Framsida

Centrala förhandlingen ang varslet blev ajournerad

Den centrala förhandlingen om varslet blev ajournerad. Vi i Seko tycker att det förslag som arbetsgivaren har presenterat inte är tillräckligt bra. Vi hoppas och tror att det går att hitta andra bättre lösningar.

I förhandlingen tog vi beslut om att tillsätta en arbetstagarkonsult för att titta på den nya organisationen och se om det finns andra vägar framåt än det förslag som arbetsgivaren tagit fram. Som ett led i processen kommer vi återigen att jobba lokalt med frågorna. Nu tillsammans med arbetstagarkonsulten.

Under tiden som vi fortsätter att diskutera med arbetsgivaren kan vi inte prata om förslaget, dels för det kan låsa arbetsgivarens ställningstaganden och minska möjligheterna till en bättre lösning än den som presenterats hittills och dels råder tystnadsplikt i frågan till dess att vi är klara.

Vi vet att det är svårt och att ovissheten är påfrestande men försök hålla ut, så återkommer vi så snart vi kan ge mer information.

/ Styrelsen, SEKO Klubb Pågatåg

19 reaktioner till “Centrala förhandlingen ang varslet blev ajournerad”

 1. Varför bryter ni inte permiteringarna? Dels för dom höjer arbetstiden för vissa och för att ni skrev under de för att inte de skulle varsla? Tvekar inte att ni gör allt ni kan. Men nu har vi vikit oss för länge!

  Gilla

  1. Vi rör inte permeteringarna då det riskerar fler jobb, vi förstår frustrationen och man har rätt till att vara arg.
   Nu ska vi anlita en arbetstagarkonsult och gå igenom organisationen för att se om det inte finns andra alternativ till Arrivas förslag.
   Vi kommer aldrig att acceptera dåliga beslut. Tystnadsplikten lamslår oss på så många sätt, vi hade velat förankra det med alla medlemmar för att kunna få en bra bild i vad ni vill, men tyvärr sitter vi just nu med munkavel.
   Vi återkommer så fort vi får.

   Gilla

 2. Hyvlade turer är kanske ett alternativ under en begränsad tid, säg att ett visst antal får gå ner på 75% men med garanti att det återgår till 100% när normal tidtabell återupptas.

  Gilla

  1. Vi hade massor av 75% som aldrig fick 100%,trots att de nyanställde 75%are.
   Vi tror att ett sådant förslag hade varit dåligt då vi aldrig hade fått tillbaka våra heltidstjänster.

   Gilla

   1. I detta fallet kan man ju tidsbegränsa och skriva avtal på att dom MÅSTE återgå till 100% efter en viss tid.
    I dessa tider med ett virus får vi kanske gå med på kompromisser när alternativet för många är att kastas ut i arbetslöshet och för många kanske långtidsarbetslöshet eftersom vi är ” one trick ponys” och köra tåg eller vara tågvärd är det enda man kan.

    Gilla

  2. Finns inga garantier med Arriva.
   De senaste åren har visat att de kan bryta/omtolka alla avtal.
   Jag litar inte ett dugg på Wrangtorp eller övriga figurer från Arriva.

   Gillad av 1 person

   1. Man kan så klart skriva juridiskt bindande avtal som ex säger att 75 ska återgå till 100% vid en viss tidpunkt

    Gilla

   2. Inte jag heller, de är inte att lita på. De hade säkert kunna skriva något juridiskt sen hittar de ett kryphål Jag vill INTE ha nåra hyvlingar! Om det är det de vill så STÅ PÅ ER I STYRELSEN, KÄMPA PÅ ALLA ÄR MED ER!

    Gilla

  3. Det är inget alternativ. Hyvlade tjänster kommer aldrig någonsin komma tillbaka, tro mig. Arriva kommer hitta kryphål eller skylla på mycket banarbeten till 2026 innan trafiken är ”normal”, vilken den aldrig kommer bli. Nej stå på er nu. 50-60 tjänster bort vs hundratals sönderhyvlade. Matematiken är enkel….. Dessutom motivera varsel på 300 mot 7-15% trafikminskning. Dom såg nog chansen att komma åt heltidstjänsterna, det tror jag.

   Gilla

 3. I detta fallet ber vi er att lita på oss, så snart att tystnadsplikten lagt sig så kommer allt läggas ut på bordet, och då kan vi alla börja diskutera. Vi vill inte ta något beslut utan att förankra det med alla medlemmar.
  Vi vet att det är svårt, alla mår dåligt av att inte få veta något, och inte minst vi som sitter med munkavle.

  Gillad av 1 person

 4. AG har varit fantastikt duktiga på att trolla bort massa tjänster genom att tolka vår kollektivavtal som fan tolkar bibeln.
  Man undrar ju vad man ska med ett kollektivavtal till om AG alltid har tolkningsföreträde.
  Jag kör tydligen regionaltrafik trots att jag varit som längst bort Ängelholm dom senaste månaderna

  Gilla

 5. Det känns ju lite konstigt att vi har permitteringar och hot om varsel samtidigt som fler än 150 avgångar (25 juli) saknar personal. Är obemannade avgångar fortfarande kopplade till vite?

  Gilla

  1. Det BORDE ju inte gå att få pengar från staten för att hålla folk hemma, samtidigt som turer är obemannade. Om en privatperson hade försökt sig på något liknande gentemot myndigheter hade det förmodligen kallats bedrägeri.

   Gilla

  2. Vad vi vet är obemannat fortfarande kopplat till vite. Skånetrafiken har under våren inte velat gå med på någon rabatt.

   Gilla

 6. Nu, jag kunde bli den första att gilla denna tråd av styrelsen, men det blir jag inte.
  Jag tillhörde dom drygt 80 procent som var emot permitteringar.
  Jag tillhör dom som vill slåss!
  Nu,
  Varför , I helvete, får inte medlemmarna rösta om en att ingå i en hemlig förhandling, Varför?
  Kampviljan, och den har vi, är byggd på ett broder/ systerskap!
  Detta styrelsebeslut slår splitt i enade led å gynnar bara arbetsgivaren
  Nu tycks det ju gått hyfsat bra ändå ,men varför detta minoritetsbeslut?
  Till nästa gång – Fråga medlemmarna
  Svanberg

  Gilla

 7. Det är väldigt tyst nu.
  Att en arbetsgivare kan lägga munkavle på en hel fackförening tycker jag är väldigt underligt. Att en fackförening, som ska representera sina medlemmar och se till deras bästa, accepterar att tvingas till tystnad är ännu underligare.
  Ni jobbar kanske på som satan i det tysta, men något måste ni väl få lov av AG att berätta för era medlemmar?

  Gilla

  1. Jo, synd informationen är noll. Bara en massa rykten och spekulationer som florerar just nu. Tycker dock det är jättemärkligt att inte ens antal individer som är varslade från företagets sida kan framgå.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s