Framsida

Nattvilan

Nu när det är säsong med mycket sjukskrivningar och samtidigt personalbrist så blir det mycket press på TIL och PPL att fylla turerna. Något som ofta uppstår då är situationer där TIL/PPL ställer frågan om du kan arbeta tidigare eller senare. Vi vill uppmana alla att då vara mycket uppmärksam på din nattvila. Både förare och tågvärd/kundvärd. Oavsett om du har säkerhetstjänst eller inte så är tågtrafiken beroende av personal som arbetar säkert. Även om den formella säkerheten är borttagen så fortsätter vi att upprätthålla en hög säkerhetskultur för all personal på järnvägen.

Är du förare kan du hamna i riktigt svåra situationer om något skulle hända och du inte fått nattvila. Vid en olycka kommer frågan att ställas och är polisen inblandad kan det komma med i en brottsutredning som kan leda till åtal. Håll på nattvilan. Även om det bara är 5 minuter. Det är du ensam som kommer att stå till svars om något skulle hända.

Både lagen och kollektivavtalet säger samma sak. Att ha mindre än 11 timmars nattvila måste vara en överenskommelse. Du har alltså all rätt att säga nej. Du ska såklart uppmärksamma det så tidigt som möjligt men upptäcker du det sent spelar det ingen roll. Kontakta TIL/PPL och meddela att du måste få vilan.

8 reaktioner till “Nattvilan”

  1. Lika viktigt som det är med nattvila är det att ta sig ur tjänst om man inte tycker sig vara i lämpligt tillstånd att köra ex att man är trött, har själv gjort detta några gånger men verkar vara ganska ensam om det.

    Gilla

  2. Jag har lagt mig i vilorummet då är jag fortfarande på jobb om dom behöver mig till ngt icke säkerhetsrelaterat, går man hem drar dom förmodligen av på lönen.

    Gilla

  3. Säkerhetschefen har om jag förstått det rätt stått på ett stormöte och förklarat att man räknar med förseningar under 3-4 månader, detta om något är väl att maska ?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s