Framsida

Obligatorisk utbildning och “Frågor och svar” i PGP

SEKO svarar på “Frågor och svar” i PGP”

Vilka avtal följer Arriva vad gäller personalen på Pågatågen? 
Svar: Det finns bara ett avtal på Pågatågen och det är ett lokalt avtal som ger alla samma lön. Arriva väljer att inte följa detta och SEKO stämmer dem i arbetsdomstolen. Den 30 april infaller så kallat avtalslöst tillstånd, då upphör alla avtal och vi har möjlighet at ta till stridsåtgärder för att förbättra vårt avtal. Vi har mycket starkt stöd i organisationen för att vi inte lämnar avtalsrörelsen utan att vi på Pågatågen har vårt lokala avtal samt löner tillbaka. 

Vad är det för en överenskommelse? 
Svar: I avtalsrörelsen 2017 skrevs ett specifik avsnitt för Pågatågen och Krösatågen om att dessa skulle behålla sina kollektivavtal vid en upphandling. Alla närvarande var överens om att intentionen var att avtalet skulle bestå på Pågatågen och Krösatågen. När detta nu sker väljer Arriva att inte hedra det avtalet. Vi tycker att man ska hålla ingångna avtal och tar detta till arbetsdomstolen. 

Var tog det lokala avtalet från 2007 med Arriva Tåg AB vägen? 
Svar: Det finns kvar, det är vårt lokala avtal. Det är bara Arriva som väljer att inte följa det då de bryter det ingångna avtalet från 2017. 

Obligatorisk utbildning 

Alla kundvärdar har fått ett mail där de får information om en obligatorisk utbildning. Ersättningen är 3 timmar i timbanken. Arriva verkar sluta med utbildningar på plats och ersätta dem med e-utbildningar i större utsträckning. Förutom det pedagogiska problemet med att inte sitta med en utbildare där du kan ställa frågor osv medför detta ytterligare problem. Detta läggs utanför vår arbetstid. Vi skall alltså utöver vårt arbetstidsmått utföra ytterligare arbete i 3 timmar. Detta är då övertid och då den planeras i förväg är det planerad övertid. Utöver detta skall alla kundvärdar vara på plats på utbildningstillfällen vilket ska ta ca 30 minuter. Om detta inte görs på disp-tid så antas att arbetsgivaren tänker sig att anställda ska göra detta före eller efter arbetspasset. På övertid. Planerad övertid. 
Inget av detta är draget via facket och vi säger bara gör om gör rätt. 

12 reaktioner till “Obligatorisk utbildning och “Frågor och svar” i PGP”

 1. Rätta svaren i “Frågor och svar” i PGP” helt enkelt. Snyggt!
  Vad är ”det centrala kollektivavtalet” som han påstår att vi kommer gå över till och vad finns i det? Menar han Branschavtalet?

  Han Mattias är en rolig liten filur.
  Är det han själv som skrivit svaren i frågorna?

  Gilla

 2. Hej
  För ett tag sen skickade ni ett mail att man kunde få pengar från företaget när man var föräldraledig.
  Enligt lön gäller det bara om barnet fötts medan man jobbat här.
  Stämmer det?

  Gilla

 3. Läser att frågan om våra kisspauser är överklagad av Arriva.
  Men även att om facket får rätt så behöver inte Arriva införa kisspauser förrän år 2021?
  Stämmer det?

  Gilla

  1. Frågan är överklagad och handläggningstiden hos förvaltningsrätten är lång. Vi gissar att vi får tid i rätten tidigast under våren.
   Rätten slår då fast när kisspauserna ska genomföras.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s