Framsida

Pågående

Vi har fått frågor om vilka ärenden som är igång. Så här kommer en uppdatering.

Anställningskontrakt för nya kundvärdar
Frågan innehåller flera delar. Dels statusen på vårt lokala kollektivavtal. I grunden har alla i branschen det så kallade branschavtalet. Det är ett centralt avtal som gäller all spårtrafik. Detta avtal anpassas sedan för att passa till de olika arbetsplatserna. I vårt fall kallas det ”Lokal anpassning av Almega branschavtal – Arriva Tåg AB – Gällande vid Pågatågen – Allmänna anställningsvillkor”. I avtalsrörelsen 2017 skrev man in att arbetsgivaren som tog över i upphandlingen(Arriva Sverige) skulle vara bunden av detta avtal. Vårt lokala avtal innehåller även lönerna så det är här hela frågan står. Gäller det lokala avtalet eller inte. Vi inväntar protokollet från den lokala förhandlingen, sedan skickas den upp till central förhandling.

Turlängd över 6 timmar vid tidig tjänst
I vårt avtal finns följande skrivning.
Vid tjänstgöring i lokaltrafik upphandlad av länshuvudman får ordinarie arbetstid som påbörjas under tiden 00 till 04.30 inte förekomma två nätter i följd.

Om tjänstgöring påbörjas innan kl. 05.00 får tjänstgöringsturen ej överstiga 6 tim.

Arriva har som vi alla vet lagt turer på upp mot 8 timmar innan 05.00. Vi vill inte gå in på exakt hur Arriva argumenterar här men de anser inte att skrivningen gäller. Vi inväntar protokollet från den lokala förhandlingen, sedan skickas den upp till central förhandling.

Rastöverenskommelsen
180301 tecknades följande överenskommelse mellan Arriva och facken:
Personalorganisationerna accepterar förslaget med minst 45 min rast + gångtid varav 30 minuter är obetald oaktat hemma- eller borta-station.
Överenskommelsen är ömsesidigt uppsägningsbar med 75 dagars varsel.

Vi anser att den skall gälla även efter övergången och att om Arriva vill säga upp den så måste de respektera uppsägningstiden. Vi inväntar protokollet från den lokala förhandlingen, sedan skickas den upp till central förhandling.

Paus
Frågan drivs av skyddet och följande uppdatering skickades ut av Huvudskyddsombudet i frågan:
Vi fick tidigare besked om att Arbetsmiljöverket överväger att besluta om att vi ska ha paus på en personaltoalett efter 2,5 timmar. Arriva har möjlighet att inkomma med ett svar som ska vara inne den 9/1. Efter det så tar Arbetsmiljöverket beslut i frågan som förväntas träda i kraft 11 februari. Så inget händer just nu.
Arriva har sedan möjlighet att överklaga beslutet, vanligtvis i förvaltningsrätten. Men nu inväntar vi Arbetsmiljöverkets beslut som borde komma någon gång mellan den 9 januari och 11 februari.

2 reaktioner till “Pågående”

  1. Men asså, om det står i avtalsrörelsen att arbetsgivaren som tar över efter Arriva tåg AB är bunden till detta avtal fram tills det upphör 2020 ( om jag förstått det rätt), vad är då problemet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s