Framsida

Arbetsdomstolen och förvaltningsrätten i september

Nu i september så har vi två rättegångsdatum vi väntat länge på. Den 29-30 september är det huvudförhandling(rättegång) i Arbetsdomstolen gällande vår skrivning om 6 timmar före 05:00. För er som är nya så har vi en skrivning i kollektivavtalet som säger att om en tur börjar före 05:00 så får den inte vara längre än 6 timmar. Den är avgörande för att vår arbetsmiljö ska vara dräglig tidiga morgonturer. Skrivningen gäller lokaltrafik vilket vi självklart är. Men helt plötsligt beslutade sig Arriva för att vi inte är lokaltrafik och att de skulle strunta i den skrivningen. Vi måste då driva frågan till Arbetsdomstolen och den processen har nu pågått sedan slutet på 2018 och ska till slut upp i domstol. Efter rättegången tar det lite tid för domstolen att fatta beslut. Det kan ta upp till 2 månader så vi borde ha domen senast i november nångång. Arbetsdomstolen kan inte överklagas. Vi har gjort ett stort arbete i att ta fram underlag till juristerna på LO/TCO-rättsskydd som företräder oss. Stort tack till alla som bidragit. Ni vet vilka ni är.

25:e september har vi huvudförhandling i Förvaltningsrätten gällande kisspauser. Arbetsmiljöverket gick förra hösten på vår linje och beslöt att Arriva skulle införa en paus på 10 minuter efter 2,5h arbete. Arriva överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och där är vi nu. Om rätten avvisar Arrivas överklagan så ska pauserna införas. Arriva kan söka tillstånd att överklaga till Kammarrätten om de får det är svårt att gissa. När de ska införas är även något som rätten ska besluta om. Det är ett stort arbete att förbereda dessa rättegångar och stort tack till er som hjälpt till även här.

Vi vet att många väntar på ärendet om löner för nya kundvärdar. Vi har inte ett datum för den rättegången än. Frågan är även lyft till den framflyttade avtalsrörelsen som startar igen 1 december.

20 reaktioner till “Arbetsdomstolen och förvaltningsrätten i september”

 1. I första stycket så står det att Arbetsdomstolen inte kan överklagas men i andra skriver ni att Arriva överklagade Arbetsdomstolens beslut gällande kisspauser till förvaltningsrätten. Vad gäller? Eller är det olika som gäller i olika situationer? 🙂

  Mvh

  Gilla

 2. Hej.
  Jag vet att det är många som tycker det är jobbigt att börja innan 05! Och jobba mer än 6 timmar.
  Men det som glöms bort är att varför tror folk på morgonscheman att det är lättare tex börja lite efter 17 och jobba till 03?
  Ibland känns det som det gnälls mest från dom som varit vana jobba korta turer på morgonen.
  Jag jobbar också morgonpass och tar hellre det än sluta 03.
  Tyvärr är det så att det tex i Malmö varit samma personer som jobbat dessa korta morgonpass år efter år.
  Kisspauser är för mig viktigare.
  Arbetstiden skall göras.

  Gilla

  1. Det är egentligen en fråga om mängd. Nattarbete(22-06) är generellt ohälsosamt och skall begränsas. Vi har fler turer tidig morgon än sen kväll/natt och det är nog därför fokus varit på morgon. Det är snarare så att vi borde komplettera med begränsning även för pass som ligger på natten än att ifrågasätta begränsning av tidig morgon.
   Risken med nattarbete ska inte underskattas då det kan leda till allvarlig ohälsa.
   Sen om man ska se det praktisk så har vi en skrivning mot tidig morgon och det är lättare att försvara den än att skapa en helt ny regel om nattarbete.

   Gilla

 3. Härligt med ett par datum att se fram emot! Även om man såklart vet att arbetet pågår hela tiden så ska det blir skönt att kanske se lite praktiska resultat av det arbetet snart. Det tror jag vi alla behöver!

  Än en gång, tack för allt ni gör. Kämpa på allesammans!

  Gilla

 4. Det här ni skickat ut om man går på branschavtalet. Hur vet jag det? Är det det gamla avtalet eller det Arriva anser att vi har nu?

  Gilla

  1. Avtalet är prolongerat till 1 december. Förhandlingarna inför avtalsrörelsen har legat lågt under sommaren men kommer starta upp igen nu under hösten. De tar ju egentligen riktig fart sista månaden innan fredsplikten tar slut.

   Gilla

 5. Bättre att sänka alla istället för en ren LAS. Detta är vad solidaritet är. IRONI
  Ingen ska få ha det bättre. LAS finns av en anledning för att styra upp vid varsel och LO gnäller om den nya ev. LASen.
  Men va spelar det för roll om man ändå löser det till AG:s fördel genom att runda LAS.
  Finns bara en vinnare i denna situation och det Arriva! Låt dem fullborda varslena så de ser hur allt kollapsar istället.

  Gilla

  1. Fy fan, nu är det helt jävla kört. Dom kom åt oss ”gamla” och rundade LAS. Grattis till ett härligt liv som livegen på Arriva.

   Gilla

 6. Blir hellre uppsagd än att skriva under på det hån till ”erbjudande” som Arriva önskar oss alla trevlig helg med. De försöker ställa oss emot varandra här och skapa misstro. Hjälp dem inte!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s