Framsida

Turer och turlistor.

Våra turlistombud jobbar stenhårt hela tiden. Det dyker upp nya tur-paket hela tiden. Att jobba som turlistombud Pågatågen och Arriva är som att slå huvudet i väggen. Arriva har en syn på sina anställda som hör forntiden till. Arriva ändrar bara i turerna om det är rena regelbrott. Företaget verkar inte ha något intresse av att ta hänsyn till att vi trots allt är människor. Att ta hänsyn kostar pengar och ingen är oersättlig enligt Arriva.

Turer som börjar strax efter 0500 och är nästan 10 timmar kan möjligtvis vara enligt reglerna men är definitivt olämpliga. Våra skyddsombud och turlistombud har reagerat på detta och försökt få Arriva att ändra på dessa men utan resultat. Arriva hävdar sin rätt att leda och fördela arbetet in i utmattningsträsket för oss. Vi har under längre tid sett att alltfler faller ifrån pga utmattning och brist på vila. Man går ner på 75% och det har vi full förståelse för men i princip betalar man själv för Arrivas dåliga arbetsmiljö och detta är fel. Man ska utan större problem kunna arbeta 100%.

I svaret till arbetsmiljöverket angående paus svarade Arriva att senast efter 3,5 timmar skulle det ligga en paus på 10 minuter plus gångtid. Nu när turlistombuden tittat på turerna saknas det tid för paus på vissa ställen och det dyker upp rast efter drygt 4,45 timmar istället. Återigen får man konstatera att Arriva bryter sina löften. Vi kan kallt konstatera att vår möjlighet till återhämtning under arbetspassen står sig slätt mot Arrivas omtalat skrala kassa.

Vi jobbar naturligtvis vidare och låter oss inte nedslås eller besegras. Detta är absolut inte en uppmaning till några otillåtna stridsåtgärder utan bara en uppmaning till att utföra era arbetsuppgifter på ett korrekt sätt. Om du jobbar i säkerhetstjänst och känner att du pga trötthet eller andra skäl inte kan framföra tåget på ett säkert sätt så är det inte bara din rätt utan även din skyldighet att ta dig ur säkerhetstjänst. Du ska alltså inte sjukskriva dig eller gå hem utan anmäla dig till annat jobb. Detta skall uppmuntras och inte ifrågasättas av arbetsgivaren. Om någon behöver tid för toalettbesök så ska du snarast uträtta dessa oavsett konsekvenser för tågföringen. Om du på grund av störningar i tågtrafiken inte får din schemalagda matrast så skall du se till att du får den senast efter 5 timmar. Detta är sådant som ni självklart ska följa och kan omöjligt leda till några repressalier. Skulle någon enskild person bli inkallad för att förklara de bakomliggande orsakerna till sitt handlande så ska facklig representant kontaktas så följer vi med och förklarar för arbetsgivaren. Om ingen facklig förtroendeman finns tillgänglig skjuter du upp mötet tills vi finns tillgängliga. Ni har självklart vårt hundraprocentiga stöd och klubbens uppbackning.

SEKO Klubb Pågatåg

2 reaktioner till “Turer och turlistor.”

  1. En liten sak i sammanhanget men jag har uppmärksammat att 14-tågen Malmö C-Hyllie numera avgår XX:04. I våra pass står det dock fortfarande XX:05 och därmed blir de tekniska tiderna 1 min för korta.
    Som sagt, småsak men bör därmed vara enkelt att fixa till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s