Framsida

Arriva vill hyvla. Tacka NEJ till alla erbjudanden!

Läs även SEKOs uttalande från förbundet centralt: https://www.seko.se/press-och-aktuellt/nyheter/2020/arriva-beter-sig-skamlost-mot-vara-medlemmar/

Hej alla
Förhandlingarna om varslet är nu klara och därmed släpps tystnadsplikten. Det har varit mycket plågsamt för oss som är förtroendevalda att hålla tyst under sommaren. Vi ville dela med oss av vår frustration och ilska över Arrivas varsel. Arriva har valt att mitt under pandemin inte säga upp personal utan försöka sig på det som kallas att hyvla. Hyvling kan beskrivas som ett kryphål i lagen där arbetsgivaren ensidigt kan ändra vår tjänstegrad. Alltså att de kan ändra vår anställning från tex 100% till 80%. På Öresundstågen försökte Veolia(numera Transdev) göra detta vilket resulterade i strejk 2014. Vid varsel har facket rätt att be om att en utomstående part tittar på saken och kommer med förslag. Det kallas för en arbetstagarkonsult och en sådan har varit inkopplad under sommaren. Den har nu avslutat sitt arbete och kommit med ett antal förslag för att lösa frågan. Arriva har avvisat dessa förslag och kommer nu att göra det som anses extremt fult på svensk arbetsmarknad, att hyvla.

– Vi kommer göra allt som står i vår makt för att motarbeta detta. Ser vi möjligheten att driva denna fråga i avtalsrörelsen under hösten så kommer vi att göra det, och då utan fredsplikt, säger Valle Karlsson.

Arrivas förslag
Det Arriva vill göra i praktiken är att “erbjuda” anställda på 100% att skriva på en ny anställning på 80%. Den anställningen skall även innebära att du går på branschavtalet med 38h arbetsvecka, färre fridagar och allt annat dåligt som kommer med det. Att säga nej till ett sådant “erbjudande” hade varit enkelt om det inte var så att Arriva kommer hota de som tackar nej med uppsägning. Det är här som företaget utnyttjar kryphålet med hyvling. De kan enligt juridiken göra detta. Alltså att säga upp den som tackar nej. Den har självklart uppsägningstid.

Tacka nej till alla “erbjudanden”
Nu måste vi hålla ihop. Om ingen tackar ja till dessa “erbjudanden” faller Arrivas plan om att hota oss för att få ner heltidsanställda på deltid. Den som gör det kommer vi inte att kunna rädda upp på 100% igen. Skriver du på är du deltidare. Stå på dig. Var inte rädd. Vi håller ihop och tillsammans stoppar vi detta!

– Vi kommer givetvis ta strid även för innehållet i det lokala avtalet och försvara de villkor som vi tidigare varit överens med arbetsgivaren om, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

Våra förslag som Arriva avvisade
Hyvling är ingen acceptabel lösning. Våra förslag som grundar sig på arbetstagarkonsultens arbete. I prioriteringsordning:
1. Förmånliga pensionsavgångar för de som är nära pensionsålder.
2. Frivilligt gå in i 80/90/100 modellen, 80% tjänst, bibehålla 90% av lönen och 100% av pensionsinbetalningen. Erbjudandet skall vara i 3 till 6 månader. Den enskilde går sedan över till ordinarie anställning.
3. LAS ”sist in först ut” på resten av tjänsterna som behövs, oberoende av anställningsgrad.
Vi menar att på detta sätt kan man på frivillig basis och sedan regelrätt enligt lagen “sist in först ut”. Samtidigt som vi skyddar oss från hyvling, för det ska alla veta, det är precis det som händer här!

Måste Arriva säga upp?
Nej. Vi har ett permitteringsavtal som sträcker sig till den sista december. Anledningen att vi har för mycket folk beror på Region Skånes neddragning av kollektivtrafiken. Det är just detta som ett permitteringsavtal ska lösa. Vi kan bara tolka det som att Arriva vill hyvla. Alltså att reduceringen bara används som en förevändning för att få ner heltidsanställd personal på deltid.

Varför deltidstjänster?
Det är känt att Arriva tycker att det är lättare att planera verksamheten med personal som jobbar deltid. Vi kan även spekulera i att de tycker att det är bekvämt med en stor arbetsstyrka som rycker in och arbetar mertid istället för att ha timanställda eller betala övertid.

Arbetstagarkonsulten
Arbetstagarkonsultens uppgift var att granska Arrivas förslag. I korthet så kom den fram till flera risker med Arrivas förslag. I rapporten nämns risk för ohälsa bland arbetarna, negativa ekonomiska effekter och kompetenstapp om folk slutar. Han var inte positiv till Arrivas tillvägagångsätt. Arbetstagarkonsulten är just en konsult och kan inte tvinga företaget till någonting utan kommer med sin expertis. Den expertisen har Arriva avvisat. 

Vad händer nu?
Vi kommer att förbereda för avtalsrörelsen 1 december och känner starkt stöd från förbunden och är inte oroliga, bara beslutsamma. Vi kommer utlysa möten och komma med mer information. Tills dess; skriv inte på något och stötta varandra.

/ Styrelserna för Seko & ST

133 reaktioner till “Arriva vill hyvla. Tacka NEJ till alla erbjudanden!”

  1. Det är förbundet som beslutar. På seko.se skriver de:
   – Vi kommer göra allt som står i vår makt för att motarbeta detta. Ser vi möjligheten att driva denna fråga i avtalsrörelsen under hösten så kommer vi att göra det, och då utan fredsplikt, säger Valle Karlsson.

   – Vi kommer givetvis ta strid även för innehållet i det lokala avtalet och försvara de villkor som vi tidigare varit överens med arbetsgivaren om, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

   Gilla

 1. Hör en del röster som klagar på ert arbete.
  Ni ska veta att vi är många som har stort förtroende och är tacksamma för allt arbete ni lägger ner.

  Nu vill det bara till att alla stöttar varandra till att göra det rätta.

  Tack för info.

  Gilla

 2. Las är tyvärr inte så säker så även om man vägrar skriva på finns det lagliga sätt för arbetsgivaren att säga upp folk, man kan tycka att man sitter säkert för att man haft anställning länge på företaget men genom att företaget kretsar så kommer man runt detta.

  Gilla

 3. Fast tycker ni att de 100% anställda är mer viktiga än resten? Genom att de gamla går ner i tid räddas allas jobb. Annars sitter de nya lösa. Absolut att det är tråkigt men alla är lika värda. Det känns orättvist när det finns lösning som låter alla vara kvar.

  Gilla

  1. Förstår hur du tänker, men det är inte alls så Arriva tänker. Arriva vill bara ha den billigaste personalen, och du tillhör säkert den katogorin iom att du går i samma tankar som de.
   Hyvling på 80 % blir för alltid, kommer aldrig kunna komma upp till full tid. Och vi ska inte sträva efter att man ska jobba deltid, ingen kan överleva på den lönen. Om du vill jobba deltid så kan du ju söka dig till handels, där anställer man oftas bara kvinnor som får ha en usel deltidslön. Låt oss andra behålla vår heltidslön och själv få avgöra om man vill gå ner i tid. Sist in, först ut, så ska det vara.

   Gilla

  2. Det som sker nu är en utarmning av branschen där Arriva vill att all personal ska vara på deltid för att det är lättare för dem att administrera. Folk har låg lön och vill ha pass på mertid osv. Vi kan inte låta tågbranschen bli som handeln där i princip alla går på deltid. Sist in först ut finna av en bra anledning och den ska vi hålla på.

   Gilla

   1. Nja, det är Arrivas ursäkt/förklaring som Mattias vill att du ska tro.
    I själva verket ser de chansen att tvinga in alla på ”centrala branschavtalet”, får folk till deltid, sämre villkor mer medgörliga arbetare osv.
    Lyckas de kommer hela branschen gå åt helvete, likadant på alla företag.

    Gilla

 4. Läste på sekotidningen.. ”Kommande vecka skulle frågan om avtalets giltighet avgöras i Arbetsdomstolen, men, enligt Seko, är förhandlingen inställd på begäran av Arriva.”

  Gilla

 5. Men det är ingen lösning att alla skall tvingas ner till deltid för att rädda jobb
  Och förlora fridagar och få mer arbetstid.
  38 timmar.
  LAS har alltid varit rättvist.
  Så tyvärr är det så att vid arbetsbrist får sist in sluta.
  Men det är inte lätt detta.
  Om dom flesta tackar nej så faller Arrivas planer.
  Men inte heller kul bli uppsagd.

  Gilla

 6. Glad att ni är så tydliga med era besked och jag håller helt med, skriv inte på någonting!! Arriva kan bara runda LAS om vi accepterar deras ”erbjudande”.

  PS. Oändligt imponerad över hur ni i facket klarar av att sitta i förhandlingar med dessa empatilösa representanter för AG. Här hemma följdes Mattias mail av långa och många skurar av otrevliga ord. 😅

  Gilla

  1. Sjukt att Jan Rogell sitter härinne och försöker påverka. Han är en ond och väldigt liten människa! Han tjänade förra året 895000kr, o sen tycker han att vi ska sänka våra löner med 20%! Han jobbar dagtid med att vända papper, förmodligen har han lägre utbildningsgrad än dom flesta av oss, och sist men inte minst så krävs det inte speciella förmågor för att göra hans jobb, mer än då vara ond och kanske ha dragningar åt det kriminella tänket.

   Gilla

 7. Jag är ensamstående med två barn. Mina barn är det viktigaste och jag har inte råd att bli arbetslös. Ingen kan säga säkert att man inte blir uppsagd om man inte skriver på!?? Jag jobbar hellre 80% än inte alls. Jag har kört tåg i 20 år och tycker det är för jävligt att man inte är värd mer. Men har inte råd att bli arbetslös och förlora vårdnaden om mina barn.

  Gilla

  1. Jag har 4 barn och en timanställd fru.
   Inte en chans att jag skriver på.

   Du går inte bara ner i tid, du säger ifrån dig rätten till övertidslön, FP2 dagar och hela ditt kollektivavtal.

   Gilla

   1. Förstår din oro men du kommer inte att förlora vårdnaden av dina barn om du blir arbetslös(vilket ändå är osannolikt, i värsta fall finns det timmar) Det kan vara tight ekonomiskt att vara ensamstående med barn ja. Det kan vara tight för många ekonomiskt i en rad olika situationer. Men att skriva på kan inte vara ett alternativ, tänk lite längre och tänk på vad du ”frivilligt” accepterar om du skriver på. Någon form av respekt för sig själv får man ändå försöka ha.

    Gilla

  2. Förstår att det känns läskigt nu.
   Idiotfan vill skrämma upp oss, ställa ”nya” och ”gamla” mot varann.

   Försök ta det lugnt, prata med kloka medmänniskor och avvakta mer information/fakta från fackligt håll.
   Upp med hakan så försöker vi göra något bra tillsammans!

   Gilla

  3. Janne du får 80% i a-kassa så då är det ju bättre att bli arbetslös för samma pengar som om du skriver på. Då kan du va hemma med dina barn hela tiden istället för att jobba obekväma tider och helger. Samma ekonomiska sits att skriva på eller få kicken. Alltså inget att vinna på att skriva på.

   Gilla

 8. Jag kommer icke skriva på deras slavkontrakt. Och de som skriver på förstör för hela branschen, detta handlar inte bara om oss, berör så många fler. Helt ärligt så tar jag smällen att bli uppsagd och får ha a-kassa i väntan på ett nytt jobb. Och hinner jag inte få ett jobb innan a-kassa dagarna tar slut, då får det bli soc. Kommer hänga på Seved, käka tramadol, lyssna och sjunga med i soc-låten Natteravn, bli polare med de i becknarväska för de har fanimig mer pondus än wrangtorp och den övriga i arbetsledningen på Arriva!!!

  Gilla

 9. Hypotetiskt läge. 1 December, inget har ändrats från arbetsgivarens sida och vi får strejka. Det jag då undrar vad som händer om inte förbundet i Stockholm skulle gå med på en strejk, som seko st pågatåg skulle i det läget vilja? Vad händer då? Då är väl det inte en vild strejk även om inte Stockholm godkänner det?

  Gilla

 10. Strejk kan det bli men frågan är ju då vad den ska handla om , innan har det varit att behålla vårt lokala avtal skulle det nu också gälla att rädda dom som blir uppsagda ?

  Gilla

 11. Många frågor.

  När träder detta i kraft? Är det en formell uppsägning så vi har full lön under uppsägningstiden? Om inte, vilket det verkar som i Hövdingen mail, kan man då få a-kassa på de sista 20% om man frivilligt gått med på en reglering av sin arbetstid? Hur är det med det lagstadgade åtetanställningsdkyddet? Kommer det att gälla?

  Gilla

  1. Mycket bra fråga, kan man få ersättning 20 % från a-kassa…, hallå måste annars avliva hund. Tur man inte har familj, barn mm det kan man inte avliva.,,

   Gilla

 12. Fy fan, mår psykiskt så dåligt nu att det är ytterst tveksamt om jag kan jobba nästa vecka. Skriva på och jag sakta men säkert kommer gå ekonomiskt bankrutt efter 3-4 år, eller chansa och eventuellt bli av med jobbet vilket resulterar i att jag blir bostadslös. Vad fan skall man göra?!

  Gilla

 13. Hade detta varit på en arbetsplats där folk träffas och pratar hade det aldrig gått för arbetsgivaren att genomföra detta utan att arbetstagarna lagt ner arbetet.
  Vi har den nackdelen att vi är utspridda och jobbar mycket själv.
  Vi har svårt prata ihopa oss.

  Gilla

 14. Idag tillhör jag en av de ”gamla” förarna, som inte har en tanke på att gå med på AGs hyvling. Jag har länge tyckt att AG har fått göra som de vill. Vi måste slå tillbaka nu, och inte låta oss bli splittrade. Då har AG redan ett försprång den 1:a december.
  Om vi har facket bakom oss (och det måste jag tro) och OM vi står enade, så har vi alla, gamla som nya, en chans att stoppa Arriva.
  Om man inte var med när Arriva startade, så har man nog iaf hört hur bra vi hade det. Är det inte dags att vända den nedåtgående trenden nu?
  Det kanske låter som om jag skiter i er unga, nya förare och ombordare – men det gör jag inte! (Jag kommer ihåg hur det kändes när jag själv blev uppsagd från SJ, med ett husköp 3 år tidigare och en två-åring och en nyfödd hemma.) Däremot måste jag också tänka på alla de som kommer att bli mina kolleger framöver, när de frågar varför vi inte försökte stoppa detta.

  Gilla

 15. Får också heta erbjudanden från AG då och då, trots att jag är med i nix-registret. ”Byt din frihet och välbetalda timanställning mot 75%-ig obligatorisk plikt med skitlön, – 23 pass i månaden + kisspaus i Åkarps bajamaja ingår!” Om man inte genomskådar desperationen kan man nog låta sig skrämmas, men faktum är att dessa idioter är lika beroende av oss som vi isåfall är av våra jobb… De kan ju inte bli älskade eller ens beundrade, så de kämpar hårt för att bli fruktade, men med lugn och klarsyn i behåll kan man bara se på när cykelchefen och packet från den stora staden faller i den egenhändigt grävda graven, -marinerade i folkets avsky. Oss överlevare emellan, -det kommer ett liv efter detta. Glöm aldrig det! ❤

  Gilla

 16. Undrar vad som händer nu när vi kommer att bli uppsagda den 12 okt. Vi får ju inte strejka förrän den 1 dec och då är ju uppsägningen redan verkställd. Las gäller ju tydligen inte i detta läge och arbetsgivaren blir av med oss ” dyra” precis som de vill.
  Kommer det mer info om vad som gäller ,tiden är ju väldigt knapp och det är ju naturligtvis medvetet från arbetsgivarens sida så att vi stressar fram beslut.
  Hur lång uppsägningstid har vi osv.

  Gilla

 17. Vi måste klarlägga fakta och det är bråttom! Fakta är att detta är en ödesstund för Seko spårtrafik. Man måste nu se till att så få som möjligt skriver på detta ”erbjudande”. Man kan inte, som tidigare med ex 75 procentarna, avstå från rekommendationer och säga att alla får göra ett eget val och att man har förståelse för det. Folk är rädda av naturen, särskilt när det kommer till risken att bli uppsagd, och min gissning är att en ansenlig andel kommer att skriva på av rädsla om inget görs. Obligatoriska medlemsmöten/rundringningar med info kanske är ett alternativ?

  Blir jag uppsagd får det mycket långtgående konsekvenser för mig och det kommer kännas skit men jag skulle aldrig få för mig att skriva på. Folk måste komma till förståelse att om AG får tillräckligt många att skriva på är det TACK OCH GODNATT för hela branschen och inte minst Seko spårtrafik.

  Gilla

  1. Med det sagt önskar jag oss alla lycka till och kämpa väl, SKRIV INTE PÅ! Seko kommer förhoppningsvis med lite mer info om konsekvenser, regler etc. inom kort så vi kan känna oss lite tryggare i vårt beslut.

   Gilla

 18. Hoppas alla inser att Arrivas förslag inte är ett alternativ. Ingen garanti att få gå tillbaka till 100%, det skulle stå i kontraktet. Skriver man på kan man inte få a-kassa på resterande 20%.
  Detta är ingen tillfällig lösning, det blir för alltid!

  Gilla

 19. Skriver man på för 80% så får du självklart 80% av lönen. Blir du sedan uppsagd eller sjuk så får du 80% av 80%.

  Vägrar du skriva på så hjälper du dig själv och alla kollegor att rädda våra fulltidstjänster. Väljer arriva att säga upp alla som vägrar, så har vi minst 3 månaders uppsägningstid, vissa tom 6 månader om man jobbat här 10 år. Du får 100% lön under uppsägningstiden, sedan får du 80% a-kassa. Du får alltså MER om du inte skriver på och blir uppsagd, eftersom 80% tjänsterna kommer börja gälla direkt förmodligen.

  Om arriva säger upp alla, så hinner vårt kollektivavtal dessutom gå ut eftersom vi har 3mån uppsägningstid. Seko centralt har redan meddelat att de kommer stötta oss i detta. LO kommer stötta oss eftersom det kan påverka hela svenska arbetsmarknaden. Tänk tillbaka till 2014 när öresundståget strejkade. Då ville de göra likadant som här.

  Summa summarum: skriv inte på, alla tjänar på det. Det värsta som kan hända är att du får a-kassa och slipper jobba, men så långt kan det inte gå för tågen ska rulla..

  Gilla

  1. Well, dom som kommer gå med på 80% har ju företrädesrätt sedan när det blir lediga 100% tjänster om det ens finns kvar sådana. Sen kan man ju skriva in en begränsning av deltid i det lokala avtalet. Men jag hoppas verkligen att facket kommer ha informationsmöte om detta nästa vecka. Jag kommer definitivt inte jobba nästa vecka. Känner mig, ursäkta ordvalet, ”psykiskt våldtagen” Dom som har råd, tacka nej. Som ensamstående med lån och hela kittet kan detta sluta i misär, tro mig.

   Gilla

   1. Företräde till 100%? Arriva kommer inte erbjuda det igen. Inse att rätten till 100% måste stå med i kontraktet annars finns inga garantier.

    Gilla

   2. Har de det?
    Jag har inte läst någonstans, vare sig från fack eller arbetsköpare, att detta är en uppsägning och återanställning, endast en reglering av arbetstid. Som man frivilligt gör med på genom att skriva under. Gäller åtetanställningsdkyddet då?

    Gilla

 20. En del kommentarer menar att vi som är äldre i tjänst är i ett bättre läge och ska visa solidaritet mot yngre kolleger. Jag är orolig trots att jag har jobbat länge. Jag riskerar också att bli uppsagd om jag inte skriver på Arrivas skambud. Att stå till arbetsmarknadens förfogande när man är närmare 60 och bara har kört tåg i hela sitt liv är väl ingen guldsits direkt. Men jag kommer inte att skriva på. Om Arriva får genom detta så dröjer det inte länge innan alla andra operatörer följer efter.
  Deltidstjänster inom järnvägen är ju dessutom i princip omöjliga att dryga ut på annat sätt än genom Arrivas goda vilja. Vi får inte jobba hos andra operatörer och med vårt schema så går det inte att pussla ihop med ett ”normalt” yrke.
  Nu är det viktigt att vi träffas och stöttar varandra utanför jobbet. Fackligt anordnade möten eller egna initiativ, bara vi snackar ihop oss.

  Gilla

 21. Att inte argumentera, utan ta till uttryck som ”dynga” och anmodan någon med en annat synsätt att hålla tyst, påvisar i min värd okunnighet! Makt genom den typen av argument är inte värdigt någon respekt.

  Gilla

  1. Det förutsätter ju en arbetsgivare som är intresserad av att erbjuda högre tjänstgöringsgrad, vilket Arriva med all tydlighet bevisat att de absolut inte är. Det är fullt naturligt att vara orolig för framtiden men var inte så naiv!

   Gilla

 22. Ursäkta om jag tänker utanför ramen nu men om vi alla skriver på har vi jobben kvar och kan strejka skiten ur dom i dec med krav på 100% samt vårt kollektivavtal, en strejk som läggs upp på rätt sätt kan vara långvarig utan att tömma strejkassan. Vi kommer då också ha mer tid att planera in andra oortodoxa metoder som att vägra mertid övertid mobilisera timmisar osv
  En no surrenderstrejk in till sista blodsdroppen.

  Gilla

  1. Det går inte och har aldrig gått att strejka sig till exakt det man vill ha. Det kommer alltid att bli en kompromiss. Oc denna kompromiss kommer att utgå från de då gällande villkoren. Om vi alla skriver på kommer ju arbetsköparen att, med all rätt, hävda att alla frivilligt gått med på att jobba 80% enligt branchavtal. De förbättringar vi kan få kommer att utgå från den nivån. Om vi däremot visar styrka och vägrar att sälja oss till usel lön och usla villkor kan vi utgå från den nivån i förhandlingen.

   Gilla

  2. Om vi svarar Ja, så kommer inte facken centralt att skydda oss så du vet om det. Facken gör vad som är bäst för arbetarna, men om vi väljer självmant att försämra våra avtal och anställningsgrad, så skickar ju ju signaler till facket att vi är nöjda på vår arbetsplats.

   Gilla

 23. Ingen rädsla i världen kan paralysera en individ vars hjärta är tillräckligt modigt! Om det på något sätt hjälper, kära medsystrar och medbröder, ta för en stund metaperspektiv på situationen och inse att det handlar om kampen för vårt värde och att ERKÄNNA vår kraft istället för att vara rädda för den! Grundvalarna må skaka och ett aldrig så kompakt mörker sluta sig runt oss, men kärnan är av ljus och det kan INGEN släcka. Någonsin. Detta förtryck är en hjärntvätt som pågått väldigt, väldigt länge och vi är alla märkta av den i olika grad. Vi manipuleras till att känna existensiell ångest, utifrån vilken vi riskerar att göra val utifrån rädsla istället för att följa den inre kompass vi är födda med. Är det allra första gången i ditt liv du DRAR EN GRÄNS på riktigt? Det är välgörande när ryggen som varit krum så länge för en gångs skull rätas upp! För att lösa uppgiften måste vi nu samarbeta, och det tränar vi ju på varje dag… Detta är inget annat än en examen i samarbete! Det går vägen om vi håller ihop. Detta öde är alla bundna vid och i denna tid finns det tyvärr alltför många paralleller…

  Gilla

 24. Varför rullar tågen fortfarande? Få fordonsfel på olämpliga ställen så andra operatörer påverkas.

  När man läser kommentarerna så anser jag att de flesta inte är i skick att vara i säkerhetstjänst, TUT med lön, flr hönder något är man ytterst ansvarig och Arriva kommer tacka dig för att de får möjligheten att säga upp dig för en säkerhetsrelaterad händelse.

  Man blir inte av med vårdnaden för att man är arbetslös, inte ens om man fyller sina barn med narkotika, utan man får mer hjälp då.

  Arriva ska sparkas ut ur landet och vi är många som kan ordna det.

  Gilla

  1. Hoppas vi kan räkna med en del akut personalbrist framöver. Har också hört att vagnarna börjar bli lite slitna, känns som stor risk för oväntade fordonsfel.

   Gilla

  2. Ska jobba mån, tid, ons nästa vecka.
   Men känner mig lite kass kan vara förkylning på gång eller mår jag bara dåligt av att bli utpressad av arbetsgivarn.
   Får nog stanna hemma.

   Gilla

 25. Har tagit fram en tröja med texten KROSSA ARRIVA. Genom spreadshirt.se
  All försäljning av denna kommer ske till självkostnadspris, då inte kvaliteten kan kontrolleras, och jag inte vill tjäna pengar på detta elände.
  Allt kommer dokumenteras och kommer vara spårbart.
  Ju fler som som beställer ju billigare blir den.
  Vill ni se hur den kommer se ut kontakta mig på Mailen.
  På måndag kväll kommer jag beställa tröjorna så vill man ha en så får man kontakta mig innan dess för vidare info om betalning och leverans.qq

  Vill SEKO eller ST kontrollera att jag inte är någon som vill lura er så maila mig och ange ert nr så ringer jag upp.

  OBS! ANVÄND INTE DIN FÖRETAGSMAIL VID BESTÄLLNING ELLER KONTAKT DÅ ARRIVA KAN ANVÄNDA DET EMOT DIG

  Gilla

 26. Till er som funderar att skriva på!

  I SEKOs stadgar paragraf 10 uteslutning.

  • ■ På annat sätt medvetet brutit mot stadgarna, vägrat rätta sig efter beslut av kongress eller representantskap
  eller föreskrifter som har stöd i stadgarna, bedrivit eller stött verksamhet som är oförenlig med organisatio-
  nens ändamål eller på annat sätt uppträtt illojalt.

  Att på annat sätt uppträtt illojalt anser jag det vara ifall man skriver på ett sämre avtal medvetet.

  Gilla

   1. Fy fan vad vidrigt! Såg att det kom två pass och blev glad när ingen för en gångs skull svarade. Sen kom ett jourpass och vips så var det någon som tog det…. Får bara hoppas att det är någon som är helt omedveten om vad som händer.

    Gilla

   2. Ni måste dock tänka på att det är många timmisar som får väldigt lite jobb. Tackar dem nej, så missar dem även möjligheten att kunna stämpla den dagen. Alla pass som kommer på sms eller liknande går inte uteslutande som övertid. Merparten går till timmisar. Dem har även all rätt att jobba, speciellt upp till 100%

    Gilla

 27. Arriva har utnyttjat pengar från staten i form av korttidspermiteringar dessa pengar har uppenbarligen inte använts för det dom var tänkta att rädda företagen och jobben utan Arriva har enbart nyttjat detta till sin egen fördel, alla som vill kan gå in på tillväxtverket och anmäla Arriva då kommer dom om dom blir fällda bli tvungna att betala tillbaka pengarna dessutom kan ansvariga bli åtalade.

  Gilla

   1. Hade jättegärna velat ha ett klargörande från Seko gällande detta. Antar att man redan anmält till Tillväxtverket?

    Gilla

 28. Ser att vissa troll nästlat sig in här. Tror dock inte Sekos medlemmar går på detta. Min övertygelse är att ingen kommer att skriva på, nog för att folk ibland kan vara irrationella när de känner sig pressade men inte till denna grad. Tror detta är början till slutet för Arriva faktiskt. De kan aldrig någonsin återfå heder eller respekt efter detta. Ingen kommer vilja hjälpa till med allra minsta, nu ringer jag och sjukskriver mig, tack och hej.

  Gilla

 29. Jag tror inte vi kan få 100% att vägra skriva på. Men vi kan försöka komma så nära som möjligt. Då krävs det dock att de som funderar på att skriva på, vågar berätta detta utan att bli fullständigt nedgjorda och utskällda i bloggar och rastlokaler. Om de inte vågar säga något kan vi inte diskutera med dem och kanske få dem att ändra sig. Vi har alla olika erfarenheter och beslutsgrunder.

  Gilla

  1. Håller med! Det är lätt att döma. Alla har olika skäl. Men det är viktigt att vara modig och inte låta sig skrämmas. Annars sker aldrig någon förändring. Jag tillhör dem som INTE blev glad när Arriva fick fortsatt förtroende. Nu ser vi att jag hade rätt i mina aningar. Tyvärr….
   Tack till alla modiga som gått före och gjort förbättringar för oss andra i det stora och det lilla! Hjältar!

   Gilla

 30. Kanske kommer det att vara några som skriver på, de har förmodligen inte tagit till sig eller uppfattat situationen korrekt i så fall. Vi har olika erfarenheter och beslutsgrunder absolut men det här är ingen gråskala. Det står klart och tydligt vilken typ av arbetsgivare Arriva är; vad de är ute efter och vilken människosyn de har. Svårt att komma på hur man ska kunna övertyga någon ytterligare om man inte redan förstått detta. Men visst, hålla god ton är väl alltid bra, där håller jag med dig. Har dock även full förståelse för de som blir fly förbannade.

  Gilla

 31. Jag har införlivat en ny vana, glömde jag skriva det? Har lagt mig timfri varenda j-la dag och njuter som aldrig förr när vakanslistorna kommer ut och arbetsgivarens förlängda arm jagar mig på telefon… Jag har ödmjukt förklarat att jag VÄGRAR offra en HEL DAG och få betalt för EN HALV. Något annat som jag också skulle VÄGRA lika f stenhårt om det beger sig, är att ”dansa på mina arbetskamraters grav”, -så här har ni iaf en timmis som garanterat är omutbar! Jag älskar er och ni vet vilka ni är! (Kanske till och med vem jag är…;-)

  Nu håller vi ogenomtränglig mur och låter nötterna ta konsekvenserna av att inte ha klarat matte för nybörjare. Tigga pengar av tillväxtverket, vädja till Skånetrafiken om att få slippa vite, säkert hävda att det inte har funnits personal att bemanna tågen med… Jodå! Sanningen är den att bjuder man inte på ett skit så värdesätter vi vår stund på Moder Jord betydligt högre än att kyssa fötterna på den arbetsgivare som porträtterar narcissismen in i minsta detalj. Ha mage att ta för givet att VI betalar deras skambud??? Skulle inte tro det!

  Gilla

 32. Väldigt många är sjukskrivna lokförare idag idag som tur är har någon hjälte nappat på erbjudandet att sitta reserv 9-18 idag söndag ( valfri ort ).

  Gilla

  1. 9-19 blev det så stackaren kan få maxtid. Det är tufft nu….. Satan i gatan, känns som jag går igång fullständigt på allt just nu. Inte en chans jag är i skick att framföra tåg i detta tillståndet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s