Framsida

Rapport från förhandling 180412

Igår(180412) hade vi MBL. MBL står för medbestämmandelagen och reglerar bland annat hur förhandlingar ska gå till. Vi har MBL-förhandling ca en gång i månaden. På mötet är representanter från SEKO och ST samt huvudskyddsombudet. Från Arriva sitter våra lokala chefer samt numer Arrivas chefsförhandlare. Här får vi dels massa information som arbetsgivaren är lagbunden att ge oss. Det handlar om anställningar och ekonomi men även om allt de har planer på att genomföra. Det kallas för MBL §19 information.
Sen kommer vi till förhandlingspunkterna. Arbetsgivaren är skyldig att ta upp saker till förhandling som berör oss. Det betyder inte att de måste göra som vi tycker utan bara lyssna på vad vi har att säga. Det kallas för MBL §11-punkter. Sen tar vi de punkter som vi i facket kommer med. De kallas för MBL §10. Det är en hel del som ska gås igenom och det tar ofta en hel dag.
Här kommer en rapport från MBL:en. Vi tar inte med allt utan fokuserar på det vi tror är mest intressant. Vi rapporterar inte heller saker som handlar om enskilda personer då det kan vara känsligt.
Drogtester
Vi kommer nu bara att ha drogtester i turen. Inget mer att behöva göra det på övertid eller raster. Nya upplägget innebär att du blir avlöst och gör då testet under tid då du egentligen skulle jobbat på tåg.
Nya funktioner i Mobiva
Vi ser ju hela tiden att det kommer nya funktioner i Mobiva. Vi har påpekat för Arriva att det ofta är otydligt vad som ingår i våra arbetsuppgifter och vad som är under utveckling. Arriva lovar att vara tydliga med det. Incheckning och rapportering av merförseningar har inte varit uppe på MBL och är inte en arbetsuppgift vi behöver utföra.
Turpaketet från 1 maj
Nya turerna rullar ju igång från 1 maj med rastöverenskommelsen samt utan m-si-hb. Vi har kontrollerat turerna så att de inte bryter mot avtalet. Men vi har inte ”godkänt” turerna. Vi har inte makt att stoppa en dålig tur. Turerna står Arriva för.
Fridagsnycklar
Från 1 maj införs även nya fridagsnycklar. Vi har velat förhandla om nycklarna enligt avtalet men det har Arriva inte gått med på. Vi anser att nycklarna motsvarar grupper/turlistor och de ska förhandlas. Här har vi inte kommit vidare. Vi har kritiserat nycklarna då vissa fortfarande innehåller långa perioder av arbete med bara en fridag som bryter av. Nycklarna är ”lagliga” men det är ju en klen tröst när man arbetar 5 dagar, ledig 1, arbetar 5.
Vi har alltså inte godkänt nycklarna. De är Arrivas beslut.
Gulvästar i Burlöv 180402
Den 2 april hade Arriva satt ut gulvästar i Burlöv. Vi hade inte fått någon information om detta utan fick reda på det dagn innan av en av de som skulle ha passet. Varken facket eller skyddet har fått nån information. I Burlöv har vi inga lokaler, toaletter eller liknande och då måste det finnas en plan för hur det ska lösas. En sån plan ska skyddsombuden vara med och ta fram. Arriva har nu börjat ta tag i frågan så förhoppningsvis blir det bättre planering i framtiden.
Kollektivavtalsbrott
Vi har en hel del ärenden som handlar om brott mot kollektivavtalet. Det handlar t.ex. om brutna fridagsperioder och för långa arbetsdagar. Dom är inte avslutade så vi rapporterar när det är klart.

En reaktion till “Rapport från förhandling 180412”

  1. Nu måste VI alla bättra oss och verkligen anmäla allt, även de där som är ”vardags skit”
    Har blivit så mycket glåpord och attityd i vardagen/på jobb att man lätt bara rycker på axlarna och går vidare men näääää
    Snälla, vi måste ta oss i kragen och börja anmäla detta också NU!
    Det är för vår egen skull ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s