Framsida

Arriva vill hyvla. Tacka NEJ till alla erbjudanden!

Läs även SEKOs uttalande från förbundet centralt: https://www.seko.se/press-och-aktuellt/nyheter/2020/arriva-beter-sig-skamlost-mot-vara-medlemmar/

Hej alla
Förhandlingarna om varslet är nu klara och därmed släpps tystnadsplikten. Det har varit mycket plågsamt för oss som är förtroendevalda att hålla tyst under sommaren. Vi ville dela med oss av vår frustration och ilska över Arrivas varsel. Arriva har valt att mitt under pandemin inte säga upp personal utan försöka sig på det som kallas att hyvla. Hyvling kan beskrivas som ett kryphål i lagen där arbetsgivaren ensidigt kan ändra vår tjänstegrad. Alltså att de kan ändra vår anställning från tex 100% till 80%. På Öresundstågen försökte Veolia(numera Transdev) göra detta vilket resulterade i strejk 2014. Vid varsel har facket rätt att be om att en utomstående part tittar på saken och kommer med förslag. Det kallas för en arbetstagarkonsult och en sådan har varit inkopplad under sommaren. Den har nu avslutat sitt arbete och kommit med ett antal förslag för att lösa frågan. Arriva har avvisat dessa förslag och kommer nu att göra det som anses extremt fult på svensk arbetsmarknad, att hyvla.

– Vi kommer göra allt som står i vår makt för att motarbeta detta. Ser vi möjligheten att driva denna fråga i avtalsrörelsen under hösten så kommer vi att göra det, och då utan fredsplikt, säger Valle Karlsson.

Arrivas förslag
Det Arriva vill göra i praktiken är att “erbjuda” anställda på 100% att skriva på en ny anställning på 80%. Den anställningen skall även innebära att du går på branschavtalet med 38h arbetsvecka, färre fridagar och allt annat dåligt som kommer med det. Att säga nej till ett sådant “erbjudande” hade varit enkelt om det inte var så att Arriva kommer hota de som tackar nej med uppsägning. Det är här som företaget utnyttjar kryphålet med hyvling. De kan enligt juridiken göra detta. Alltså att säga upp den som tackar nej. Den har självklart uppsägningstid.

Tacka nej till alla “erbjudanden”
Nu måste vi hålla ihop. Om ingen tackar ja till dessa “erbjudanden” faller Arrivas plan om att hota oss för att få ner heltidsanställda på deltid. Den som gör det kommer vi inte att kunna rädda upp på 100% igen. Skriver du på är du deltidare. Stå på dig. Var inte rädd. Vi håller ihop och tillsammans stoppar vi detta!

– Vi kommer givetvis ta strid även för innehållet i det lokala avtalet och försvara de villkor som vi tidigare varit överens med arbetsgivaren om, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

Våra förslag som Arriva avvisade
Hyvling är ingen acceptabel lösning. Våra förslag som grundar sig på arbetstagarkonsultens arbete. I prioriteringsordning:
1. Förmånliga pensionsavgångar för de som är nära pensionsålder.
2. Frivilligt gå in i 80/90/100 modellen, 80% tjänst, bibehålla 90% av lönen och 100% av pensionsinbetalningen. Erbjudandet skall vara i 3 till 6 månader. Den enskilde går sedan över till ordinarie anställning.
3. LAS ”sist in först ut” på resten av tjänsterna som behövs, oberoende av anställningsgrad.
Vi menar att på detta sätt kan man på frivillig basis och sedan regelrätt enligt lagen “sist in först ut”. Samtidigt som vi skyddar oss från hyvling, för det ska alla veta, det är precis det som händer här!

Måste Arriva säga upp?
Nej. Vi har ett permitteringsavtal som sträcker sig till den sista december. Anledningen att vi har för mycket folk beror på Region Skånes neddragning av kollektivtrafiken. Det är just detta som ett permitteringsavtal ska lösa. Vi kan bara tolka det som att Arriva vill hyvla. Alltså att reduceringen bara används som en förevändning för att få ner heltidsanställd personal på deltid.

Varför deltidstjänster?
Det är känt att Arriva tycker att det är lättare att planera verksamheten med personal som jobbar deltid. Vi kan även spekulera i att de tycker att det är bekvämt med en stor arbetsstyrka som rycker in och arbetar mertid istället för att ha timanställda eller betala övertid.

Arbetstagarkonsulten
Arbetstagarkonsultens uppgift var att granska Arrivas förslag. I korthet så kom den fram till flera risker med Arrivas förslag. I rapporten nämns risk för ohälsa bland arbetarna, negativa ekonomiska effekter och kompetenstapp om folk slutar. Han var inte positiv till Arrivas tillvägagångsätt. Arbetstagarkonsulten är just en konsult och kan inte tvinga företaget till någonting utan kommer med sin expertis. Den expertisen har Arriva avvisat. 

Vad händer nu?
Vi kommer att förbereda för avtalsrörelsen 1 december och känner starkt stöd från förbunden och är inte oroliga, bara beslutsamma. Vi kommer utlysa möten och komma med mer information. Tills dess; skriv inte på något och stötta varandra.

/ Styrelserna för Seko & ST

134 reaktioner till “Arriva vill hyvla. Tacka NEJ till alla erbjudanden!”

 1. Tycker alla medlemmar, oavsett anställningsform, bör vara solidariska mot varandra. A-kassan lär väl knappast kräva att någon ska sitta klistrad vid sin telefon för att hugga på vakanta pass? Sen tycker jag det är fel inställning att säga att man som timanställd ska ha rätt att jobba upp till 100% samtidigt som de fast anställda ska tacka nej till AGs ”erbjudande” och riskera uppsägning. Man måste tänka längre nu, detta gäller hela branschen, ska någon kunna arbeta i detta yrke i framtiden gäller det att hålla ihop!

  Gilla

 2. Det är så jäkla kasst att någon kan gå in ta passen som inte blivit tillsatta.
  Man blir så trött att inte ens detta kan vi hålla ihopa.
  Hur tänker dom som tar övertidspassen.
  Vi andra gör vad vi kan.

  Gilla

 3. Hade detta hänt på fabriksgolvet att någon går in och tar överblivna pass i detta lägge hade den personen inte kunnat visa sig mer.

  Gilla

  1. Det är dock en svårbedömd situation för oss timmisar som redan innan pandemin har en ohållbar livssituation. I snart ett halvår har vi gått från dag till dag utan att veta om vi ska jobba och dagarna från inkomstförsäkringen börjar ta slut. Vi samlar smulor och har ingen sjuklön att få ut. Arga är vi alla men kalla inte oss timmisar för svartfötter är du snäll.

   Gilla

  2. Jag är själv timmis men tar i stort inget nu, känns oetiskt. Dock kan jag dra in några småslantar på annat håll. Förstår att du behöver pengar men kanske är det läge även för dig att försöka hitta annat sätt än att ta timmar hos Arriva just nu? Det känns som en väldigt temporär och osäker lösning och det gynnar ju inte oss i längden att ta timmar nu, tvärtom. Ska vi överhuvudtaget kunna jobba som lokförare framöver tror jag tyvärr vi måste sätta vår privatekonomi åt sidan för tillfället om vi kan.

   Gilla

  1. Helt ärligt talat förstår jag inte hur man kan vara vid sina sinnes fulla bruk efter detta. Det är absolut okej att sjukskriva sig p.g.a att man mår dåligt. Helgen har ju inte gjort saken bättre. Sömnen är åt helvete och denna soppan är det enda som snurrar i huvudet. Man mår ju inte bra direkt…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s