Framsida

Säkerhetstjänst och kundvärdar inför T19

Det har varit en hård sommar och nu när hösten kommer drar förhandlingarna igång inför att vi ska gå över till Arriva Sverige. Arriva Sverige är ett annat bolag än Arriva Tåg och då har arbetsgivaren möjlighet att trixa med kollektivavtal och anställningar. Vi vet att det går mycket rykten då Arriva lagt ut annonser där de söker kundvärdar.

Detta vet vi
Arriva har inlett förhandlingar och de kommer att fortsätta ett tag nu under hösten. På dessa förhandlingar har det lagt fram följande:

 • –Arriva vill ta bort säkerhetstjänsten på tågvärdar. Detta finns i ett underlag till MBL-förhandlingen skickat av Jan Rogell till fackklubbarna.
 • Arriva vill införa en ny tjänst som heter kundvärd och den skall vara utan säkerhetstjänst. Arriva har föreslagit lönen till 18 294kr/månad.

Vi förstår att detta är extremt chockerande. Vi i klubbstyrelsen är fly förbannade.

Får de verkligen ta bort säkerhetstjänsten
Frågan om säkerhetstjänst styrs av Arrivas interna säkerhetsdokument som övervakas av Transportstyrelsen så i grunden ligger ansvaret att köra trafiken säkert på Arriva. Men vi som jobbar vet att säkerheten måste vara prio ett på tågen. Ska vi verkligen behöva arbeta för ett tågföretag som inte tar säkerheten på allvar?

Kan de verkligen hitta på en ny yrkesgrupp
Det tycker vi verkligen inte. Vi har kopplat in juristerna på förbundet som ska hjälpa oss med det juridiska. Även om de skulle kunna hitta kryphål för detta rent juridiskt så blir det inte mer rätt. Att dumpa löner är ett uselt sätt att behandla personal som varje dag sliter för att få den här tågtrafiken
att fungera.

Behöver jag vara orolig för mitt jobb?
Vi vet verkligen inte hur det här kommer att sluta. Vi har i kollektivavtalet skydd för alla nuvarande anställda fram tills 2020 då kollektivavtalet går ut. Det betyder att du får behålla din lön oavsett om de inför en ny lönekategori. Men avskaffande av säkerhetstjänsten skulle gälla alla tågvärdar om de lyckas ta bort den.

Vad kan jag göra?
Alla kommer behövas för att vi ska vinna. Vi är alla beroende av en hög säkerhet och riktiga löner. Vi måste ta den här striden tillsammans. Du kommer att bli kallad till informationsmöte, alla behövs! Hur detta än slutar så ger vi inte upp utan en strid. Vi ska gå ur denna höst och känna att vi gjort allt. Vet du redan nu att du vill vara med och hjälpa till så skicka ett mail till klubbpagatag@gmail.com och skriv att du ställer upp. Din insats är viktig!

Håller vi ihop kan vi vinna!

33 reaktioner till “Säkerhetstjänst och kundvärdar inför T19”

 1. Detta ar verkligen ett posetivt besked. NOT.
  Folk har lån, barn osv.
  Förstår att K slutar. Hade jag med gjort i hennes sits.
  När är nästa förhandling angående detta? Nu får även ni förtroendevalda visa att inga sänkta löner är godkänt!!.. Får väl se om detta förstört ens liv.

  Gilla

   1. Så låter det altid när man skall ha hjälp av facket vi skall göra vårt bästa se för fan till att stoppa det istället visa lite power.

    Gilla

   2. Med ge dem lite hjälp och självförtroende istället för att gnälla innan de ens kommit igång. Är du missnöjd så nominera dig själv till nästa årsmöte och visa sen lite power!

    Gilla

 2. Helt otroligt cyniskt mot alla hårt arbetande, kunniga och engagerade tågvärdar. Upphandling med underbud blir ju katastrof på många sätt. Både privatekonomiskt och säkerhetsmässigt!

  Gilla

  1. Det är deras inledande bud i förhandlingarna. Vi har motsatt oss att de över huvud taget kan hitta på en ny tjänst så vi har inte diskuterat den siffran. De vill såklart lägga ett så lågt bud som möjligt för att ha ett bra förhandlingsläge.

   Gilla

  1. Ja det är ganska oförskämt att ens som ett förhandlingsbud lägga den summan.
   Inget är som sagt förhandlat. I ett första läge ska vi stoppa hela idén. Måste vi börja förhandla om lön så ska den va nära vår nuvarande.

   Gilla

 3. När ska man skriva på för det nya bolaget och är alla ev konsekvenser av detta utrett om inte så bör väl fackets jurister först titta på det och först när detta är gjort skriver vi på.

  Gilla

   1. Vad gäller för ”timmisar”? Om vi inte får kontrakt som sträcker sig förbi över gången kan AG då skriva nya kontrakt med de villkor som de vill genomföra? Lönen? Yrkesroll?

    Gilla

 4. Lönen har ju inget att göra med avgångssignalerarkompetensen , från början jobbade dom som tågvärdar och dom hade samma lön.

  Gilla

 5. Nu får ni faktiskt sätta ner foten ordentligt om ni vill ha mina dryga 500kr varje månad. Vårt arbete har varit fruktansvärt i snart ett år och jag tycker inte jag fått ut mycket av mitt medlemskap i facket..

  Gilla

   1. Ni kunde ju inte göra något mot de obetalda rasterna, har ni koll på att anställda blev utbrända och fortfarande går på sjuklön och förlorar flera tusen varje månad? Förtroendet är inte på topp..

    Gilla

   2. Varför informerar ni inte om vad som händer med de obetalda rasterna? Får vi kompensation i efterhand för den obetalda tiden? Är det något ni jobbar för? Hur går det med fridagstillägget som Arriva nyttjar till fullo?

    Gilla

  1. Försök att förhandla med AG själv och glöm inte att sätta ner foten, lycka till.
   Säger en som inte sitter i styrelsen.

   Gilla

 6. Den som hjälper företaget med tex övertid efter detta beskedet, ser jag inte som en kollega utan som en motståndare.
  Tänk om alla instruktörer, handledare och körlärare hade velat ta steget att säga upp sig på stående fot. Det hade varit lycka.

  Gilla

  1. Tyvärr är många av oss timanställda tvungna att ”hjälpa” företaget genom att hoppa in vid t.ex. sena sjukningar. Det är vårt levebröd. Utan detta hade vi tjänat mindre än den föreslagna lönen för kundvärdar…
   Självklart har du rätt i att vi gemensamt måste säga ifrån och sätta hårt mot hårt, men det är inte alltid möjligt för oss alla.

   Gilla

   1. Ursäkta, naturligtvis menade jag fast anställd personal. Att timanställda har det tufft har jag till förståelse för.

    Gilla

 7. Tolkar det som att ledningen sänder dubbla budskap. Lokalt heter det att samtliga tågvärdar ska få sänkt lön och från Stockholm kommer förklaring att endast nyanställda får annan lön. Det är under all trovärdighet för ledningen. Amatörmässigt och brist på empati.

  Gilla

 8. Ang mailet från Arriva. Ni får ursäkta mig men hur ska man kunna lita på något från Arrivas ledning med tanke på historien.
  Arriva skulle aldrig ha delade turer- det blev 2/ 2 1/2 timmars obetald rast.
  Arriva skulle överhuvudtaget inte ha obetalda raster- det blev en halvtimmes obetald till sist.
  På Arriva började vi inte före 0800 efter frihelg om vi själva inte gick med på det- Nu är det om det passar Arriva.
  Då var turerna runt 8 timmar för enligt avtalet är en normaltur 8 timmar- övervägande delen av turer är avsevärt längre.
  Jag vet det låter som en drömvärld i skenet av hur det är nu. Så nä, vad som kommer uppifrån är inget jag litar på överhuvudtaget….

  Gilla

 9. Glömde dom senaste uttalanden, Arriva tar er arbetsmiljö på allvar- jaha agera då…..
  Personalen mår bra…. – Jaha varför sjukskriver personalen sig för utmattningssyndrom då för??

  Gilla

 10. När Arriva tog över pågatågen förhandlades tågvärdslönen fram vi körde då X11 sedan kom X61 och man fick även uppgiften att vara AGS men någon löneökning pga detta fick man inte , nu vill man ta bort AGS funktionen och drastiskt sänka lönen och skapa en ny yrkeskategori som kallas kundvärd men i själva verket är kundvärdens arbetsuppgift exakt den samma som tågvärdens m.a.o försöker man genom ett namnbyte som i praktiken inte har någon betydelse sänka lönen. Blir detta prejudicerande kommer företag i framtiden bara ändra tjänstebeteckning på sina anställda lite efter behag och på så vis sänka lönerna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s