgifter är det viktigt att komma ihåg följande.
1. Du få inte automatiskt gå hem. Du skall vara tillgänglig för annat arbete.
2. Du ska inte förlora ekonomiskt. Det får inte göras löneavdrag. Du ska inte sjukanmäla dig. Detta gäller även timmisar. Dina turer skall ligga kvar och du ska ha betalt för dem.
3. Du kan komma att kallas till samtal med din chef. Tänk då på att du behöver redogöra för anledningen till att du inte kan utföra säkerhetsrelaterade uppgifter men det betyder inte att du behöver bevisa på något sätt att du varit för trött eller ur balans.

Om detta uppstår så skicka ett mail så vi vet. Det är oxå bra att ha med sig någon om du ska in på samtal.

Vi ska vara rädda om oss. Och ni som är erfarna, se till att hjälpa de nya att ta rätt beslut.

2 reaktioner till “Att arbeta i säkerhetstjänst”

 1. Väldigt bra att ni tydliggör detta sedan ska man också komma ihåg att det inte bara handlar om säkerhetstjänsten utan vi är också våra egna skyddsombud när vi jobbar på tågen och har alltså rätt att ta oss ur tjänst även av den anledningen.

  Gilla

  1. Ja vi har rätt att stoppa ett arbete enligt arbetsmiljölagen. Men bara tills dess att arbetsgivaren eller skyddsombud ger besked att arbetet skall återupptas. Det är viktigt att hålla isär begreppen här.
   Säkerheten – TTJ
   Liv och hälsa – arbetsmiljölagen.

   Så här står det i arbetsmiljölagen
   Kapitel 3
   4 §
   Om arbetstagaren finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, ska han snarast underrätta arbetsgivaren eller skyddsombud. Arbetstagaren är fri från ersättningsskyldighet för skada som uppstår till följd av att han underlåter att utföra arbetet i avvaktan på besked om det ska fortsättas.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s