Framsida

Nu blir det svettigt Arriva!

Hej
Dagens inlägg blir bra mycket roligare då det rör på sig lite överallt. Det är långt men häng med. Det är värt det.

Möten inbokade i Malmö och Helsingborg
Helsingborg: Måndagen den 5:e oktober kl 10:00
Folkets hus, Södergatan 65, Helsingborg
Malmö: Tisdagen den 6:e oktober kl 17:00
Hotell Elite esplanaden, Mäster Johansgatan 15, Malmö

Vi kallar till 2 fysiska möten för att informera om hyvlingen. Vi får vara max 50 personer så anmälan är obligatorisk. Du anmäler dig här: https://forms.gle/hVMSN9kybzNeDDZi6

A-kassan
Som vi skrev igår så har vi fått besked från a-kassan att den kommer att hålla vid uppsägning. Uppsägning är värsta scenario och som du kommer märka längre ner så är det mycket som står ivägen för det. Men om det värsta händer och du skulle blir arbetslös så finns det ekonomiska skyddet där. Det är 5 dagars ”avstängning” om du tackar nej till ett erbjudande men sen är det full a-kassa. Seko har en inkomstförsäkring som ger dig 80% av lönen i 100 dagar. Du kommer med andra ord att i 100 ersättningsdagar(ca 4,5 månader) ha samma ekonomi vid a-kassa som vid 80% anställning. Du kan själv skriva in din lön på Folksams hemsida: https://www.folksam.se/forbund/seko/inkomstforsakring

Arriva kallade på samtal med Regionen
Andreas Schönström(S) har lagt förslag vid dagens möte i kollektivtrafiknämnden att Arriva ska kallas upp till nämnden. Det är ganska hårda ord som läggs fram och vi misstänker att nämnden är irriterade över att Arriva kan dra på Pågatågen en konflikt som drabbar de resenärer som kollektivtrafiknämnden tänker sig ska använda kollektivtrafiken. Frågan är inte färdigbehandlad än. Du kan läsa Andreas Schönströms förslag här.
Uppdatering: Beslutet är taget och Arriva ska kallas in omgående.

Strandade LAS-förhandlingar
Vissa av er följer LAS-förhandlingarna och vet att de strandade inatt. Frågan om hyvling var även med där men det var inte särskilt troligt att vi skulle få se en lösning. Men nu när frågan är släppt där kan frågan istället komma in i avtalsrörelsen. Seko:s ordförande skriver:

– Frågan om hyvling är en sådan fråga, det vill säga att en arbetsgivare kan tvinga anställda att gå ned från heltid till deltid. Senast förra veckan meddelade Arriva som driver Pågatågen i Skåne att man tänker hyvla 250 anställda. Tackar man nej till att gå ned i arbetstid och lön riskerar man att bli av med jobbet. Detta är ett exempel på fråga som vi nu kan behöva köra i avtalsrörelsen, säger Valle Karlsson.

Du kan läsa hela pressmeddelandet här.
Avtalsrörelsen kommer i skarpt läge den 1 december. Vi beräknar att inga uppsägningar kommer att verkställas innan dess.

Skånetrafiken skriver att reduceringen kan vara över
Vi sparar det bästa till sist. Skånetrafiken svarar själva på en rak fråga att trafiken kan vara i full gång vid årsskiftet om inte pandemin får ny fart. Vid full trafik krävs full arbetsstyrka och Arrivas möjligheter att säga upp framstår som tomma hot. Vi använder nu våra kontakter för att försöka få tydligare besked i frågan. Garantier kan vi nog inte räkna med dock pga pandemins nyckfullhet.

Stöduttalanden
Vi avslutar med två fina stöduttalanden. Först ut från Sekoklubb 104 Öresundståg som stoppade hyvlingen på Öresundstågen 2014.

Stöduttalande från Sekoklubb104 Öresundståg
Sekoklubb 104 Öresundståg har varit där för sex år sedan. Arbetsgivaren Veolia (sedermera Transdev) hade samma avsikt då som Arriva nu utsätter våra kollegor på pågatågen för, hyvling av tjänsterna. Säga upp personal för att återanställa med lägre tjänstgöringsgrad. Syftet är så klart att istället för övertid ersätta med mertid. Till råga på allt elände erkänner inte Arriva det lokala kollektivavtalet.
2014 stoppade Seko denna aggression med en strejk. Det kan mycket väl bli ett liknande läge i vinter. Vi kan inte acceptera att arbetsgivaren på detta cyniska sätt använder sig av pandemin med förhoppning att spela säkert. Då som nu måste vi alla hålla ihop. Mobilisera positiv kraft, skapa opinion och få allmänheten att förstå det prekära läget och den cynism Arriva använder sig utav. Även politikerna måste inse att det inte längre går att ständigt välja lägsta pris eller som i detta fall underbudet bland alla budgivare. Arriva skall ensamt hållas ansvariga för sitt lägstabud. Priset skall inte betalas av de anställda. Trafikoperatörerna måste förstå att använda sig av andra konkurrensmedel än enbart spela med de anställdas villkor.
Sekoklubb 104 Öresundståg lämnar härmed sitt stöd till Sekoklubb Pågatåg och kommer med alla tillbuds stående medel försöka bistå kollegorna på Pågatågen med den hjälp vi kan mobilisera.

Stöduttalande från SEKO Lokalbaneklubben
Arriva har i dagarna beslutat att tvinga sina anställda på Pågatåg att gå ned från heltidstjänster till deltid på 80 procent. Mitt under pandemin vill man nu genomföra så kallad ”hyvling” som ensidigt går ut på att sänka arbetstagarna arbetstid. Detta trots att arbetstagarna omfattas av ett permitteringssavtal som sträcker sig till den sista december.
Arriva vill dessutom tillämpa ett sämre avtal som utöver att man tvingas till deltid får sämre arbetstider, färre fridagar med mera.
Arriva utnyttjar neddragningen av kollektivtrafiken till följd av Coronakrisen som Region Skåne genomfört för att kunna få ner heltidsanställda på deltid med sämre villkor. Det är ett oansvarigt och skamlöst förslag och inte värdigt en seriös part på arbetsmarknaden.
Lokalbaneklubben som organiserar medlemmar på Tvärbanan och Saltsjöbanan i Stockholm och ger vårt fulla stöd till personalen på Pågatåg. För några år sedan drabbades vi hårt då Arriva och SL gemensamt rationaliserade bort våra konduktörer. Vi förstår att ni har det tufft.
Vi vill med detta stöduttalande utrycka vår solidaritet med våra kamrater på Pågatåg. Vi kan aldrig tysta och stillasittande se på när man går till angrepp på rätten till trygga anställningar!

49 reaktioner till “Nu blir det svettigt Arriva!”

 1. T o m en politiker skriver att ”den sortens maktspråk borde förpassas till historiens skräphög!” Man undrar om arrivas ledning, som också är människor med känslor(?), inte skäms?! Vad säger de till sina familjer när de undrar? Jag har själv varit chef men inte kunde jag behandla medarbetarna så dåligt. Tvärtom så ville jag deras bästa och lyssnade på dem. De är viktiga och ett företags viktigaste tillgång! Skäms Arriva!

  Gilla

 2. Arriva fuskar helt uppenbart med korttidspermitteringarna , timmisar ska bara användas vid akuta situationer men vi vet ju alla att dom går på ett skuggschema dessutom vill man nu snabbt få säga upp eller korta tjänsterna innan man får reda på hur Skånetrafiken gör med turtätheten , hade viljan att rädda jobb funnits hade man så klart väntat lite till på besked från Skånetrafiken.

  Gilla

  1. Dom ser ett gyllene läge nu. Dom skrämmer oss med uppsägningar, hotar, härskar, utpressar, tvingar in oss på usla avtal som vi skall jobba deltid på. Narcissismen flödar. Finner inte ord för detta. Det farliga är att från dag ett har det enbart kommit lögner från dom. Inget går att lita på, eller har gått att lita på.
   Pemitteringar för att rädda jobben!?? Skitsnack, det är för att mjölka staten på pengar och alla vet hur mycket dom fuskar med detta.
   Nu är det upp till oss, vi vanliga knegare att besluta hur det skall bli. Skall vi vara deras lilla knähund och stå med mössan i hand, eller vara ett starkt kollektiv med facket som frontfigur? Seko slåss med näbbar och klor för oss nu, vi är inte ensamma så snälla kämpa på!

   Gilla

 3. Vet ni vad ARRIVA. Om vi nu där ute som faktiskt ser till att tågtrafiken flyter på och ser således också till att ni chefer och tjänstemän har ett arbete att gå till så kanske ni också ska ha lite sämre villkor och kortare raster, för kaffepauser har ni en del verkar det som för jämnan samt så kan ni ju också gå ner till 80% med 80% lön med färre semesterdagar. Lika villkor? Kan ju Herr Wrangtorp också gå ner i lön och anpassa sig så som han tvingas sina slavar (oss) att jobba. Fy fan

  Gilla

 4. Intressant att, se hur många som verkligen vill kämpa! Så underbart att se kampglöden tändas i hundratals för att snart säga tusentals ögon. Inga knutna händer i fickan mer. Tillsammans är vi starka.

  Gilla

 5. Nu är det liv, läs detta: ”Region Skåne ger sig in i den infekterade striden om arbetsvillkoren på pågatågen. Regionens kollektivtrafiknämnd beslöt på torsdagen att sätta sig i krismöte med tågbolaget Arriva. Nämnden vill veta varför bolaget vill tvinga sin tågpersonal att arbeta deltid.”

  Gilla

 6. Att Skånetrafiken och Region Skåne börjar få ögonen på sig, gillar man nog inte. Det kan börja rucka på deras hittills ansvarsfria tillvaro. Fler och fler börjar kanske ifrågasätta avregleringen.

  Gilla

 7. Man skulle kunna dra det ännu längre.
  Lokföraryrket är en säkerhetstjänst där regelverket säger att säkerheten alltid ska gå först.
  Om företaget använder psykisk terror och en massa andra fulknep som får personalen att må dåligt så kanske det vore en idé att transportstyrelsen kopplas in.
  Ett företag som bara ser pengar istället för säkerhet är inget företag som ska trafikera våra spår i mina ögon.

  Gilla

 8. Ge inte upp och skriv för fasiken inte på ngt överhuvudtaget.
  Som vi alla har läst så här ni vårt stöd både från sekoklubb 104 ö-tåg .
  Och jag vet efter vår strejk för 6 år sedan så kommer ni att få allmänhetens stöd oxå.

  Så TILLSAMMANS ÄR VI STARKA ! NU KÖR VI !!

  Gilla

 9. Tycker att Andréas Schönström ska ha en STOR eloge! Äntligen en politiker som vågar träda fram och som använder det sunda förnuftet, hoppas fler politiker av denna kaliber träder fram. De offentliga upphandlingarna har spårat ur totalt och många anställda som utsätts av detta upplever sk modernt slaveri som resultat. Jag hoppas innerligt att regeringen och riksdagen kommer ta tillbaka järnvägen till statlig regi, det privata bolagen ger INTE medborgarna och skattebetalarna en bättre produkt!
  Det ”hårda” avtalen som skrivs mellan trafikhuvudmännen och trafik operatören börjar även bli för hårda, detta kommer även sippra ner på det anställda och skapa en dålig arbetsmiljö, vilket det inte är tänkt, men så blir verklighet!
  Jag är trött på att se hur Sverige bara försämras i all ära för att göra vinster! Vi skattebetalare får sämre vård, sämre kollektivtrafik, sämre skolor, osäkrare offentliga platser mm. Medan företag använder sig av avancerad skatteplanering för att slippa undan viss del av skatterna, de ansöker om ”Corona bidrag” ,kräver sämre arbetsvillkor, sämre skydd för anställda mm. När vi vanliga arbetare begär en löneökning på ca 3% då blir det hus i helvete, men om en höjdare begär flera miljoner i löneökning då finns det pengar. Förtroendet för Näringslivet är borta och förtroendet för politikerna är i botten! Politikerna kan förändra detta om det har viljan?

  Gilla

 10. Är det möjligt att nå politikerna och berätta hur permiteringspengarna används alltså bla att timmisar används dagligen när dom endast enligt avtalet får användas akut.

  Gilla

  1. Tipsa tidningar, kom med bevis. Men det tar ju bara en minut att skaffa. Mer så journalisterna har lite på fötterna….

   Gilla

 11. På måndag kommer Arriva gå vidare med sina smutsiga planer.
  Vi måste inse att man kommer göra allt för att genomföra dom. Oavsett vad politikerna säger.
  Vi måste inse att Arriva styrs av två av dom mest hänsynslösa, fackföreningshatande , arbetarfientliga människor som vi någonsin kommer komma i kontakt med. (J.R och H.H)
  Dessa människor kommer aldrig någonsin dra sig tillbaka. Utan dom kommer fullfölja sin planer till varje pris. Oavsett kostnad på arbetsmiljö eller om människor blir sjuka. Det är den sortens människor dom är.
  På måndag kommer Arriva försöka fullfölja sina smutsiga planer.
  Med början på måndag har vi en unik chans att säga NEJ! Hit men inte längre.

  Gilla

  1. Ja du har förmodligen rätt.
   Först ser jag framemot att vi som kollektiv totalt ignorerar deras ”erbjudande”.
   Sedan önskar jag en lång och rejäl strejk där vi tvingar ner dem på knä.

   Gilla

 12. Jag tror inte bara vi tvingar dem på knä. Det känns som det är vinna eller försvinna för Arriva nu. Den senaste tiden har man kunnat ana en desperation i Arrivas olika åtgärder för att försöka få vinst i avtalet. De har våldfört sig på de flesta regler och normer som finns på arbetsmarknaden. Pandemin gav dem ett par nya idéer men inte ens det räckte till.
  Står vi emot nu, så tror jag vi ridit ut stormen.

  Gilla

 13. Det som är intressant när man går igenom viss bokföring ,är att pågatågstrafiken i ganska många år genererat vinst för Arriva. Nu under pandemin så kan man inte veta säkert förrän bokslutet för 2020 är publicerat. Men det tar inte ifrån ansvaret. De har permittering och många andra företag blöder. Arriva Tåg gjorde en vinst på 29 miljoner för bokslut 2018. Nu vet jag inte vilka tågkontrakt de hade.

  Gilla

 14. Jo, men som jag förstått så har Pågatågen (Arriva Tåg) varit det som gått med vinst inom Arriva Sverige, och använts för att fylla en del minus i övriga koncernen. Nu har man inkorporerat Pågatågen i övrig verksamhet, samtidigt som man tecknat ett avtal som (eventuellt/förmodligen) generar mindre vinst än det som gällde 2018.

  Gilla

  1. Jo, det har gått med vinst. Ca 30 miljoner senast 2018. Kom in ett ärende 2020-10-02 i bolaget Arriva Tåg AB. Gissa vad ärendet gäller? ”Vinstutdelning på extra bolagsstämma” Diarienummer 564570/20.
   Arriva Stockholm AB gick med förlust -98 miljoner förra året.

   Gilla

  1. Gå in på bolagsverket.se Sök på 556691-7471 (organisationsnummer Arriva Tåg AB) och där kommer bolagsärendena upp.

   Gilla

  1. Förstår inte frågan.., skulle det vara annorlunda/ en annan känsla för de som är handledare/instruktör ?
   Eller din tanke var att hetsa…?

   Gilla

 15. Hur kan man med hedern i behåll jobba som handledare och instruktör i dessa tider alltså hjälpa Arriva utbilda fler samtidigt som Arriva vill säga upp folk ?

  Gilla

  1. Nu tycker jag du får sluta fiska efter inbördes bråk! Det är inte läge för det. Arriva, och i viss mån Region Skånes val av politik, bär ansvaret för varslen. Riktiga ilskan dit!

   Gilla

 16. Solidaritet i detta läget är att inte jobba övertid och mertid att inte sälja ut sin semester att tacka nej till Arrivas erbjudande om 80% , att som handledare och instruktör säga upp sitt uppdrag osv .
  Givetvis ska vi inte bli ovänner och var individ har rätt att göra sitt val .
  Att du har en annan åsikt får stå för dig.

  Gilla

  1. Vad min åsikt är vet du faktiskt ingenting om. Det enda jag vänder mig mot är ditt sökande efter konfrontation kollegor emellan.

   Gilla

 17. Mina kära kollegor nu bråkar ni sinsemellan precis som era chefer vill att det skall vara.

  Rikta er ilska dit där den skall riktas och inte mot varandra .

  Tillsammans är vi starka för splittrar ni er sinsemellan så blir det inte bra i längden .
  Mvh besnik

  Gilla

 18. I ett sådant här läge gäller det för att anställda att hålla ihop. Man är starkare om man kämpar ihop. Är de många som skrivit på? Hur vill dom att ni ska vara skärpta, kunna genomföra ert arbete på ett säkert sätt när de försämrar allt för er. Ni har ett arbete som inte bara sätter er själva i backen om de händer något, alla passagere. Att utnytja pandemin. Sverige har haft mängder med sånthär innan men det är inte där man ska dra ner. Hur säkert blir det om alla ni erfarna försvinner, stress blir högre. Vart ligger säkerheten då?

  Gilla

 19. Det har funnits instruktörer på Arriva med civilkurage som sagt upp sina uppdrag och andra som fått kicken för att dom stått upp för det som är säkerhetsmässigt korrekt men obekvämt för AG

  Gilla

 20. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6zjprW/tagpersonal-far-ratt-att-kissa-otrolig-lattnad

  ”Den mindre ökning av personalen som bolaget anser blir en följd av beslutet, är därför helt rimlig.”

  Se så Arriva, dags att rycka upp sig lite och anställa istället för att säga upp! Det har ni säkert råd med nu när ni lurat staten på pengar och allt. Och ni kan ju erbjuda de nya anställning på 75% och hitta på någon ny titel till dom så ni kan dumpa deras löner, det löser ni, heja heja!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s