Framsida

Kom på möte om kundvärdar, säkerhetstjänst och löner!

Nu har vi hastigt bokat lokaler för att kunna ha informationsmöten. Vi börjar i Malmö och Helsingborg. Vi kommer att fortsätta med dessa så mycket vi orkar och även i Trelleborg, Hässleholm och Ystad. Vi vet att många jobbar men ni som är lediga, försök att komma!
Klicka på anmälan så vi vet ungefär hur många som kommer. Alla medlemmar är såklart välkomna oavsett om de är anmälda eller inte. Anmäl dig till mötet <HÄR>

Malmö: 17 september kl 18:15
Plats: Malmö högskola i huset Niagara. Sal A306.
Niagara, Nordenskiöldsgatan 1, 211 19 Malmö
Ligger nära uppgången mot Anna Lindhs plats.
malmö

Helsingborg: 19 september kl 13:00
Plats: Helsingborgs Stadsbibliotek, Hörsalen
Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, 252 25 Helsingborg
Ligger vid stadsparken.
hb

Information till timanställda och vikariat
Just nu är det många timanställda som är oroliga, det är vi alla. Seko säger bestämt nej till att införa en ny kategori som ska heta kundvärd. Det finns helt enkelt inte i vårat avtal. Vi har förbundet med oss och ombudsman finns nu med och stöttar oss i våra förhandlingar.

Det ska stå TÅGVÄRD och inte KUNDVÄRD på alla kontrakt. Står det annat så skriv inte på utan kontakta oss omedelbart. Är du minsta osäker på något så hör bara av dig. Fota kontrakt och maila det till oss.

14 reaktioner till “Kom på möte om kundvärdar, säkerhetstjänst och löner!”

 1. Detta nya med kundvärdar berör ju oss som lokförare också.
  Jag känner personligen att det kommer bli oerhört stressande och påfrestande om jag som förare själv skall ha koll på av påstigande.
  Finns ingen möjlighet när man kör mult att vid minsta mörker dimma kurvor mm kunna ha koll på detta. Att då kunna stänga dörrar blir rena lotteriet.
  Och att behöva upp och kanske ut på varje station. Med så många stopp och så mycket resenärer som vi har är detta inte ok.
  Kämpa för att vi får behålla våra tågvärdar.

  Gilla

  1. Jag håller med, tågvärdarna berör förarna. Jag tycker däremot, precis som du berör, att riskerna med våra kunders och resenärers säkerhet åsidosätts och viftas bort ganska slentrianmässigt av AG.
   Däremot måste jag nog flika in att jag är nog en av få förare som, nästan, alltid reser mig upp från stol, öppnar dörr, ögonkontakt med tågvärd och sätter mig igen vid varje stopp. Jobbigt? Nä, inte alls. Stressande? Knappast. Om stress upplevs så är säkerheten viktigast. Då får trafikutbytet ta längre tid. Människan är byggd för att röra på sig. Forskning visar dessutom på hälsoeffekter av att röra på sig var 15:e minut. Annars kan man ju se det som att förebygga skador så att man inte knäcker ett ledband eller ett korsband.

   Gilla

 2. När kommer det att bli möte i Ystad? Kan tyvärr inte komma till varken Malmö eller Hbg men känner att det är ett viktigt möte och vill ha info från er först innan AG går ut med sina infomöten. Speciellt nu efter mailet vi har fått idag från AG vilket jag upplever mycket oroande.

  Gilla

  1. Vi håller precis på att försöka få tag i lämplig lokal i Ystad. Så det kommer ett datum inom kort.

   Vi kommer även att svara på Arrivas mail i dagarna. Vi måste kolla upp allt så vi skriver allt rätt bara.

   Gilla

 3. Man har ju från AGs sida verkligen poängterat vikten av att följa avgångsproceduren. Det har blivit allvarliga reprimander vid flera tillfällen för de som ertappats med att inte följa den slaviskt. I värsta fall har tågvärdarna lurat oss lättpåverkade förare att köra mot stopp.
  Under våra ”kritiska faser” i körningen klarar vi inte av att föra ett enkelt samtal med en kollega eller på något annat sätt bli det minsta distraherade.
  Nu tar man i ett slag bort dessa två käpphästar inom säkerheten. Avgångsproceduren visade sig vara helt onödig och man lägger till 2-3 moment när vi ska starta tågrörelsen efter ett trafikutbyte.
  En riskanalys av de nya rutinerna där man ser till hur allvarligt AG själva såg på en avvikelse från de gamla reglerna borde bli lite genant och svårt att bortförklara.

  Gilla

 4. Vår chef, Haris Habul; skrev i sitt mail för 14 dgr sedan att ”det delade ansvaret mellan tågvärd och förare kan skapa ett otydligt ansvarsförhållande”. Nu blir förare ensamt ansvarig. Varför har vi då kört under alla dessa år med delat ansvar om detta har skapat ett ”otydligt ansvarsförhållande” enligt vår arbetsgivare ? Borde i såfall inte detta upptäckts tidigare av våra säkerhetschefer ? Vi kan faktiskt tänka själv och vet att anledningen till detta stavas PENGAR !

  Gilla

 5. Ang Daniels insändare.
  Visst bra att röra på sig.
  Men du kan väl omöjligt ha full koll på tex alla dörrar i en mult?
  Dimma sol mörker kurvor.
  Vad jag menar är att det blir en chansning när man stänger dörrarna om det kommer någon i kläm.
  Måste man gå bak en bit för att se så innan du är framme i hytten igen för att stänga så kan det ju återigen stå någon i dörrarna och komma i kläm.
  Personligen är jag inte intresserad att hela tiden behöva ut på plattform för att se ordentligt.
  I så fall får vi ha kameror som i vissa tåg. I alla backspeglar både fram och bak
  Nej. Säkerheten blir lidande utan tågvärdar som sköter avgången.

  Gilla

  1. Hej Anonym,
   Jag kan i viss mån förstå AG som vill spara pengar, för det är en kostnadsfråga, genom att lämpa över ansvaret på föraren ensam. Det tråkiga i sammanhanget är att man inte är ärlig. Det är bättre att de säger som det är. ‘Kollegor, vi har räknat fel. Vi behöver göra besparingar.’. Den största utgiften ett företag har är just löner, vilket gör att man tar till fula och i vårt tycke osjysta metoder.

   Vad beträffande avgångar och vid olika situationer som du belyser…nä, det kommer inte att bli säkra avgångar. Säkerhetsansvariga på företaget, skyddsombud till säkerhetschef, borde trycka på att det ska göras en konsekvensanalys bland annat…

   Frågan om att resa sig vid varje stopp och gå ut på plattform har jag inget emot, men inte utan en AGS. Det gör mig bara gott. Var och en är olika och tycker olika.

   Gilla

   1. Hej Daniel.
    Kanske inte rätt forum.
    Du skriver att företaget skall vara ärliga om att dom räknat fel.
    Det hoppas jag inte. Det innebär ett för lågt anbud nu när det nya börjar. Och i så fall skandal.
    Man kan inte räkna in i anbudet att man skall spara pengar på personalen. Detta är ett gissel vid varje upphandling.
    Alltid skall det sparas på personalen.
    Oroväckande inför framtiden.
    Arriva var ett bra företag i början. Alla trivdes. Inga sjukskrivningar.
    Vad hände på vägen tills idag?

    Gilla

 6. Hej anonym,

  Nej, man kan inte räkna med i anbuden att facken sska gå med på avsteg. Nu tror många, vad man hör bland kollegor, att så är gjort. Illa i så fall.

  LOU är inte alltid bra, vilket jag tror vi ser effekt av idag.

  Vad som har hänt på väg till det ARRIVA som är idag kan jag inte uttala mig om. Jag är för ny för att ha varit med från start. Det jag kan reflektera är att det inte sitter rätt kompetens på nyckelpositioner. Det finns de som inte har erfarenhet av järnväg. Min tanke i alla fall.

  Gilla

 7. Att vi förare ska göra efterkontrollen får man ju helt enkelt acceptera om det beslutet tas, däremot måste vi får svar på hur det ska gå till i praktiken, hur gör vi i kurvor där man inte ser hela vägen , hur gör vi när det är dimma och annat som skymmer sikten, hur gör vi om en dörr till förarhytten skulle vara avstängd osv ? Dessa svar måste finnas på plats innan man inför denna rutinen och om ag trots ev förseningar och annat pga av detta ändå väljer att göra det så bör väl Skånetrafiken och Trafikverket informeras ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s